Megváltozik a párkapcsolat minősége, ha kisgyermek születik?

gyerek születés, párkapcsolat szülés után

Ismét a párkapcsolatot helyeztük fókuszba legfrissebb interjúnkban. Interjúalanyunk Katona Melinda, életvezetési tanácsadó, mediátor, a megvaltozom.hu megálmodója, aki az anyai lét és a párkapcsolat témájának szakértője. Fő kutatási és gyakorlati területe az a kérdés, hogyan tud egy anyuka felkészülni az anyai életre úgy, hogy a család jól működjön, mint egység.

Minden esetben változik a párkapcsolat minősége, amikor kisbaba születik?

Katona Melinda
Katona Melinda, életvezetési tanácsadó, mediátor, a megvaltozom.hu megálmodója

Természetesen. Ez a szülők számára az első gyermeknél radikálisabb változást jelent, hiszen attól a pillanattól kezdve ők már nem csupán egy pár, hanem egy család. Gyakorlatilag ez egy nagyon fontos élethelyzet, hiszen meg kell tanulnunk új szerepeket is és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan sikerül ez, ahogy az sem, hogy milyen minőségben. A második, harmadik… sokadik gyerek születésénél is van persze valamilyen minőségváltozás, de ott a meglévő gyermekeknél a leglátványosabb ez – a szülők ilyenkor már rendelkeznek egyfajta rutinnal. Azonban itt is kialakulhatnak nehézségek, tehát a kisbaba születésekor beálló változások idején szükség van arra is, hogy magunkon és a kapcsolatunkon is dolgozzunk.

A pozitív változásokat azt gondolom sokan értjük és látjuk. De mik a fő nehézségek, negatív helyzetek ilyenkor?

Egy új élethelyzet mindig teremt nehézségeket még akkor is, ha alapvetően örömteli a változás. Nagyon sokszor romlik meg a kapcsolat az apa és az anya között, ennek oka leginkább az, amikor ez a bizonyos szerepkeresés túl sokáig elhúzódik. Ilyenkor a leggyakoribb az, hogy az apa érzi magát elhanyagolva, másodlagosnak, aminek pedig egyenes – de nem törvényszerű – következménye a hűtlenség, félrelépés – illetve az is gyakori, hogy ilyenkor hagyja el a családot. Ha az anya dolgozik saját magán, akkor képes lesz megfelelni az anya szerepnek éppúgy, mint a feleség szerepnek és képes lesz segíteni a férjnek is, hogy megfeleljen az apaszerepnek. Ha egy nő tudatosan felkészül a leendő változásokra, akkor elkerülhető a házasság vége. Persze az apának is dolgoznia kell, hiszen együtt érhetik el, hogy mindenkinek meglegyen a szerepe és újra harmonikus, kibővült egység legyenek.

Éppen ezért tűztem ki a hivatásom zászlajára változás szót. Az emberek csodálatos sajátossága, hogy tudatosan képesek alkalmazkodni bármely megváltozott körülményhez. Ezt a mindenkiben rejlő képességet mindenképpen jól kell kihasználnunk és nem lesz semmi probléma!

Írtál egy cikket a blogodban”Mindig van másik út” címmel: Sokan mégis kilátástalannak érzik az életüket, például anyagi problémák, bántalmazó férj egy vagy több kisgyerek mellett, de egy csomó mindent sorolhatnék még… Ilyenkor szerintem nehéz jó döntést hozni! Mi a tapasztalatod, mikor lép mégis az illető? Hogyan motiválható?

Jó döntést hozni nem nehéz! Jó döntést hozni félelemmel tölt el! Sokan nem mernek beleugrani a bizonytalan, előre nem látható helyzetekbe, így bennragadnak egy rossz helyzetben és siránkoznak az életükön, anélkül, hogy bármit megpróbáltak volna. Én életvezetési tanácsadóként azt vallom, hogy minden utat meg kell próbálni, még akkor is, ha az őrültségnek tűnik – persze legális keretek közt.

A jó döntés lehetősége mindenki előtt ott van, a nehézséget még az okozza a motivációban, hogy tanácsokat adni nem lehet. Ha nem maga jön rá a megoldásra, akkor nem belőle fog fakadna, nem az ő felelőssége lesz. Számos technika létezik arra, hogy motiváljunk valakit, aki egyhelyben topog és kiszedjük belőle, hogy melyik a számára legmegfelelőbb út.

Nem véletlenül van a honlapom főlapján: Amikor már képtelenek vagyunk változtatni egy helyzeten, akkor változtassuk meg saját magunkat!

Ezek szerint, ha az ismerőseink közt van valaki, akinek komoly
nehézségei vannak, megpróbálhatjuk rávezetni arra, hogy mi a megoldás?

Megpróbálhatja bárki, igen, de ez nehezen fog menni! Alapvetően amikor az ismerőseinknek, rokonainknak problémája van, nehéz élethelyzetben vannak, akkor jó tanáccsal szokták az emberek ellátni őket, de ez többnyire nem ér semmit. Egy életvezetési tanácsadó valójában olyan, mint egy edző. Az edző pedig nem rúg gólt a csapatnak, csupán felkutatja az erőforrásokat és azt erősítve meghatároz egy megfelelő pozíciót, vagy edzéstervet ami abban segít, hogy a maximumot hozd ki magadból. Barátként a legtöbb amit tehetünk, hogy az illető önbizalmát erősítjük és megértést mutatunk. A kéretlen tanácsokkal csak összezavarjuk.

Vagy esetleg elküldhetik az illetőt hozzád is… Te hogyan segítesz a klienseiden?

Igen, ez is egy út a megoldás felé. Ha szakemberhez küldik az illetőt és az el is megy olyan helyre, ahol valóban jó irányba vezetik, akkor ez is egy jó dolog. De én itt is óva intenék mindenkit, hogy erőszakkal vigyen el bárkit is coach-hoz vagy önismereti tréningre. Az ajánlás jó dolog, de a problémás személyből kell fakadnia, hogy tenni akar a megoldásért. Ha engem ajánl valaki sem biztos, hogy az ügyfelem lesz az illető, hiszen ki kell alakulni egyfajta szimpátiának is ahhoz, hogy eredményes legyen a tanácsadás. Ez vagy kialakul, vagy nem. Amit nem kínálok: instant megoldásokat, tálcán nyújtott eredményt.

Gyakori ügyfeleim olyan nők, akik válnak éppen. Ilyenkor mediátorként segítek abban, hogy a kommunikáció normál mederben történjen.

Mik most a terveid a jövőre nézve?

Most éppen egy előadássorozatot tartok a családi életre nevelés témakörében – ennek augusztusban lesz vége. Közben azon dolgozom, hogy elkészüljön ennek az előadásnak az anyaga könyv formában, de a jegyzet már elérhető a weboldalamon, Segíííítség! Anya lettem! címmel. Ebben szó van arról, hogyan lehet egészséges egy anya, mi kell a családi egyensúly kialakulásához, hogyan kell kezelni a párkapcsolatot, hogyan neveljünk boldog gyereket.

A küldetésem az, hogy minden anya kellően felkészüljön az anyaság és a család kialakulásának lelki tényezőire.

Köszönöm az interjút! Melinda további munkásságát a megvaltozom.hu weboldalon kísérheted figyelemmel!

Kép forrása: pixabay.com, megvaltozom.hu

Szólj hozzá Te is!