Magyar kézműves alkotások láthatók a Szent Péter téri Betlehem-kiállításon

Magyar kézműves alkotások láthatók a Szent Péter téri betlehem-kiállításon
pixabay

Magyar kézművesek alkotásai is szerepelnek a világ minden részéből a Vatikánba érkezett Betlehemek között, amelyek a járványhelyzet miatt szabadtéri kiállítóhelyen, a Szent Péter tér oszlopcsarnokában láthatók vasárnaptól.

 A 100 Betlehem elnevezésű kiállítást harmadik éve rendezik meg a Vatikánban. Szokás szerint a világ mintegy harminc országából több mint száz alkotás érkezett: van közöttük művészi kidolgozású történelmi Betlehem és modern feldolgozás, amelyben a gyermek Jézus a vöröskereszt sátrában születik meg a földrengés sújtotta Amatrice város romjai között. Több munka távoli országból érkezett vagy nagyon egyszerű, iskolások készítette alkotás, amely mégis ünnepi hangulatot sugároz.

Karácsonyi Jászol Számok, Karácsony
pixabay

Újdonságnak számít, hogy zárt terem helyett a Betlehemeket a Szent Péter teret övező oszlopcsarnok egyik szárnyában állították ki. Az oszlopok között épített nyitott faházak ablakaiban láthatók az alkotások.

Karácsonyi ajándék ötletek – Pepita.hu

A Vatikán a szabadtéri megoldással érte el, hogy a járványkorlátozások ellenére sem kellett lemondani a Betlehem-kiállítást, amelyet máskülönben a múzeumok és kiállítások zárva tartása miatt nem tudtak volna megrendezni.

Karácsony, Klinika, Születési Idő, Betlehem Jelenetet
pixabay

Magyarország az idén sem hiányzik a római Betlehem-kiállításról. A korábbi évekhez hasonlóan most is a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által egybefogott kézművesek alkotásairól van szó. A Vatikánban látható hét magyar Betlehem között van Kurdi Csilla „Betlehemi éj” című műve, amely a paverpolnak nevezett dekorációs technikával készült.

Építészet, Utazás, City, Történelmi, Régi, Ősi, Design
pixabay

Szigeti Mónika „Menekülés Egyipomba” című alkotása kukoricacsuhéból és fakéregből készült, különlegessége a színezett kukoricacsuhé. Kaics Julianna „Szent Család” című kompozíciója csuhéból és vesszőből készült. Harsányi Tiborné „Betlehem a Szent Családdal és a három királlyal” alkotása szalmából készült fonással. 

Játékok kicsiknek és nagyoknak – Karácsonyi ajándék ötletek – Pepita.hu

Garamvölgyi Adrienn egy fakereszten ábrázolta Jézus születési jelenetét csuhé figurákkal. Gelencsér Julianna  „A Szent Családot pásztorok látogatják” művéhez terméseket is felhasznált. Czupp Pál Megyei Prima-díjas fafaragó népi iparművész „A Szent Család megpihen” című műve diófából és vadkörte fából készült. A művész fakéregbe helyezte el Mária, Jézus és József alakját.

A kiállítás, amelynek idén Ukrajna a díszvendége, január 10-ig látható. A tavalyi Betlehem-kiállításnak Magyarország volt a díszvendége az eredetileg 2020 szeptemberére kitűzött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A kiállítást tavaly Ferenc pápa az első látogatók között kereste fel.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .