Nyári táborok: miért, hova, mennyiért?

Hamarosan újra elérkezik a nyári vakáció, addig pedig itt van a tábor-dilemma. Érdemes-e befizetni a gyerkőcöt ilyesmire, és ha igen, miért? A válaszok mellett néhány érdekes és hasznos tábort is az érdeklődők figyelmébe ajánlunk.

Míg a legtöbb gyerek kitörő örömmel fogadja a szünidőt, a szülőknek éppen ez az időszak okozza a legtöbb fejtörést. Ki tud ügyelni a kicsikre a nyári hónapok során? Néhány hét megoldható a jól időzített szabadságokkal, a többit pedig átvállalhatják a vidéken élő nagyszülők, közeli rokonok, vagy esetleg besegíthetnek a még gyermektelen, ám vállalkozó szellemű jó barátok. Szép számmal akadnak azonban olyan családok is, akik nem rendelkeznek ilyen kapcsolatokkal, lehetőségekkel, nekik jelenthetnek némileg megoldást a nyári táborok.

A táborok előnyei

Nyári táborokSok olyan család él ma Magyarországon, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel egy közös nyaraláshoz, de úgy gondolják, néhány tízezer forintból legalább a csemete üdülhet egy hetet egy ilyen nyári táborban. Mint mindenkinek, az utazás és a környezetváltozás a gyerekeknek is jót tesz, hiszen egy kevés időre kiszakadhatnak a megszokott miliőből.

Az élmények mellett ráadásul új barátokat is szerezhetnek maguknak, akik hasonló érdeklődési körrel bírnak. Egy jól kiválasztott tematikus táborban sok új dolgot megtanulhatnak a fiatalok, az itt megszerzett kellemes tapasztalatok akár egy életre szóló hobbi kezdetét is jelenthetik.

Hogyan válasszunk?

Először is, mindenképpen vegyük figyelembe gyermekünk személyiségét, vérmérsékletét. Ne erőltessük őt úgy bárhova is, hogy ahhoz neki esetleg egyáltalán nem fűlik a foga, mert visszahúzódóbb, csendesebb típus. Ugyanakkor a kicsit önállótlannak vélt lurkónak – ha mutat hajlandóságot a táborozásra – kifejezetten jót tehet, ha néhány napot eltölthet a família állandó oltalmazása nélkül.

Mivel a különböző táborok költségei között jócskán vannak eltérések (a tizenkétezer forintos budapesti focitábortól a százezer forintos angliai sporttáborig nagyon széles a paletta), érdemes a szülőknek előre végigböngészni a teljes kínálatot és a lakóhelyükhöz közelebb eső, árban is megfizethető lehetőségeket kiválogatni. Ezzel elkerülhetők az olyan esetek, amikor a kicsi figyelmét éppen a legdrágább kelti fel, amiből aztán később sem akar engedni. Így a végső választás biztosan olyan táborra esik majd, amely anyagilag is elérhető lesz a család számára. Érdemes utánajárni annak is, hogy az adott tábort szervező intézmény rendelkezik-e minőségbiztosítási rendszerben elismert minősítéssel, ez ugyanis a szervezés és a színvonal tekintetében egy plusz garanciát jelenthet.

Nyári tábor körképAzok a szülők, akiknek gyermeke már rendelkezik valamilyen állandóan vagy gyakran végzett hobbival – például a tánc, rajz vagy valamilyen sport – célirányosan válogathatnak a lehetőségek között. A többieknek pedig marad a keresgélés, vajon mi nyújthat legalább a tábor időtartama alatt érdekes kikapcsolódást, szórakozást.

Jedik és dinoszauruszok

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is elképesztően változatos tematikával rendelkező programsorozatokkal várják a gyerkőcöket a szervezők: a jedi lovagtól az őslényeken át az egészen extrémnek tűnő krimitáborokig mindenfélével találkozhatnak az érdeklődők.

Tartalmas és a tanulás szempontjából is hasznosak lehetnek a nyelvtanulással, hagyományőrzéssel, természetismerettel foglalkozó szünidei táborok, mint például a csobánkai rege lovastábor, vagy Budapesten a Mesterségek háza, de a Vidámpark tábor is összeköti a kellemest a hasznossal: a játszás mellett angolul is tanítják a kicsiket.

További táborozási lehetőségek részletesen megtalálhatók a Táborkereső és a Nyáritábor honlapjain, illetve a Táborozás linkgyűjteményén is.

Ivánkovics Szonja

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkLombikprogram és mellrák kapcsolata fiatal nőknél
Következő cikkTrendi és zöld