Családtámogatások 2016: változások, újdonságok

Január elsejétől indul az új, 10+10 millió forintos otthonteremtési program, valamint bővül a gyed extra és a családi adókedvezmény is. Mutatjuk a részleteket és a juttatások feltételeit.

Nő a családi adókedvezmény

Havi ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye: 2016. január 1-jétől emelik a kétgyerekesek családi adókedvezményét, havonta öt ezer forinttal több marad náluk, így tavalyhoz képest húszezer forint helyett már 25 ezer forint. 2015-ben három gyerek után 100 ezer forint volt az érvényesíthető adókedvezmény, nagy volt a különbség a két, illetve három gyerekes családok között. Ez csökken most az emeléssel, a három gyerekesek adókedvezménye viszont változatlan marad.

Bővül a gyed extra is

ID-10033419A munkába visszatérő anyák 2016 január-jától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát: eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, 2016-tól azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást. Fontos tudni, hogy a gyed extra minden 2 év alatti gyer-mek után külön-külön jár, vagyis az a nő, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni – akár részmunkaidőben is – a fizetése mellett két gyedet kap.

Megújul az otthonteremtési program

Az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a korábbi csok-ra épül, azt bővíti azzal, hogy a három-, vagy többgyermekes családok (vagy kettőnél több gyermeket vállalók) számára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt biztosít.

A 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok – vagy 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalók – vehetik igénybe, akik új lakást, vagy házat vásárolnak, építenek. Ha már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie. A tájékoztatás szerint a szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak minősül.

Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt. A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is. A csok-ot igénylőknél – előre vállalt gyerekek esetén – már elegendő, ha az egyik fél 40 év alatti, míg a már meglévő három gyerek esetében semmilyen korhatár nincs.

Nem csak új lakáshoz igényelhető

A kedvezményes hitel a csok mellett igényelhető új lakások, illetve házak építésénél vagy vásárlásánál. Az áfa-visszatérítési támogatást a már folyamatban lévő építkezések esetén is lehet igényelni, de fontos feltétel, hogy a bekerülési költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek. Januártól a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni az otthonteremtési kedvezményt. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

Konkrét kérdésekkel már hívható az Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata, továbbá a tárca www.csalad.hu oldalán várhatóan hamarosan elérhetőek lesznek az új programról szóló részletes információk.

 

MTI/Babafalva

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..