Olcsó karácsony – ha nem eshetünk túlzásba

karácsonyi teázás

Nem könnyű nekünk, két hónapja figyeljük az égigérő karácsonyfákat, utcahosszakat fényfüzérek világítanak be, minden csillog és csilingel. Pompás és nagyszabású ünnepünk lehetne, ha bármit megvehetnénk. De mit tegyünk, ha minderre nincs lehetőségünk? Ha nincs pluszpénz az ünnepre?

Legyünk egyszerűek és szemtelenek az ünneppel szemben, oldjuk meg kevés pénzből, és ha sikerül valóban könnyednek lenni, mentsük ezt majd át a hétköznapokra is.

A pástétom egy nagyon elegáns dolog

A főzésnek meg kell adni a módját, nem a stíluson kell spórolni, hanem vásárláskor. Adj az ünnep heteiben különleges reggeliket, legyen az ebédnél előétel. A pástétom csak nagyzolósan hangzik, de valójában nagyon egyszerű dolog. Találj ki pástétomokat, és találj ki nevet is hozzá, legyenek titkos pástétom receptjeid, ezekkel kápráztasd el a vendégeket.

Nézzük most a legegyszerűbbeket: csirkemájat libazsírban megsütsz öt perc alatt, botmixerrel pépesíted, és ízesíted. Kísérletezz! Só, pirospaprika, mustár, fokhagyma, petrezselyem, majoránna, zsálya illik hozzá, tejföl, még egy kevés libazsír, sajtkrém, ha bátor vagy, mazsola, fehérbor.

Vagy bonts fel két tonhalkonzervet, olvassz meg vajat, keverd simára, citromot tegyél hozzá, és mert ünnep van sózott kesudiót, vagy mandulát. Főtt tojásból is bármi lehet, csak keverd el valamivel, sajtkrémmel, mustárral, lilahagymával.
Divatos az arabos csicseriborsókrém, készíts ilyet lencséből, sárgaborsóból vagy babból, ezt könnyebben beszerzed, mint a csicseriborsót, és hamarabb is megfő. Ehhez is a botmixered kell, olajjal, citrommal, fokhagymával, rómaiköménnyel, petrezselyemmel keverd könnyű krémmé.

A pástétomok pirítóst kívánnak, ha nagy csapatot etetsz, dobj be a sütődbe annyi szeletet, amennyi csak befér, egy kevés olajjal kend meg a szeletek két oldalát, és forró sütőbe süsd meg.

Teára hívlak, te meg majd forralt borra

Meg lehet nevezni, és érdemes megnevezni, milyen vendégséget csinálsz, ettől olyannak tűnsz, aki nem bízza a találkozást a véletlenre, és készülni is jól lehet rá. Ha azt mondod, teázni gyertek hozzám, akkor nem vár senki több fogásos lakomát, kis uzsonnára számít csak. Nem kell egyforma bögrékkel előrukkolni, nem kellenek az elegáns készletek, rakd ki a pohárféléket, és engedd, hogy mindenki válasszon. Égjenek mécsesek, legyen többféle teád, adj különleges ízesítőket, gyümölcsleveket, tejet, tejszínt, szárított gyümölcsöt. Legyen kekszed, narancs és alma, dió, mogyoró.

A forralt bor csak a vásárokban drága, otthon literszámra olcsón megcsinálhatod. Legyen fehér is vaníliával, legyen vörös is sok fűszerrel. Vizezd mindkettőt bőven, és édesítsd, a forralt bor igenis összepancsolt édesség, mézzel, meggylével, narancshéjjal.

Kakaóuzsonnát is kitalálhatsz, piríts hozzá kalácsot, adj lekvárt, tejszínhabot. Könnyű és gazdaságos habot készíthetsz, ha a fele friss tojásfehérje hab, három tojásból szép nagy tállal lesz. Hozzá keversz két deci tejszín habját, cukrozod, és egy könnyű kakaóravalót kapsz.

A narancs a titok!

Megbízható dolog, ha évközbeni kedvenc receptjeidet főzöd, de ünnepivé teheted, ha narancshéjat reszelsz bele. Nem csak a süteményekbe, szaftos, mártásos húsokba is nyugodtan, tepsibe sütött krumplira, krémlevesekbe is. Húsokat dörzsölj be vele, keverd el sóval, rozmaringgal, használd bőven.

Teába is teheted citromlé helyett, kávéba, limonádéba. Tejszínhabot is ízesíthetsz vele. Főzz egyszerű csokipudingot, abba is tegyél narancshéjat, és tálald a narancsos habbal. Vagy olvassz meg egy fél tábla fehércsokit, keverd forró tejbe, mehet bele a narancshéj, és kis bögrékben kínáld, mehet a habból erre is.

Idényzöldség!

Fontos és okos dolog idényzöldséget vásárolni, ne csábulj el különleges menük felé: cékla, sütőtök, sárgarépa, krumpli, de gyakran van jó áron ilyenkor brokkoli, karfiol is. Próbálj ki új recepteket, de ha a család kedvenc körete a krumpli, az ünnep alkalmából ne kínozd szeretteidet mással.

Van egy mindig és bármiből alkalmazható zöldségrecept: darabolod, megfőzöd félig, kivajazott tálba teszed, és tejföl, tojás, só keverékével leöntöd, megsütöd. Ez lehet köret, de ha van vega családtagod, vendéged, hálás ezért főételként.Készíts felfújtat, ha azt mondod, szuflé, még elegánsabb a hatás, mint a pástétomnál, éppen úgy. Ez sem nagy varázslat: pépesre tört zöldség, felvert tojásfehérje, mehet a sárgája is hozzá, kevés liszt, tűzálló, kivajazott tálba simítva, forró sütőbe sütve. Ha van sajtod, szórj rá, íze finom lesz, ha jól fűszerezed, állaga akkor is könnyű, és puha, ha nem nő magasra.

Kell a karácsonyfa?

A karácsonyfa kisgyerekeknek nagy meglepetés, nekik legyen lehetőségeidhez mérten, de lehet, hogy kamasz gyerekeiddel már megbeszélheted, idén nem lesz, és együtt kitalálhatjátok, mi legyen helyette. Láttam én már a falra erősített nagy csomagolópapírt zsírkrétával rajzolt karácsonyfával, aki az ünnep alatt arra járt, mindenki rajzolt rá díszeket, leszedni se akaródzott. Nem kell azt mondani, nem futotta az idén fára, mondhatod azt, ez környezetvédelem.

Szereted a szaloncukrot egyáltalán?

Divatos lett a saját bonbon, saját szaloncukor, de csak azoknak a recepteknek engedj, amik nem méregdrága hozzávalókból van, a marcipán, a nugátkrém drága, egy-egy cseppért kár a drága likőröket megvenni!

Vedd észre, hogy bármi lehet szaloncukor, ami kis darabokban csomagolható: kedvenc cukorka, kedvenc csokoládé kockákban, aszalt gyümölcs. Szép az ezüst alufólia, legyen alatta selyempapír, fehér vagy színes, és szánj erre a csomagolásra pár órát. Haladós munka és többen is csinálhatjátok.

A szaténszalag métere csak 40 forint

A teamécsesnél nincs olcsóbb dekoráció, bátran használd tálakba, üvegbe, mindenfelé.

Találd ki az idei ünnep színét, és vegyél szaténszalagot vékonyat is, szélesebbet is, tíz-húsz métert.  Befőttes üveg peremére kötöd, mehet bele a mécses. Nyírfa vagy szomorúfűz vesszőjéből kicsi koszorút hajtogatsz, körbetekered a szalagoddal, felakasztod kilincsre, ablakra, szekrénygombra. Fogj egy méteres darabot, húsz centinként egy csepp ragasztóval kerüljön rá ünnepi képeslap, aljára köss egy masnit, és akaszd fel akár a szekrény oldalára, az előszobába a tükörre.

Tobozra, dióra, almára is kerülhet masni, tálakban, a lakásban bárhol lehet. Ha egyszínű szalagot használsz sokféle szerepben, szép átgondolt dekorációd lesz. Szalag és mécses, ez a két kulcsszó!

Kerüld a bevásárlóközpontokat!

Ne menj plázákba, piacra is inkább hétköznap, így nem fájdítja a szíved, mi mindent vehetnél, ha vehetnél, és nem frusztrál az ész nélkül vásárló tömeg. Óvatos légy a kreatív boltokkal is, sok jó ötletet ad saját készítésű ajándékhoz, dekorációhoz, de drágák az alapanyagok, az ötleteket szerezd csak be, és valósítsd meg máshogy. A kereskedelem ebben a hónapban szerzi be éves haszna egyharmadát, nem baj, ha idén ehhez nem járulsz hozzá.

Gondolkozz rajta, beszélgess róla, kicsi mozgalmat szervezhetsz környezetedben „olcsó karácsony” jelszóval, adjátok, vegyétek az ötleteket, versenyezzetek, ki tud kevesebből egy menüt összeállítani. Az „olcsó karácsony” nem szégyen, hanem játék, rajtad múlik, hogyan éled meg!

hirdetés