Januártól bővül a gyed extra

A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken egy budapesti konferencián.

Novák Katalin elmondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyed extra minden 2 év alatti gyermek után külön-külön jár. Ez azt jelenti, hogy az a nő, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni – akár részmunkaidőben is – a fizetése mellett két gyedet kap.

A konferencia címére – Civilekkel a családokért – utalva Novák Katalin arról beszélt: a kormány célja a családok jólétének növelése, ebben pedig szerinte megkerülhetetlen partnerek a családbarát közgondolkodás elterjesztésében szerepet vállaló civil szervezetek, köztük a rendezvény házigazdája, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

ID-100319042Az államtitkár kitért arra: egyre több munka-adó ismeri fel, hogy akkor lehetnek igazán sikeresek, ha erősítik a cégen belüli család-barát szemléletet, ha támogatják munkatár-saikat abban, hogy „bátran vállalják családi hátterüket”. Hozzátette, ahogy Európa több országában, Magyarországon is egyre inkább elterjed a gyermeknevelés melletti munkavállalás, és úgy látják, a nők szíve-sebben és bátrabban vállalnak gyereket akkor, ha látják, hogy összeegyeztethető lesz a családi életük a munkájukkal.

„Ahol a gyermekvállalás és a munkavállalás egymást erősítő és nem egymást kizáró tényező, ott sokkal több gyermek születik.” – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne használja ki azt a tudást, képességet és tenni akarást, amely a magyar nőket jellemzi.

Díjazták a családbarát cégeket, önkormányzatokat

Az államtitkár a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvényén a családok nemzetközi napja alkalmából családbarát munkahely díjakat adott át. A díjazottak között volt mások mellett Újbuda, Vác, Szentendre, Dévaványa, Kétújfalu önkormányzata, továbbá a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a budapesti és a váci fegyház és börtön, a Debreceni Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a budapesti Uzsoki utcai kórház, az orosházi kórház, a Központi Statisztikai Hivatal és a Heves Megyei Kormányhivatal.

Nagyvállalati kategóriában díjat kapott az IT Services Hungary Kft., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., a Magyar Nemzeti Bank, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., valamint a DM Kft.

Novák Katalin március 26-án hirdette meg a Családbarát munkahely elnevezésű pályázatot, akkor azt mondta, a cél az, hogy a kismamák számára könnyebbé tegyék a család és a munka összehangolását. Az 50 millió forint keretösszegű pályázatra vállalatok vagy költségvetési, közigazgatási szervek, önkormányzatok jelentkezhettek, amelyek azt vállalták, hogy legalább egy éven át egy – általuk kitalált vagy már máshol működő – konkrét családbarát programot folytatnak.

ID-100116763Ne álljunk meg 1,3 gyermeknél

A program lebonyolítását a konferenciát is szervező, a tervezett gyerekek megszületé-sét támogató Három Királyfi, Három Király-lány Alapítvány segítette. A mozgalmat 2009-ben Kopp Mária orvos hívta életre azzal a céllal, hogy annyi gyerek szület-hessen, ahányat a családalapító fiatalok terveznek; ennek érdekében a civil szer-vezet számos konkrét javaslatot terjesztett már a kormányok elé, ezek közül többet be is építettek a kormányzati családpolitikába.

Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

A mozgalom 2013-ban elérte, hogy az Országgyűlés valamennyi frakciója közös nyilatkozatot adjon ki, amelyben a politikusok vállalták, támogatni fognak minden olyan családpolitikai intézkedést, amely a születésszám növekedését eredményezheti. A mostani rendezvény délutáni részében kerekasztal-beszélgetést tartanak az öt parlamenti frakció képviselői a két évvel korábban elfogadott nyilatkozatról.

EMMI

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..