Mi a siker titka?

siker_lead_80.jpg

Mit és hogy tanítsunk gyerekeinknek, hogy sikeresek lehessenek? Találtam hozzá egy jó tollú segítőtársat, Sharon Lecht személyében. Az Ő gondolatait is felhasználva, egy könyvet ajánlok a figyelmükbe, ami segít megérteni, jól irányítjuk-e gyerekeinket egy sikeres, anyagilag is kiegyensúlyozott, boldog élet felé.

A mi „pici szemünk fényei” bizony nagyon hamar óvodások és azután iskolások lesznek. Mi persze igyekszünk mindent megtenni azért, hogy minél jobb óvodát és jó iskolát válasszunk (már ahol lehet) nekik.

Ha elérkeznek az iskolás évek, a sokévi berögződés alapján – hisz ki ne halotta volna, hogy „ha nem tanulsz, nem fogsz tudni boldogulni”, vagy „jól fizető állást csak magasan képzett ember szerezhet” –, minden szülő arra ösztönzi porontyát, hogy minél jobb eredményt érjen el, lehetőleg minden tárgyból. Az én gyerekkoromban, de talán még ma is, a szülők számára igazi büszkeséget jelentett, ha a gyerekei lediplomáztak, mert mindenki úgy gondolta, attól máris sikeres lesz az életük.

De minden diplomás sikeres?

Sajnos az én környezetemben vannak több diplomával is állás nélkül, és alacsonyabb elvárásokat támasztó munkára „túlképzett” titulussal fel sem vették némelyiket.

Ma eredményes szülőnek gondolhatja az magát, kinek a friss diplomás gyerekét egy jó nevű, mondjuk, külföldi tulajdonú cég alkalmazza. Hát nézzük: aki ún. versenyszférában dolgozó fiatal, többnyire késő estig a munkahelyén van, sokszor a napi nyolc órán felül kell teljesítenie, és nem azért mert ő így szeretné, hanem azért, mert ez a cége minimális elvárása. Persze magas jövedelmet fizetnek az ilyen állásokban. Aztán ha van rá ideje, keres magának társat, aki persze hasonló gondolkodású és státuszú. Ha megszületnek az utódok, nagyobb ingatlanba költöznek. Ehhez, már nekik is hitel kell, ami nem is kis részlettel jár együtt.

Apropó, tudják az Ön cégénél, hogy van arra törvényes lehetőség ma Magyarországon, hogy 5 évente, összesen 5 millió forintnyi jövedelmet, adómentes juttatásként adjanak az ár 30%-ig, bármelyik munkavállalójuknak a felvett lakáshitele törlesztésére (vásárlásra, átépítésre, korszerűsítésre) ha a lakás mérete a méltányolható kategóriába tartozik?

Folytatva a példát: Most már lehet azért is izgulni, hogy a munkaadó cég tulajdonosai is úgy gondolják, megéri még nekik a céget működtetni, és ne akarják valamiért egyik napról a másikra eladni, vagy felszámolni.

Aztán hamar, már azon kell gondolkodniuk, hogyan teremtsék elő a gyerekek taníttatási költségét (mert ugye ők is diplomások lesznek), és a saját megszokott színvonalon fönntartható nyugdíjas éveik alapját. Mert azt ugye senki nem hiszi, hogy abból a nem kevés járulékból, amit a magas jövedelmek után levonnak, majd magas nyugdíj is jár? A magasabb jövedelműeknél a legnagyobb a nyugdíj értékcsökkenése, elérheti akár a 70%-os visszaesést is a bevétel változása. Tehát nekik van a legnagyobb szükségük a magán erőből való megtakarításokra, nyugdíjalapú befektetésekre. De ezen ne azt értsék, hogy a kisebb jövedelműek majd kényelmesen fognak éldegélni a nyugdíjukból! Továbbra is az a helyzet, hogy aki nem próbál meg valami módon megfelelő eredménnyel működő formában tartalékolni a nyugdíjas éveire, bizony lehet, hogy a gyerekei segítségére fog szorulni!

Közbevetőleg megint megkérdezem, tudja az Ön munkáltatója, hogy ma Magyarországon törvényes lehetőség van arra, hogy adómentes jövedelemként fizesse Ön helyett a kiegészítő nyugdíjra is alkalmassá tehető biztosítása összegét, és ne a már adózott nettó jövedelmét terhelje az?

De visszatérve a példánkra: egyre többet és többet kell dolgozni, tanulni a munka mellett, mert egyre több pénz kell a színvonal fenntartásához, a jövő biztosításához. Kérdezem én, ilyen életet szeretnénk gyerekeinknek, egy mókuskerékben loholó, hajszolt életet ? Ez lenne egy sikeres, boldog élet? Persze, van akinek igen, ez az! Akkor ezt neki találták ki!

De mi a titka a sikerességnek, ahol másképp gondolják?

Lehet, hogy mégsem csak a jó diploma kell hozzá? Sokat változott a világ, és láthatjuk, hogy rohamtempóban folyamatosan változik is. Talán mást is kell a gyerekeinknek tanítani, amire ezek szerint nem alkalmas a mai oktatási rendszer egyetlen szinten sem?

Kérem, szánjanak időt az alábbi könyv elolvasására, és igazítsák saját életükre a tanulságait: Robert T. Kyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Remélem, segíthetek ezzel is a szükséges szemléletváltozásban ahol igény van rá!

Ha pedig a dőltbetűs megjegyzésekben találhatóakat szeretnék a saját munkahelyükön is tapasztalni, kérem, keressenek, vagy adják meg elérhetőségeimet a feletteseiknek. Higgyék el,

sok olyan törvényes lehetőség van ma is a jövedelmek növelésére, sőt ezzel együtt a munkáltatói terhek csökkentésére, amit vagy nem is ismernek még a cégek sem, vagy kényelemből nem néznek alaposan utána.

Például adómentes juttatásként a cége teljesen vagy részben fizetheti Ön helyett a számítógépét és az internet költségét! Ugye igénybe veszi a munkahelye ezt a lehetőséget? A legfontosabb, hogy mindezek az adómentes juttatások úgy is kivitelezhetők, hogy az semmilyen formában, se több költségbe, se több munkába ne kerüljön a munkaadónak! Hogy hogy, azt már csak a konkrét érdeklődőknek árulom el…

Mindenkinek a saját értelmezése szerinti szép sikereket kívánva:

Mészáros Stefánia pénzügyi tanácsadó | Kérdezz-felelek>>
70/4547881, stefania.meszaros@gmail.com

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkGyerekek kedvence a nudli
Következő cikkSzex és terhesség

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. A világban sokféle pénzzel kapcsolatos dolog történik. Részvények és valutaárak hol felfelé mennek, hol lefelé és úgy tűnik teljes összevisszaság van a világban. A rádió, a tv és az internet is ezt próbálja elhitetni velünk, hogy ez egy nagyon bonyolult és kiszámíthatatlan dolog, ami tele van váratlan eseményekkel. A „szakértők” folyamatosan azt próbálják belénk sulykolni, hogy ez egy átlagemberek számára nehéz és érthetetlen téma. Az igazság azonban egészen más.

  Ezek a változások egyáltalán nem véletlenszerűek. És nem is bonyolultak. Valójában olyan egyszerű törvényszerűségeknek engedelmeskednek, amiket már egy 10 éves gyerek is meg tud érteni.

  Ha ismered ezeket, előre fogod tudni jelezni mi történik a pénzügyi világban. Az a helyzet hogy az emberek 95%-a belesétál ezekbe a pénzügyi csapdákba szó nélkül. És a maradék 5%-ból talán ha 1% tudja hogyan kerülje el ezeket, a többi 4% százalék valójában véletlenül nem esik bele. Bátran mondhatom tehát, hogy az emberek 99%-ának fogalma sincs ezekről a pénzügyi csapdákról.

  A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki 75 évig él, feltehetően át fog élni egy jelentős gazdasági válságot, és két jelentősebb recessziót. Lehetséges befektetni magas hozammal, ugyanakkor alacsony kockázattal. Kevesen gazdagodnak meg kockázat vállalás nélkül, és sokan sajnos az állmatól várják, hogy meg szüntesse az élet kockázatait.

  Néhány évvel ezelőtt készült egy tanulmány a világ gazdagjairól és szegényeiről. Azt kutatta, hogyan gazdagodnak meg a szegénységben született emberek. Az eredmény azt mutatta, hogy ezek az emberek bármely országban élnek, három tulajdonsággal rendelkeznek:

  1-> hosszú távra terveznek, és nem tévesztik szem elől a célt
  2-> hisznek a késleltetett jutalomban
  3-> kihasználják a kamatos kamat adta lehetőségeket.

  A tanulmány meg állapította, hogy ezek az emberek hosszú távra terveztek és tudták, hogy végül övék lesz az anyagi siker, ha kitartanak elképzelésük mellett. Hajlandóak voltak rövid távon áldozatokat hozni a hosszú távú siker érdekében, ez a késleltetett jutalom alapja.

  Az anyagi függetlenség lehet, hogy nem kerül pénzbe de nem adják olcsón. A szabadságnak ára van. A nagy titok a következő: A függetlenség árát inkább álmokban, vágyakban, és az utunk során előforduló kudarcok leküzdésében mérik.

  Azért kínlódnak olyan sokan anyagilag, mert amint többen keresnek, azonnal megnő két jelentősebb kiadásuk is.

  1; az adók,
  2; a hitel kamatok.

  Nem annyira az számít mennyit keresünk, hanem az mennyit őrzünk meg belőle, milyen keményen dolgozik nekünk a pénz és hány generáción keresztül sikerül meg tartani. Szorgalmas tanult emberek az életük végén sem tudja meg tartani kevéske spórolt pénzüket, az állam elveszi örökösödési vagyon adó formájában.

  A feladat ott kezdődik, amikor az ember készhez kapja az első fizetését. Ha nem értünk a pénz menedzseléséhez, a világ összes pénze sem segít ki a bajból.

  A bank átlagosan 7 év vissza fizetési idővel számol jelzálog kölcsönök esetében. Ez azt jelenti, a bank arra számít, hogy az átlag ember hétévenként vesz új házat, vagy fizeti vissza a jelzálogkölcsönt.

  Tehát a bank hétévenként vissza kapja az eredeti hitel tartozást, plussz a kamatokat. Ezért nevezik a jelzálog kölcsönt angolul “mortgage”-nek, ami a francia “mortir” szóból ered, és azt jelenti, halálig szóló megállapodás.

  Hallottam egy érdekes történetet.

  A történet Szókratészről és egy diákjáról szól. Beszélgettek, és a diák azzal fordult mesteréhez:

  „Én annyira vágyom a tudásra. Mit tehetek azért, hogy még többet tudjak?”
  Erre Szókratész azt mondta:
  „A tudás olyan dolog, ami könnyen megszerezhető, ha az ember eléggé akarja.”
  A diák erre azt válaszolta:
  „Biztos vagyok benne, hogy nagyon akarom.”
  Akkor Szókratész karon fogta tanítványát, és azt mondta neki:
  „Gyere velem a tengerpartra!”
  És elkezdtek úszni az Égei-tengerben.
  Mikor megtettek pár métert, Szókratész, aki erős ember volt, hirtelen víz alá nyomta tanítványa fejét.
  A fiatalember minden erejével küzdött.
  Kétségbeesetten próbált a felszínre kerülni, amikor Szókratész elengedte, és megkérdezte:
  „Mit akartál lent a víz alatt?”, a diák így felelt: „Levegőt. Semmi másra nem tudtam gondolni, csak arra.” Szókratész azt mondta: „Ha a tudást is ilyen intenzitással akarod, ahogy most az oxigént, akkor meg is szerzed a tudást, amire vágysz.”

  Amit valóban ekkora intenzitással akarsz, ha valóban vágysz rá, meg is szerzed.

 2. A pénzügyi intelligencia hiánya miatt sok ember túl nagy anyagi kockázatot vállal. Befektetni nem kockázatos, hiányos képzettséggel rendelkezni viszont igen. Kockázatos rosszul tájékozottnak lenni, a leginkább kockázatos pedig bízni, “a biztos állásban”.

  Tudod mikor játszik a pénz túlzottan nagy szerepet? Amikor nincsen. Amikor üres a zsebed, ha anyagi gondjaid vannak, a pénzért való aggódás megterheli a mindennapjaidat.

  Az emberek általában meg sem fogalmazzák, mik is az IGAZI céljaik az életben. Csak úgy élnek, bele a világba, ahogy adódik. A legtöbben cél és terv nélkül csak úgy végigmennek az életükön, ők azok, akik a minimumot akarják elérni. Valahogy eltöltik az egyik napot a másik után. A munkahét számukra nem más, mint a két hétvége közötti kellemetlen megszakítás. Csak a pénzkeresés miatt dogoznak, és nem azért, hogy az életüket egyfajta önmegvalósításként éljék át. A legkevésbé sem ismerik fel képességeiket és a számukra megnyíló lehetőségeket.

  Ha Te is azt hiszed, hogy halálra kell dolgozd magad ahhoz, hogy meggazdagodj, akkor eltérő nézeteid ellentétes irányba húznak, így egy helyben topogsz. Életed csakis úgy tudod kézben tartani és irányítani, ha tudatos döntéssel megváltoztatod az értékrendedet.

  Mivel a piac dönti el a jövedelmed mértéké, ezért ismerned kell a törvényeit. Elsősorban azt kell megértened, hogy a jelenlegi kereseted a tegnapi döntésed következménye. Mindenki maga formálja az életét, ezért Te viseled a felelősséget a jövedelmedért vagy a fizetésemelésedért. A kereset nem ajándék. Ha mások határoznak a jövedelmedről, ez azt jelenti, hogy: Ők döntenek a Te életedről. A saját keresetedről egyedül Te döntesz, Te határozod meg annak nagyságát, egyedül Te vagy felelős érte.

  Sokan azt hiszik, hogy a több pénz megoldja anyagi gondjainkat, pedig a legtöbb esetbe még több problémát okoz. A legtöbb ember első sorban azért küzd anyagi nehézségekkel, mert sosem sajátította el a készpénz áramlás irányításának tudományát.

  Tegyük fel, hogy 25 éves vagy most állsz munkába. Mit gondolsz milyen esélyeid vannak, hogy 65 éves korodra milliomos legyél?

  A statisztika szerint 0,2 %.

  A jómód elsajátításának vannak alapelvei, melyek nem is bonyolultak, mindenki képes elsajátítani, de ha olyan egyszerű akkor miért nincs több vagyonos ember?

  Mert szegénynek maradni is ilyen egyszerű.

  Egyszerű dolog havonta megtakarítani tíz százalékot, de ugyanilyen egyszerű elkölteni az összes pénzt, nem ördöngösség sok pénzt keresni, de ugyanolyan könnyű kevesebbet keresni. Meggyőződésünk függvényében döntünk az egyik vagy a másik megoldás mellett.

  Gondoltad volna, hogy az emberek 97%-nál, a pénzügyekre történő havi két óra odafigyelés átlagban 26% megtakarítást jelent?

  • Kedves Gabriella!
   Nagyon érdekes a hozzászólása! Egyet értek, hogy a pénz akkor áll folyamatosan a gondolataink középpontjában, ha kevés van éppen belőle, de
   higgye el, akinek sok jut, az is azon töri a fejét, hogy mit tegyen, hogy az ne sokat veszítsen az értékéből. Én is úgy látom, általában nem gondolkodik senki előre, nem tervezi az életét. Ezért kell sokaknak hitel, mert nem előre gyűjtenek házra, kocsira, hanem, mikor döntenek, hogy szeretnének változtatni, akkor keresnek valamilyen finanszírozási megoldást hozzá. És ez a legdrágább megoldás.
   Az, hogy a meggazdagodás az életünk célja, soha nem mondtam, nem is gondolom.
   De azt sem hiszem, hogy mi irányítjuk a fizetésünket, ahogy írta. Ha így lenne, sokak derűsebben élhetnék mindennapjaikat. De azt irányíthatjuk, hogy abból amink van, hogy osztjuk be, mire költjük. Megveszünk mindent amire

   • Folytatva: tehát minden reklámnak “bedőlünk-e”, vagy a józan ész alapján költekezünk csak. A 25 évesek pedig csak ÉVI 100.000,- forint megfelelő befektetésével már 20 év alatt kb. 5 millió forintot gyűjthetnek össze, és még 20 évig gyűjtögethetnek majd! Ezért írom mindig, hogy a fiataloknak a legjobb a dolguk ilyen szempontból, sokkal kisebb megtakarítással is szép vagyont gyűjthetnek össze hosszú idő alatt. És igen, aki azt a 10%-ot is mindig elkölti, az sohasem lesz vagyonos! Ebben is egyet értek. És erről is mi döntünk! De azért beszélünk ilyen témáról is, hogy tudjunk jól dönteni…
    Üdv. Mészáros Stefánia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..