Milyen egy valóban baba- és gyerekbarát hotel?

Minden szem rátok szegeződik az étteremben, mert kiborul az üdítő vagy sír a gyerek? Panaszkodik a többi vendég, hogy hancúroznak, ugrálnak a kicsik a medencében? Ismered ezt az érzést? Íme egy bababarát csekklista, amivel könnyedén ellenőrizheted, valóban felkészült-e a kiszemelt hotel a kisgyerekes családokra.

A kisgyerekeiddel és „fél kamionnyi” csomaggal  nyakadba veszed az országot, és az év fáradalmait kipihenve arra vágysz: együtt lehessen a család, ám az étteremben már az első 5 percben kiborul az üdítőtök, gyerekadagot szeretnétek, de az teljesíthetetlen kérésnek bizonyul,  a kicsik futkároznak, majd ugrálnak a hotel medencéjébe, és persze előfordul, hogy éjszaka felsírnak. Mindenki benneteket néz, sokan ráncolják a homlokukat, és ti kínos mosollyal, sűrű bocsánatkérések közepette „fújtok visszavonulót”.  A személyzet és a többi vendég – ki tudja, lehet, hogy – épp fellélegeznek, amikor végre távoztok?

… ahol a gyerek a vendég, és a szülő szinte csak kísérő

bababarát-hotel-Oxigén-családMegérdemlitek, hogy kisgyerekeitekkel együtt TI IS JÓL ÉREZZÉTEK MAGATOKAT amikor végre együtt lehet a család! Jogos elvárásotok, hogy olyan szállodát találjatok, ahol nem csak mondják, hogy szeretik a gyerekeket, hanem valóban úgy alakítják a szolgáltatást, hogy főképp a gyerek a vendég, a szülő pedig szinte csak kísérő.

Ma Magyarországon kb. 300 hotel kínálja magát bababarát, vagy gyerekbarát hotelként. Azonban 90%-uknál ez pusztán valóban „barátkozást” jelent a kicsikkel, mert a gyerekágyakon, babakádon, és éttermi etetőszékeken felül semmi olyan extrával nem rendelkeznek, amitől a gyerekek is „paradicsomi” hangulatba kerülhetnek.

A valóban baba- és gyerekbarát hotelek egyben „gyerekparadicsomok” is.

Olyan eszközöket, körülményeket és szolgáltatásokat nyújt az a maroknyi igazán baba- és gyerekbarát szálláshely Magyarországon is, amelyek láttán még a szülők is kedvet kapnak, hogy újra gyerekek lehessenek.

bababarát-hotel-Oxigén-pelenkázóElőször is, otthon hagyhatjátok az extra kellékeket, nem kell cipelnetek pelenkát, babaételt, babaitalokat, kádat, légzésfigyelőt, cumisüveg-melegítőt, gyerek-fürdőköpenyt, játékokat, mert a hotel mindent biztosít, és sok helyen még csak kérnetek sem kell. Van olyan bababarát hotel, ahol még a babakocsit is nyugodtan otthon hagyhatjátok, mert azt is kaptok kölcsön a nyaralás idejére. Az ilyen hotelekben a babaágy, az etetőszék, a járóka, a pelenkázó olyan magától értetődő eszközök, amelyekből egyáltalán nem lehet hiány.

Na, és most következnek az extrák:

Az ország első igazi bababarát hoteljében, az alsópáhoki Kolping Családi Hotel****-ben gyerekmedencék, és a medencék mellett járókák biztosítják, hogy a legkisebbek is élvezhessék a vizet és a nyarat. A hotel arra is figyel, hogy legyen külön baba-svédasztal a reggelinél és vacsoránál, vagy arra, hogy Bobó-országában animátorokkal és gyerekprogramokkal várják a gyerekeket már totyogó kortól.

bababarát-hotel-Oxigén-gyermekmedenceAz egy éve működő erdei kalandhotel, a noszvaji Oxigén Hotel**** & ZEN Spa pedig mindezek mellett gyerek-wellnesst is kialakított. A 2 féle méretű és mélységű baba- és gyerekmedencék mellett gyerekszaunát is üzemeltet, ahol az animátor egy mesével, és fejtörő játékokkal segíti a kicsiknek átvészelni a kb. 60 fokos melegben töltött időt.

Különleges extrái ez utóbbi hotelnek a kertben található játszótéren felül a díjmentesen használható bringák és rollerek a kis kreszpályán, és a drótkötélpálya is. Az óvodás korúakat a recepción cukorka várja, és egy gyerek-fellépő (gyerek-recepció), amire felállva, ők is követhetik a recepciónál zajló eseményeket.

Sőt, egy kis „pecsétgyűjtős útlevelet”, és egy kalandos, játékos útinaplót is épp most tervez a hotel bevezetni, amivel a kicsik úgy fedezhetik fel a ház nekik szóló szolgáltatásait, hogy közben még készségeiket is fejlesztik.

bababarát-hotel-Oxigén-kalandparkAz arcfestés, kézműveskedés, filmvetítés, zenés programok az animátorokkal mindennaposak – főleg a nyári szünetben.

… és amire mindenképp érdemes még odafigyelni: egy ilyen „gyerekparadicsom” még gyerek-gyógyszerekkel is fel kell, hogy legyen szerelve. Ha a picinek láza van, fáj a foga, vagy megkarcolta a bőrét a kertben futkosva, a recepción segítenek az elsősegélyben.

Amikor a gyerekek napközben a programokon vannak, anya és apa végre kettesben is lehetnek….

A pihenés akkor a legjobb, ha mindenkinek része lehet benne. Anya ne főzzön, apa ne számítógépezzen, hanem, amikor lehet, töltsék úgy az időt, hogy azzal mind feltöltődjenek. Az óvodás- és iskoláskorúak már szinte egész nap a hotel programjain fognak időzni, így anya és apa egy picit újra kettesben is lehetnek. Rájuk a masszázsok, a finom borok, a wellness szolgáltatások, a friss levegő, a séta a kertben, a faluban, és a rég-nem-volt nagy beszélgetések várnak. Amikor ugyanis az est leszáll, a hotelek a felnőttek számára egy teljesen más arcukat veszik elő.

Léteznek azonban „felnőttbarát” hotelek is

Ha kisgyerekkel utaztok, keressétek meg azokat a hoteleket, ahol valóban kisgyerekes családokat várnak.

bababarát-hotel-OxigénVannak ugyanis olyan szálláshelyek is, ahol elsősorban a csend, a meghitt nyugalom, a béke és finom elegancia honol. Ilyen helyekre a vendégek valóban azért jönnek, hogy olvassanak, pihenjenek, élvezzék a SPA finomságát, és a párjuk, barátaik társaságát.

Az ilyen felnőttbarát hotelekre is szükség van, és igény is mutatkozik rájuk. Ezekben a házakban nem csak, hogy nincs gyerekmenü, vagy gyerekmedence, de még csak igénybe se veheti a wellnesst 10-12 éven aluli fiatal. Ilyen hotelbe akkor menj, ha a kicsiket le tudod „passzolni a nagyiknak”, és ti végre kettesben akartok nyaralni. Ilyen például a szentendrei vadonatúj hotel, a Bükkös Hotel**** & Spa.

Szívesen ajánlok „köztes” hotelt is. Vannak ugyanis olyanok, amelyek a nyári hónapokra felveszik bababarát arcukat, kiegészítik szolgáltatásaikat, ősztől tavaszig azonban inkább a felnőtt vendégekre számítanak. Ilyen pl: a bázakerettyei különleges kis hotel a mesebeli erdő szélén, a Bonne Chance Restaurant and Hotel .

Attól függően, milyen pihenésre vágytok, mérlegljétek, hogy hol szolgálják leginkább a pihenéseteket! Kívánok kellemes családi, vagy „felnőtt-nyaralást” nektek!

Farkas-Némethi Erika szállodai marketing tanácsadó, fotók: Oxigén Hotel**** & ZEN Spa

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..