Mit egyen és mit igyon a csecsemő?

ingeborg_hanreich_kicsi_0-224x300.jpg

Anyatej és tápszer – mire ügyeljek? Mikor kezdhetem meg a hozzátáplálást? Melyik bébiételt válasszam az üzletben? Szabad a babát húsmentesen, azaz vegetáriánus módon táplálni? Elkerülhető az allergia kialakulása az első életévben?

Ingeborg Hanreich elismert német táplálkozástudományi és laktációs tanácsadó hozzátáplálási táblázattal bővített kézikönyve végigvezeti az olvasót gyermeke születésétől az első év végéig (és még egy kicsit tovább) az evés elsajátításának rögös és izgalmas útján.

Az első fél év

Az első fél évben optimális esetben kizárólag az anyatej (vagy a megfelelően megválasztott csecsemőtápszer) elegendő ahhoz, hogy a kisbaba nagyra nőjön és megfelelően gyarapodjon. A szerző a könyv elején viszonylag részletesen foglalkozik a szoptatás előnyeivel és az arra való felkészüléssel. A szoptatás alatt előforduló gyakori kérdéseket is A-Z-ig végigveszi, ami megkönnyíti, hogy egy-egy ténynek gyorsan utánanézzünk. Bár a sikeres szoptatásra való felkészüléshez, annak támogatásához véleményem szerint ilyen formában nem elegendő a kiadvány, mindenképpen hasznos kiegészítő lehet.

A kézikönyv következő fejezetei a csecsemőtápszerekkel foglalkoznak, segítenek eligazodni a különböző típusú tápszerek között, részletesen szólnak a tápszerek elkészítéséréről, felhasználásáról, és a tápszerekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket is sorra veszik. Ez mindenképpen hasznos fejezet, hiszen a csecsemőiket tápszerrel tápláló édesanyák nem nagyon jutnak hozzá elfogulatlan, „reklámmentes” tájékoztatóhoz a tápszerekről és azok használatáról.

Újfajta sokszínűség

Rendszerint 4-6 hónapos kor körül új utak nyílnak a babatáplálás terén. De mégis honnan tudjuk, hogy a csecsemő valóban érett a hozzátáplálásra, hogy könnyedén és szívesen megbirkózik az első szilárdabb falatokkal? Mi kerüljön először a tányérjába? Annyit hallani mostanában a gluténtartalmú gabonák bevezetéséről: mit, mikor és miért is kell pontosan tennünk? Hogyan zajlik a hozzátáplálás, ha allergiára hajlamos gyermekünk?

Mit egyen a csecsemő borítóA könyv a dortmundi Gyermektáplálkozási Kutatóintézet által javasolt étrendmintát ill. ajánlásokat alapul véve  vezeti végig a szülőt a hozzátáplálás rögös útján. Részletes útmutatást ad az összetevők és pépek bevezetésének mikéntjéről, gyakorlati tanácsokat, táblázatos formában példákat, menüötleteket tartalmaz a hozzátáplálás hónapjaira lebontva, részletesen ír az allergiára hajlamos gyermekek hozzátáplálásáról és általában az allergiák megelőzéséről.

A bébiételekkel külön foglalkozik, az ételek minőségét és az árucimkéken található információkat is részletesen kielemzi, hogy biztos legyen a választás. A könyv különálló mellékleteként megjelent „A bébiételkínálat áttekintése” című füzet Magyarországon egyedülálló vásárlási segédletet nyújt a szülőknek.

A kézikönyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének ötleteket gyűjteni, praktikus tanácsokat kapni a csecsemő táplálással kapcsolatban, kiegészítésként más információforrások és a magyarországi gyermektáplálási ajánlások mellé. Átgonoltan, a hazai viszonyokra és saját táplálási szokásainkra szabva sok hasznos ötletet kaphatunk belőle.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

A szerzőről:

Ingeborg Hanreich német nyelvterületen elismert és keresett táplálkozástudományi és nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadó (IBCLC). Független szakemberként kiadójában több mint tíz éve publikál útmutatókat és szakácskönyveket édesanya és gyermeke táplálkozása témában, kiemelkedő sikerrel.

Mag. Ingeborg Hanreich, IBCLC: Mit egyen és mit igyon a csecsemő? Fordította és átdolgozta: Csörgő Viktória. I. Hanreich Verlag, 2011, 160 oldal, 24 oldalas melléklettel. Ára 3980 Ft

Mentés

Szólj hozzá Te is!