Mégis, hogyan értsünk szót… ?

ertsunkszot11.jpg

Skita Erika és Turáni Szabolcs az Értsünk szót… tréningek elindításával egy Amerikában és Európa egyes részein már több évtizede elismert, jól működő módszert szeretnének itthon is megismertetni és meghonosítani. A módszer alapja egy kommunikációs technika, amelyben másként viszonyulunk, másként válaszolunk gyermekeink hétköznapi reakcióira, mint tettük azt eddig.

Babafalva: A tréningek Adele Faber- Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje ill. Testvérek féltékenység nélkül. c. könyveire épülnek. Mi a módszer lényege?

Skita Erika: A tréning ill. a könyvek nem egy nevelési módszert adnak, nem kívánják meghatározni az egyetlen „üdvözítő” utat, hanem egyfajta kommunikációs technikát és magatartásformát mutatnak meg, amelynek elsajátítása és akalmazása segíthet, hogy a szülők nevelési elvei, elvárásai utat találjanak a gyermekeikhez.

A cél egy olyan szemléletmód, eszköztár megismertetése, amelyből mindenki ki tudja választani a számára és családja számára leginkább megfelelőt, amely segítségével jelentősen javulhat a szülő-gyerek kommunikáció, olyan formában, amely mindkét felet elégedettséggel tölti el.

– Mitől különleges ez a módszer?

Valódi figyelmet szentelünk gyermekünk mondanivalójának, és igyekszünk megérteni az érzéseit, ugyanakkor korlátok közé tudjuk szorítani az elfogadhatatlan viselkedést, anélkül, hogy rossz érzést keltenénk a gyermekben.

Mivel úgy gondoljuk, hogy az érzelmi feljődés élethosszig tartó folyamat , így kiemelkedő jelentőséggel bír, hogyan és miben támogatjuk gyermekeinket, amikor elindulnak ezen az úton. Minden gyermek hosszú tanulási folyamaton megy keresztül születésétől egészen felnőttkoráig. Ennek látványosabb oldala amikor felemeli a fejét, oldalra fordul, felül, feláll, elindul…. utána persze megtanul beszélni, szobatisztává válik, olvas, ír… és még sorolhatnánk. Eközben mi, szülők végig ott vagyunk mellettük, és segítünk a fejlődési folyamatban. Igyekszünk a lehető legjobban helytállni, és a megfelelő módon segíteni. Biztatjuk, hogy szerezzen tapasztalatokat, amelyek a későbbiek során a segítségére lehetnek a fejlődés következő lépcsőfokán.

Kevésbé látványos, de nem kevésbé fontos, hogy gyermekünk mindeközben érzelmileg is fejlődik, újabb és újabb, addig nem tapasztalt érzésekkel találja szembe magát, amelyekkel meg kell ismerkednie, meg kell tanulnia kezelni őket. Az, hogy ebben is a segítségére legyünk, ugyanolyan fontos, mint, hogy fogjuk a kezét az első bizonytalan lépéseknél. Az érzelmek tanulása életre szóló folyamat, amelynek nincs végállomása, felnőttként is tapasztalunk meg új, addig ismeretlen, és egyre összetettebb érzéseket, mint a gyermekünk születése, az elválás vagy esetleg a gyász fájdalma. Ezeket néha felnőttként is nehéz átélni, feldolgozni, érthető hát, hogy gyermekünknek is szüksége van ránk, amikor először – sőt, még amikor sokadjára is – találkozik egy új élethelyzet keltette érzésekkel.

– Hogyan kerültetek kapcsolatba ezzel módszerrel?

Már az első gyermekünket várva olyan módszert kerestünk, amely a józan észre támaszkodva, a gyermekkel való folyamatos kommunikáció alkalmával bírja együttműködésre a feleket, és hangolja össze a családot. A „Beszélj úgy, hogy érdekelje…” és a „Testvérek féltékenység nélkül” könyvek módszere ilyennek bizonyult.

A módszert megismerve, elhatároztuk, hogy elhozzuk Magyarországra az erre épülő tréningeket, hogy minél többen megismerhessék ezeket, mert úgy gondoljuk, sokat segíthetnek mindenkinek. Ezeket a tréningeket a könyvek szerzői dolgozták ki, mi is az ő tréninganyagaik alapján dolgozunk, amelyeket már több, mint 20 éve nagy sikerrel használnak Amerikában és Nyugat-Európa egyes országaiban.

– Hogyan zajlanak ezek a tréningek?

A tréningek célja, hogy minél több család ismerje meg azokat az eszközöket, amelyek segítségével elérhető a nyugodt, tiszteletre és szeretetre épülő családi légkör, amelyet néha elérhetetlenek érzünk. Egy-egy tréning – témájától függően – 6-7 héten át tart, heti egy, 2,5 órás foglalkozással.

A szülői kommunikációs tréning lényege, hogy a szülők valódi szituációkba helyezve megismerik, hogyan reagálnak általában gyermekeik viselkedésére a napi kommunikációban, és megtudhatják azt is, hogyan lehet ezen változtatni. A tréning foglalkozásai során minden alkalommal más-más készségek elsajátítására kerül a hangsúly, amely során szituációs gyakolatok segítik az újonnan megismert készségek rögzülését, hogy ezek a készségek mielőbb a rendelkezésre álljanak a valódi élethelyzetekben is.

Minden szülő-gyerek kapcsolat különleges és egyedi, így a cél az, hogy megtaláljuk azt, ami az adott szülő és családja számára a legmegfelelőbb, amelyet mindannyian el tudnak fogadni. Nincs séma, amelynek mindenkinél működnie kell.

Mit tudunk nyújtani mindehhez? Egy olyan eszköztárat, amely bármikor ´bevethető´, és még a legkritikusabb és legfeszültebb pillanatokban is meg tudja változtatni a beszélgetés vagy vita addigi menetét. Ez az eszköztár olyan, mint egy pakli kártya, amelyet kiteríthető magunk előtt, és így kiválasztható, melyik lesz az ´adu´. Könnyen lehet, hogy a szomszédnál, a barátoknál, a testvérnél az adott eszköz nem hozna sikert, az adott helyzetben és családban mégis működik. Nem csodaszer, elsajátítása időt, energiát és kitartást igényel, és az eredmény csak ezeken múlik.

– Mit mondanak az eddigi résztvevők: mennyi idő után érzékelhető a változás?

Ez nagyban függ attól, hogy a tréningen részt vevő személy mennyire „ elszánt” azaz milyen gyakorisággal igyekszik átültetni a gyakorlatba a tréningen megismert eszköztárat. Nagyon fontos, hogy ne csüggedjünk, ha az első próbálkozásaink nem az általunk elvárt eredménnyel járnak.

Hozzáállásunk, az esetleges problémához való viszonyulásunk megváltoztatása igencsak sok energiát és időt igényelhet, mert valóban oda kell figyelnünk. Oda kell figyelnünk, mit és hogyan mond a gyermekünk, és oda kell figyelnünk a saját reakcióinkra is. Ez csak így működik. Hosszú és kanyargós út, de mindenképp megéri elindulni rajta.

A kommunikációs szülői tréningről bővebb információ a www.ertsunkszot.hu honlapon, a 20/2608903-as telefonszámon, vagy az info@ertsunkszot.hu email címen kapható.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

Comments are closed.