Mit tehetnek a kismamák a fronthatások ellen?

frontok terhesen

A nyár, a frontok és a hőmérséklet-ingadozás erősen megnehezítik a kismamák dolgát. A hatalmas pocakkal ugyanis ezeket a hatásokat sokszor nehezebben viselik a nők, mint előtte. Szerencsére azonban lehet ellene tenni. A védekezés módjáról és a frontok, hőmérséklet-ingadozás hatásairól Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Igen, egyértelmű hatással vannak ránk a frontok!

Egyesek szkeptikusak a frontok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, pedig ez bizonyított tény. Az is igaz azonban, hogy minden ember más, így nem mindenkire gyakorolnak azonos hatást az átvonuló, váltakozó frontok.

A légnyomás-ingadozás, a hőmérséklet-változás és más, a frontokkal együtt járó eltérések a vegetatív idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat. A frontérzékenység akkor jelentkezik, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között fennálló egyensúly megbomlik. A frontérzékenység egyedi mértékű, vagyis általános dolgokat igen nehéz megfogalmazni vele kapcsolatban. Tény azonban, hogy melegfronti hatásoknál a szülésszám megnő, bár ennek pontos okára egyelőre nem sikerült fényt deríteni.

A kismamák, az idősek, a kisgyerekek illetve a szív és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők fokozott veszélynek vannak kitéve. Sőt, a pocakban a baba is érzékeny lehet a frontokra, hiszen a 23. héttől a vegetatív idegrendszer anatómiailag teljesen kifejlett. A babák egyébként is érzékenyebbek a fronthatásokra, hiszen szervezetük még nem tudott hozzáedződni a környezeti hatásokhoz.

Növelik a koraszülés veszélyét a frontok?

Mit tehetünk a frontok ellene terhesen?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a fronthatásokkal együtt járó légnyomásváltozás, illetve a sokszor akár 15-20°C-os hőmérséklet-ingadozás érthető módon nagyon megterheli a kismamák szervezetét. Védekezni akkor tudunk ellene, ha az immunrendszer megfelelő, optimális működése biztosított, ilyenkor a hatások minimalizálhatóak.

Forrás: ratkotunde.hu
Fotó: Freepik

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKözös munka a tehetség kibontása
Következő cikkOviból suliba – 5 tipp a zökkenőmentes iskolakezdésért

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..