Csináld magad házikó kartonból

Csináld magad házikó kartonból

Májusi eső aranyat ér – mondják. Igaz is. Na de mit csináljunk otthon a tavaszi esős napokon, mikor nem tudunk kimozdulni, levegőre menni a gyerekekkel?

Például karton házikót, ami lehet babaház, a kislányok örömére; de lehet akár vár, vagy garázs is a kisfiús játékokhoz.

karton házikó

Alapanyagok, amikre szükségünk lesz:

  • Karton
  • Színes papírok, csomagolópapír
  • Ragasztószalag: lehet maszkoló szalag, szigetelőszalag, dekortapaszok
  • Színes filctollak, festék

A karton

Szinte bármilyen doboz jó a célra. Müzlis doboz, cipős doboz, nagyobb csomagolódoboz. Ha nincs dobozunk éppen, akkor is biztos találunk valami keményebb karton lapot (A4-es füzet hátlapját, csomagolóanyagból visszamaradt karton lapot). Ezek is jó alapok lehetnek. Mutatunk olyan ötleteket is, amik lapokból készíthetők el, nem szükséges hozzá a doboz forma.

Azt javaslom, próbáljunk a lehetőségekből kihozni valamit, ne egy adott ötletet akarjunk mindenáron elkészíteni. Nagyon beindítja a kreatív ötleteket, ha a lehetőségekből kell kihoznunk valamit, amiből még inkább egyedi végeredmény születhet.

A ragasztószalagok

Nagyon jó szolgálatot tehet a vastag ragasztószalag, maszkoló szalagok. Szigetelőszalaggal is jól rögzíthetjük az elemeket egymáshoz. A dekorációs ragasztószalagokkal (dekortapaszokkal) könnyen, és gyorsan díszíthetjük a házikót. Elemek összeragasztásához kenhető ragasztókkal is dolgozhatunk.

Az elkészítés

Először lássuk, milyen alapanyagok vannak: ha dobozunk van, álmodjunk meg valami klasszikus házikó alakot, akár a doboz belsejébe „polc”, azaz „emelet” ragasztásával.

Gondolkozhatunk emeletes megoldásokban is, több kisebb-nagyobb doboz egymásra ragasztásával. A szinteket eltolva izgalmas, modern építményeket kapunk.

Ha karton lapjaink vannak, semmi probléma, ebben az esetben az összecsúsztatható megoldásokkal dolgozzunk. A legegyszerűbb verzió, két karton lap, ellentétes oldalain, félig történő bevágással, és azok összecsúsztatásával születhet. Arra vigyázzunk, hogy a bevágások vastagságának az alapanyag vastagságát kell követni, ekkor nem fog sem szétcsúszni, sem túlságosan szorulni a két elem az összeillesztéskor. Az extra polcok és emeletek újabb bevágásokkal illeszthetők hozzá.

elemekből összecsúsztatható házikó - KreArtonNálunk, a KreARTON-nál is egy elemekből összecsúsztatható házikóval találkozhattok, ami újrahasznosított karton lapokból áll és tovább díszíthető egyedileg kedvetek szerint.

Babaház

Díszítés

A csomagolópapírokat és színes lapokat felhasználhatjuk az elemek belső és külső díszítésére. Például lehet cserepeket készíteni a színes papírokból, a belső terekhez kivághatunk bútornak szolgáló darabokat belőlük.

A sima barna kartonon nagyon jól mutatnak az erős, harsány színek, amikkel kiegészítve nagyon feldobhatjuk a végeredményt. Egy egyszerű minta, például az ablakok kiemelése, nagyon jól tud mutatni.

DIY babaház

Bármiből lehet házikó

Tényleg bármiből lehet a házikónk: lehet például varrni, lehet egy szekrénykét is átalakítani. Esőnapokra nagyon jó program.  Akár a gyors megoldások hívei vagyunk, akár szeretünk hosszan elidőzni a kreatív programban. Ráadásul az elkészült alkotásokon később bármikor tovább dolgozhatunk, alakíthatjuk, csinosíthatjuk őket.

Kellemes közös időtöltést nektek, és ne felejtsétek el meghallgatni a gyerekek ötleteit. A kreatív időtöltésnél az a fantasztikus számukra, hogy itt végre ők irányíthatnak. Hagyjuk őket, hadd mondják el ötleteiket! Remek ötletek születnek belőle.

Fotók: pinterest.com, krearton.hu

Erről a témáról a Kreatív ötletek rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A kreatív időtöltéssel kapcsolatos, művészetet mint segítséget alkalmazó lehetőségek terén, fotózással, akár dekorációval kapcsolatos kérdéseitekben, vagy a gyerkekneveléssel kapcsolatos tapasztalataimmal szívesen segítek.
Előző cikkTisztább levegő – kevesebb fulladásos roham
Következő cikkMire jó a babaúszás?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..