3+1 hasznos tipp az újévi életmódváltáshoz

Túl macerás, bele se kezdek! – adjuk fel egy kiegyensúlyozottabb életmódra való áttérés nulladik lépésénél. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 3 tippje remek kiindulópont lehet az új kezdethez.

Valami régi, valami új

Ha szeretnénk egy kicsivel jobban érezni magunkat a bőrünkben, fittebbek, kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni vagy megszabadulni egy-két plusz kilótól, nem kell az egész kamra tartalmát a kukába dobni, elég csupán, ha egy-két alapanyagot cserélünk valami újra.

Például a töltött káposztát készítsük barna rizsből vagy árpa-gyöngyből, a bejglihez használjunk zablisztet a hagyományos fehérliszt mellett, és tegyünk energiamentes édesítőszert, ke-vesebb cukrot a töltelékhez. Egyszer-egyszer a túrós csuszá-ban a hagyományos tésztát lecserélhetjük durum, vagy tön-köly tésztára. Bár látszólag nem olyan változás, mégis a gyor-san felszívódó szénhidrátokat lassan felszívódóval helyette-sítettük, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, ezáltal könnyebb odafigyelni a mértékletes fogyasztásra.

Ismerjünk meg új zöldségeket!

Télen valamiért azt gondoljuk, hogy sokkal nehezebb finom friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni a piacon, mint nyáron! Pedig a választék épp oly széles és színes, mint a melegebb hónapokban, csak sokan nem mernek megismerkedni a számukra még idegen fajtákkal. Például kóstoltuk már a cikóriát vagy pasztinákot, és milyen gyakran fogyasztunk csicsókát vagy naspolyát? A cikória és a pasztinák jó hatással lehet az emésztési panaszokra, a csicsóka rostban (inulinban) gazdag, a naspolyának pedig számottevő a C-vitamin tartalma.

Ha legközelebb bevásárolni indulunk, kérdezzünk rá az eladótól, hogy milyen új, friss áruk érkeztek. Amellett, hogy egy kis változatosságot csempészünk a hétköznapi ételeinkbe, több gyümölcsöt és zöldséget is fogunk fogyasztani, sőt még a vitaminraktárunkat is felturbózhatjuk!

Jöhet az olajcsere

A karácsonyi ünnepek alatt lezajló nagy családi lakomák után törekedjünk arra, hogy az ételek elkészítésekor zsírszegény technikákat alkalmazzunk, mint például a sütőpapíron vagy sütőzsákban sütés. Nem szükséges azonban teljesen kiűzni a zsiradékok felhasználását az étrendünkből, de arra ügyelhetünk, hogy a telített zsírsavak helyett a telítetleneket részesítsük előnyben. Az olívaolaj mellett kipróbálhatjuk a szőlőmag-, vagy a tökmagolajat, amelyekkel az étkezések mellé kínált salátáinkat ízesíthetjük.

+1 Jolly Joker: a víz

Sokszor összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal, ezért mielőtt a hűtőszekrény felé vennénk utunkat, igyunk meg egy nagy pohár vizet és várjunk 15 percet. Ha munka közben az asztalunkon tartunk egy nagy flakonnal, sokkal többször fogunk majd utána nyúlni, kevésbé leszünk éhesek és kellőképp hidratálhatjuk a szervezetünket is. Ha egy vastagabb átmérőjű szívószálat teszünk az üvegbe és úgy isszuk meg a vizet, észre sem fogjuk venni, hogy milyen gyorsan el tud fogyni!

 

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .