Minden napra testmozgást!

napi testmozgás

Közismert, hogy a sport örömforrás. A megfelelő testedzés egyaránt szükséges az ülő és a nehéz fizikai munkát végzők, valamint a csemetéjükkel otthon lévők számára is. Az iskolából kikerülve azonban nemcsak a diákéveknek intünk búcsút, hanem a rendszeres testmozgásnak is. Pedig csak napi félóra kell, amit testMOZGÁSra fordítunk, nem több.

Hogy kezdjem?

A hazai és külföldi szakemberek megegyező véleménye, hogy a gyermekeknek 3 éves kor felett minimum napi egy órányi, míg a felnőtteknek hetente legalább három alkalommal 30-45 percnyi sportmozgásra van szüksége. Válasszunk – még ma – olyan sportmozgást, amelyet szívesen végzünk. Biztos van ilyen! Mindenki tud például sietősen sétálni, gyalogolni. Mindenki tud gimnasztikai gyakorlatokat végezni, akár egyedül, akár társsal vagy közösségben. Mindenki tud – ha akar – táncolni, jó zenére ütemesen mozogni.

Mindenki találhat olyan testedzést, amelyet hetente legalább háromszor 30-45 percig gyakorol. Tehát válasszunk és döntsünk! Még ma kezdjük el! Akár egy esti sietősebb tempójú sétával: életünk párjával, kutyával, barátnővel.

Mit kell tudnom?

Tudatosítsuk magunkban és edzőpartnereinkben, hogy:

 • Elkezdeni sosem késő!
 • Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!
 • Nem szenvedni, hanem mozogni érdemes!
 • Könnyebb társakkal, mint egyedül.
 • Lázasan, betegen nem szabad edzeni, sportolni!
 • Főétkezés után csak 1-2 órával tanácsos az edzést kezdeni.
 • A kis izomláz a fokozatos kezdés jó jele, nem a teljes kimerültség.
 • Az edzés lassúbb mozgással azaz bemelegítéssel kezdődik, és levezetéssel végződik.
 • A legnagyobb ellenfél a saját lustaság és a rossz szokások.
 • Az öltözet legyen az időjárásnak, sportmozgásnak megfelelő.

Használati utasítás a testedzést végzőnek

 • Ha tehetjük, a természet legyen a sportstadionunk!
 • A helyes sportöltözet:
  – jó sportcipő (a legjobb az úgy nevezett futócipő);
  – szabad mozgást biztosító és az időjárásnak megfelelő sportruházat;
  – a testtel érintkező öltözet pamut alapanyagú legyen.
 • Társsal – családtag, barát – könnyebb rendszeresen mozogni. Általában a gyengébb határozza meg a közös sebességet. Az edzés sose legyen versengés.
 • A gyaloglás például alkalmanként cserélhető úszással, kerékpározással, túrázással, tánccal, vagy más sportmozgással.
 • A rendszeres edzések alakítják az életmódot, segítik a jobb időkihasználást. Az edzések mellett arra is jut idő, amire eddig sosem!

Mit sportoljak?

A gyaloglás
A rendszeres testedzés legkönnyebb testmozgása. Ajánlható mindenkinek kortól függetlenül, aki hosszú évek óta nem sportol, vagy aki testnevelésből is felmentett volt. Annak is, aki túlsúlyos. Kezdésnek elegendő napi 20-30 perc gyalogjárás: például hazafelé a munkából, boltból, bölcsődéből, oviból vagy vacsora után a környéken. Ahogy nő az edzettség – ez esetben állóképesség – és egyre hosszabb ideig végezhető ez a testmozgás is. A gyaloglás olcsó sport és az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág. A rendszeres gyaloglással – és megfelelő táplálkozással – csökkenthető a testsúly.

A futás

A futás mindenki sportja, nemcsak a nagy tehetségeké. Jó egyedül futni, mert zseniális ötletek juthatnak közben a futó eszébe. Könnyebb társakkal együtt futni, mert ha várnak a sarkon a megbeszélt időben, akkor nem halogatjuk a futóedzést napról-napra. A futás a fogyókúra szempontjából az egyik leghatásosabb mozgás. Nem igényel sok befektetést – egy jó cipő és már indulhatunk is.

A kerékpározás, az úszás

Mindkettő állóképességi sportág és a világ legcsodálatosabb sportstadionjában, a természetben űzhető. Javasolt edzésféle bármely korosztálynak, sportos előélet nélkül is, akár kis túlsúllyal együtt, ha tud úszni, kerékpározni. A kerékpározásba a család minden tagja bevonható. A kicsit magunkkal vihetjük biztonsági gyermekülésben, a nagyobbak együtt kerekezhetnek velünk.

Labdajátékok

Labdajáték a tollaslabdázástól a röplabdán át a fallabdáig minden, amelyet valamilyen labdával játszanak. Legalább félóráig történjen az edzés, a játék. A régen űzött sportágak felelevenítése gyorsan megy, de itt is fontos az első 2-3 héten a fokozatosság.

Szükséges a 10 perces általános bemelegítés, azaz a testi és lelki ráhangolás, és ezt követően a sportági speciális bemelegítő gyakorlatok 5-10 percig az edzés elején. A sportolás utáni levezetés is fontos, ne álljunk „csikorgó fékkel” a zuhany alá.

A társas-, a csapatsportok nehézsége a közös találkozó azonos időben, de nagy könnyebbség a közösség ereje, a csapatsiker. Kihasználható a szintén otthon lévő anyukák csapata, a közös játék, közös beszélgetések feledhetetlen emlékeket jelentenek majd. És mindig akad a társaságból, aki vigyázni tud a többiek csemetéjére (akár körforgásos rendszerben).

Tánc

A tánc lehet néptánc vagy klasszikus szalontánc is. Kezdjük a tapadós-tangóval, és folytassuk csárdással, rock and rollal és gyors keringővel, vagy hipp-hoppal. A lényeg, hogy lassú tánccal kezdjük, tempós gyors tánccal folytassuk és szintén lassú tánccal fejezzük be a mozgást.

Speciális sportolási lehetőségek

Például a helybenfutás, az egyéni gimnasztika vagy torna, a hétvégi kirándulás várfoglalással együtt, a lépcsőn járás lift helyett, az ugrókötelezés, az intenzív kerti munka és a súlyzózás mind végezhető testmozgás az akaraterőben gazdag, mozogni vágyóknak. Mindegyik testmozgás esetén a fokozatos terhelésű kezdés és a rendszeresség fontos alapelv.

Remélem ez a cikk mindenkit ráébreszt arra, hogy a rendszeres mozgás nem fitness-centrumok kérdése, hanem egy életstílusunkat, egészségünket jelentősen meghatározó egyéni döntésé. Nem baj, ha testileg elfáradunk a mozgás után, a lényeg, hogy ne fáradjunk bele a rendszerességbe! Jó sportolást mindenkinek!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkHogyan neveljünk boldog gyermeket?
Következő cikkGyerek a gép előtt – tiltott gyümölcs, vagy a tudás almája?