Egyedülálló koraszülött baba-mama szobák a II. Sz. Nőgyógyászati Klinikán

Állandó orvosi, ápolói ellátás és folyamatos központi monitorozás mellett, mégis családias környezetben erősödhetnek a koraszülött babák a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumában létrehozott koraszülött baba-mama szobákban. A Magyarországon még úttörőnek számító kezdeményezés keretében két ilyen szobát alakítottak ki: az egyikben egy, míg a másikban két babát tudnak egyszerre elhelyezni. Az áprilisi átadás óta húsz baba tölthette a hazaengedése előtti heteket édesanyja közelében – mondta Dr. Kocsis István osztályvezető.

A kezdeményezés egyik lelkes ötletadója és megvalósítója Pászti Éva osztályvezető főnővér, aki szerint az újszülött osztályokon már általánosan elfogadott, hogy a babák a nap minden órájában együtt lehetnek az édesanyjukkal. Ezt a lehetőséget szerették volna biztosítani a koraszülöttek és szüleik számára is a PIC osztályon.

bmsz1

Dr. Kocsis István osztályvezető elmondta: itt szinte teljes egészében az édesanyák végzik az újszülöttek gondozását, és arra is lehetőség nyílik, hogy az édesapák és a nagyszülők is részt vehessenek a teendőkben. A térítésmentesen biztosított baba-mama szobákban a többi között szoptatófotelt, hűtőgépet, mikrohullámú sütőt, tápszermelegítőt és felnőtt ágyat helyeztek el, hogy a babák és az édesanyák minél otthonosabban érezhessék magukat. Az ünnepek közeledtével még arra is odafigyeltek, hogy karácsonyi hangulatot teremtsenek az osztályon.

bmsz2

A családias légkör megteremtésén túl az is fontos szempont volt, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek: életfunkcióikat folyamatosan figyelemmel kísérik az orvosok, a szülők pedig minden segítséget, tanácsot megkapnak a koraszülött baba gondozásához. Dr. Kocsis István az eddigi tapasztalatokról szólva elmondta: a szülők nagyon boldogok, hogy végig a gyermekük közelében lehetnek, és azt is hatalmas segítségnek tartják, hogy az összeszokás időszakát olyan környezetben tölthetik, ahol minden szükséges támogatást biztosítanak számukra.

bmsz3

Egy orvosokból és nővérekből álló szakmai csoport dönt arról, hogy mely babák kerülhetnek a speciális szobákba. Dr. Kocsis István elmondta: olyan gyermekeket helyeznek el itt, akik már meghaladták az 1500 grammos súlyt, és nem igényelnek közvetlen felügyeletet, gépi lélegeztetést. A kis páciensek többnyire 1-3 hetet töltenek el a baba-mama szobákban, mielőtt elhagynák az intézményt.

Fotó: Kovács Attila

Semmelweis Egyetem

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMit tehetünk, ha nem működik, vagy nem tetszik az ajándék?
Következő cikkCsaládtámogatások 2016: változások, újdonságok

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..