Trendi és zöld

női ruhák a kirakatban

A környezetvédelem kapcsán valószínűleg senkinek sem a ruhái jutnak eszébe. Pedig évente több tonna új ruha kerül a vásárlók elé, ugyanennyi szükségtelenné vált holmit száműzve a szekrényekből. A leselejtezett, megunt ruházati cikkek sok esetben a kukában landolnak, holott sokféle környezetbarát megoldás létezik, amellyel újrahasznosíthatjuk ruhatárunk darabjait. Akár trendi módon is.

Nem a ruha teszi az embert – vagy mégis? Napjainkban az élet minden területén egyre kiemeltebb szereppel bír a vizualitás, nem véletlen, hogy az öltözködés továbbra is első számú módja az önkifejezésnek. A világméretű kampányok, az elérhető árak állandó fogyasztásra ingerlik a vásárlókat, s még a legkevésbé divatőrültek is évente bővítenek, illetve selejteznek néhány darabot a ruhatárukból.

Zöld szortírozás

Szekrényünk régi lakóitól sokféle okból is úgy érezzük, szívesen megszabadulnánk. Akadnak olyan holmik, amelyek már nem számítanak trendinek, vagy egyszerűen csak meguntuk őket. Aztán ott vannak azok a darabok is, amelyek egy sikeres fogyókúrának köszönhetően már a múltat jelentik, vagy éppen ellenkezőleg: legszívesebben sírva fakadnánk a korábbi álomméreteinket jelző címkék láttán. Gyakran egyszerűbb búcsút venni olyan gúnyáktól is, amelyeket véletlenül elszakítottunk, vagy lesett róla néhány gomb vagy gyöngy, ahelyett, hogy megjavítanánk.

Pedig utóbbi esetben erre sok esetben nem volna szükség: nemcsak helyrehozni lehetne sok ruhadarabot, némi ügyességgel és kreativitással akár divatosabb fazonra is átszabható lenne pár holmi. A végleg felesleges, megunt kategóriába sorolt cuccokat karitatív módon is újrahasznosíthatjuk: itt nemcsak a közeli babát váró ismerősökre lehet gondolni, hanem olyan segélyszervezetekre is, akik továbbjutattják a rászorulóknak, katasztrófa sújtotta területeken élő családoknak a ruhacsomagokat.

Turkálni a mások szekrényében

Természetesen a turkálók is egyfajta környezettudatos vásárlási lehetőséget nyújtanak, hiszen az itt vásárolt cikkek új életet kezdhetnek a mi gardróbunkban, ráadásul akár új kedvenceket is avathatunk a másodkézből megszerzett holmikból. A turik már csak azért sem elvetendők, mert könnyen az ember kezébe akadhat eredeti árcédulával ellátott darab is, így a valós ár töredékéből tudunk megszerezni egy teljesen új ruhadarabot. A second-hand boltok választéka egyébként is segítségünkre van abban, ha valamilyen egyedi, ötletes öltözködési stílust szeretnénk kialakítani, hiszen az ottani kínálat jóval változatosabb és sokszínűbb, mint a különböző márkaboltok homogén termékei.

Ilyen a "swishing"Külföldön pedig már hódít a „swishing”: a ruhacsere-partikat először Nagy-Britanniában kezdték el szervezni, ahol egy kis pezsgőzés mellett találkozhatott a kereslet a kínálattal. A rendezvények lényege, hogy mindenki elviheti jó minőségű, ám megunt darabjait a találkozókra, ahol mások nem hordott ruháira ingyen lecserélheti azokat.

A cserebere partik mára világszerte elterjedt és népszerű megoldást jelentenek a ruházati cikkek újrahasznosításában, ráadásul a csereüzletek online is létrejöhetnek, a vállalkozó kedvűeknek nincs más dolguk, mint regisztrálni például a Big Wardrobe vagy a Posh swaps portálokon és máris lehet böngészni a sok megunt ruhát, amelyet sajátjainkkal cserélhetünk ki. Így anélkül, hogy egy fillért is költöttünk volna divatmániánkra, nemcsak trendik, hanem zöldek is maradtunk.

A Greenland Csoport Civil Társaság június első napjaiban szervez csere-bere piacot, bővebb részletek a honlapon.

Fotó: swishing.com, pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkNyári táborok: miért, hova, mennyiért?
Következő cikkBCG oltás: gyakori kérdések

1 KÉRDÉS

  1. Most találtkoztam egy magyar fiatalok által indított hasonló közösségi ruhacsere honlappal: xwabe.com, nagyon ígéretesek!
    mit gondoltok erről? FB alapon ismerősöktől lehet kölcsönkértni, sőt..!

Comments are closed.