Mit ünneplünk Vízkeresztkor?

Vízkereszt manapság a karácsonyfa lebontásának időpontja, de tudjuk, hogy valójában miről is szól ez az ünnep? Számos hazai népszokást gyűjtöttünk össze, és azt is megmutatjuk, milyen érdekes hagyományok kapcsolódnak külföldön ehhez a naphoz.

Január hatodika, Vízkereszt napja egy ősi keresztény ünnep, amely eredetileg három jeles eseményről megemlékezett meg: a napkeleti bölcsek látogatása, Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban, valamint Jézus első csodatétele a Kánai menyegzőn. A római katolikus egyház a II. Vatikáni zsinat óta a háromkirályok imádatát és a vízszentelést tartja Vízkeresztkor, Jézus megkeresztelkedését pedig az ezt követő első vasárnapon ünnepli.

Népszokások régen és ma

ID-100152931Vízkereszt ünnepéhez számos népszokás kapcsolódott az elmúlt századok során. A legtöbb a szenteltvízhez fűződött, amit ilyenkor hazavittek, hogy meghintsék vele a házakat, ólakat, megitassák vele az állato-kat, ily módon elkerülve a betegségeket, rontásokat. A házszentelést a papok végez-ték, akik nemcsak a házakat, de azok lakóit is megáldották.

Gyakori népi játék volt a betlehemezéshez hasonló csillagozás, vagy más néven háromkirályozás is, amely Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatását mutatta be. A három napkeleti bölcset gyerekek személyesítették meg, díszes papírsüveggel a fejükön és egy csillaggal a kezükben, amely az utat mutatta Betlehem felé.

Érdekes néphagyományok kapcsolódnak január hatodikához külföldön is. Olaszországban például egy Befana nevű jóboszorkány hoz ajándékot ilyenkor, egyes latin-amerikai országokban pedig ezen a napon tartják az ajándékozást karácsony helyett. A franciáknál és a mediterrán országokban a sütemények jutnak különleges szerephez: az egyik szeletbe ajándékot rejtenek sütéskor, és a szerencsés megtaláló a nap királya lesz.

Kezdődik a farsang

Manapság hazánkban a legfőbb vízkereszti szokás a karácsonyfa lebontása, ám búslakodásra semmi okunk: január 6-a nemcsak a karácsonyi ünnepek lezárása, a Farsang kezdete is egyben. Ez a bálokkal, mulatságokkal teli, télbúcsúztató időszak egészen hamvazószerdáig tart, idén február 9-én fejeződik be.

 

Szólj hozzá Te is!