Otthoni szórakozás ötletek esős napokra!

Szakad az eső? Túl hideg van? Eltervezted, hogy még kimentek játszótérre, de végül az időjárás keresztbe tett? Szeretted volna, ha az estéd nyugis, mert a gyerkőcök hamar ágyba bújnak és így te is tudsz pihenni vagy lazítani egy kicsit a pároddal – de ehhez le kellene őket kicsit fárasztani? Összeszedtünk néhány ötletet, amivel elszórakoztathatod a legkisebbeket, és mindez természetesen fillérekből kihozható!

Kincsvadászat játék esős napokon

Ennek van egyszerű és kicsit több előkészületet igénylő módja is. Nagy előnye azonban, hogy nem csak a gyerekünk fogja élvezni a programot, hanem mi is, illetve ha csemeténk 1-2 barátja átjön, akkor is kiváló szórakozás.

A legegyszerűbb módszer: dugj el pár dolgot a lakásban és indulhat a kincskeresés – persze ennek a hátránya szétdobált dolgok, széttúrt szekrény lesz és bizony több gyereknél nem tudsz mindenkire figyelni.

Egy kicsit jobb, ha miután eldugtad a dolgot, te irányítod a gyerekeket – például azzal, hogyha túl távol, vagy nagyon közel kerülnek a megkeresendő játékhoz vagy plüsshöz, akkor azt jelzed feléjük valahogy. Bevált módszer erre, hogy ha messze van a kincstől, akkor “hideg”, ha közelít felé, akkor “melegszik”, ha nagyon közel kerül, akkor pedig “forró” felkiáltással adod a tudtára, hogy jó helyen jár-e.

Ha nagyon profi kincskeresést szerveznél, akkor egy kicsit elő kell készülnöd. Feladványokkal, térképekkel vagy nyomkövetővel. Ha nagyon kreatív vagy, akkor ez lehet különféle rejtvényekkel ellátva (mint a Da Vinci Kódban).

Táborozás a szobában játék esős napokon

Izgalmas program lehet és nem kell hozzá semmi különleges. Ha van kisebb, esetleg beltéri sátor otthon, akkor csak fel kell állítani a szoba közepén és máris jöhet a program. Ha nincs ilyen, akkor sincs gond, hiszen két egymásnak háttal állított szék, letakarva egy lepedővel hasonló élményt nyújt.

Még akár piknikezhettek is a sátor előtt – ehhez csak pár szendvicset kell készítened, amit amúgy is megtennél.

Csináld magad házikó kartonból

Kreativitás fejlesztő játék esős időre

Ha nagyobbak a gyerekek, akkor már lehet velük mindenféle kreativitást, drámai érzéket, kommunikációt fejlesztő játékot is játszani, amire végtelen sok kész megoldás van. Mi most hármat mutatunk: az egyszavas történet, a versírás és az emberi szörnyecske nevű játékokat.

Az egyszavas történet játék lényege, hogy többen játsszák, mindenki csak egyetlen szót tehet a sztorihoz, természetesen értelmes mondatoknak és egy komplett történetnek kell kijönnie a végén. Érdemes az elején tisztázni, hogy milyen típusú történet lesz: mese, amiben hercegnők szerepelnek, vagy netán állatok?

A versírás hasonlít az előzőre, azzal a különbséggel, hogy nem szavakat, hanem verssorokat kell mondani mindenkinek. Az első játékos mond egy sort. A második mond egy erre rímelő sort, majd egy újat. A harmadik erre rímel és mond egy új sort. És így tovább… Vicces dolgok szoktak kijönni.

Az emberi szörnyecske játék segít a gyerekeknek az érzelmi intelligencia fejlesztésében is egyébként. Ennek a lényege, hogy van egy képzeletbeli szörny (persze ez lehet egy plüss is, amit ténylegesen leraktok magatok elé) és el kell mondania mindenkinek, hogy milyen is ez a szörnyecske, de egyszerre mindenki csak egy jellemzőt mond. Például: Az első játékos azt mondja, hogy: “Kedves!”, a második: “Igen, és szereti az almát!”, a harmadik: “Igen, és bátor is!”… stb.

Pillecukorcsata játék esős napokra

Haladó gondolkodású szülők imádni fogják – a gyerekek közül pedig mindegyik imádni fogja, kár lenne is tagadni. Némi előkészület kell hozzá, de ha szerencséd van, akkor ezekből találsz otthon pár darabot, ha mégsem akkor valóban filléres költségekkel jár.

Amit be kell szerezned:

  • 1-2 csomag pillecukor vagy mályvacukor (a lényeg, hogy ne kemény legyen) {a szerző megjegyzése: ha belejöttök, akkor az egész pillecukor gyár tartalma is kevés lesz}
  • Pár darab eldobható műanyag pohár
  • Pár darab lufi
  • Sniccer
  • Olló
  • Ragasztó
  • Egy tál

Előkészület:

A lufit a képen látható módon kell a pohárra helyezni és ragasztani:

Kép és ötlet forrása: realsimple.com

A játék:

Fogod a tálat és elhelyezed 1-2 méterre magatok elé egy asztalra. A pohárba beteszed a mályva cukrot és a lufi csomóját csúzlinak használva a tálba céloztok. Aki beletalál megeheti a kilőtt cukrot. (A mellé ment cukorka lemosható egyébként). Cukorka helyett valamilyen puha dologgal is  lehet játszani, például papírgalacsinnal.

Jó szórakozást kívánunk!

Képek forrása, ahol külön nem jelöltük: pixabay.com

További érdekességeket a témában az Élmény ajánló rovatban találsz!

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVashiány OK, de réz?!?
Következő cikkMit rejt a pelenkázótáska?