Mérgező lehet a citrusfélék héja

Emberi fogyasztásra alkalmatlan azon citrusfélék héja, melyek felületét gombaölő hatású növényvédő-szerekkel kezelték. Vásárláskor, de legkésőbb felhasználás előtt, minden esetben ellenőrizzük a címkét!

Kevesen tudják, hogy a távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök (például Dél-Európa, Közel-Kelet, Kína) a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel.

A külső felületkezelés viaszbevonással történik. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

A felületkezeléshez engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szereket is felhasználnak (például a gombaölő hatású ortofenilfenolt, imazililt, tiabendazolt, stb.). Mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható, az így kezelt héj fogyasztásra alkalmatlan!

Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédő-szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is! – fel kell tüntetni! Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.

Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni!

Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .