Ne legyenek magányos gyermekek a kórházakban!

Ronald Ház

A beteg gyermekek gyógyulását nagymértékben segíti, ha a kórházi kezelés alatt a szülők a közelben vannak. Budapesten a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, az Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és Heim Pál Gyermekkórház betegeinek szülei, egy megújult Ronald Házban lehetnek együtt gyermekükkel a gyógyulási időszakban.

A fent említett három kórházban kezelnek krónikus betegséggel küzdő gyermekeket – mint például transzplantáció vagy daganatos betegségek -, akik számára a gyógyítás időszaka elérheti akár a fél évet is. Azok a családok, akiknek lakóhelye több mint harminc kilométerre helyezkedik el Budapesttől, orvosukkal egyeztetve, előjegyzés alapján költözhetnek be a házba a kórháztól néhány percnyire. Hét közben csak az egyik szülő, míg hétvégén az egész család együtt töltheti itt az időt.

A nagylelkű támogatóknak – vállalati adományozók, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány követeinek gyűjtése és az étteremben fogyasztók nagylelkű adományiknak – köszönhetően a Ronald ház megújult. A négy hétig tartó munkálatok során a festésen kívül energia hatékony világítási rendszert és modern, energiatakarékos háztartási készülékeket kapott a ház.

A korszerűen felújított ház jelenleg 20 önálló kis apartmannal tudja segíteni a rászoruló családokat. Egy hatalmas közös nappali áll rendelkezésre a bent lakók számára, ahol megismerhetik egymást, megoszthatják tapasztalataikat, játszhatnak, számítógépezhetnek, vagy éppen televíziót nézhetnek. A nappalihoz egy amerikai típusú konyha kapcsolódik, ahol négy főzősarokban készíthetik el a lakók akár speciális étrendhez kapcsolódó ételeiket vagy éppen közösen tarthatnak palacsinta délutánt a gyermekeknek.

Három emeleten helyezkednek el az apartmanok, melyek mindegyike külön fürdőszobával rendelkezik.

A húsz szobából hármat, olyan beteg gyermekek édesanyja számára tartanak fent, akiknek a gyermeke 24 órás kórházi ápolásra szorul.

Az intézmény negyedik emeletén sportszoba, mosókonyha és egy további kisebb méretű nappali helyezkedik el. Az udvaron pedig korszerű játékokkal várhatják a kicsik a szép időt.

„A felújításnak köszönhetően még otthonosabb körülményeket tudunk biztosítani a beteg gyermekeknek és családjuknak. Ez különösen azon családok számára fontos, akik akár fél vagy egy éven át laknak a Ronald Házban – mondta el Nagyné B. Andrea, aki már tizenhét év óta menedzseli a budapesti Ronald Házat, az azóta eltelt években közel 6000 beteg gyermeknek és családjuknak tudott térítésmentesen otthont biztosítani a nehéz időkben.

Fotók: ronaldhaz.hu

Erről a témáról az Egészségügy rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..