Tisztább levegő – kevesebb fulladásos roham

Asztmás Világnap

Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni. A minden év május első keddjén megrendezésre kerülő Asztma Világnap idei témája: Better Air, Better Breathing, vagyis a környezetvédelem és a tisztább, szennyeződésmentes levegő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Milyen légszennyezettségi értékeket figyelj?

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezeket belélegezve, az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus főorvosa elmondta, hogy asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kisméretű részecske szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén.

Közvetve is rontja az asztmás tüneteket

A légszennyezettség nemcsak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre (rohamot provokáló tényezők) is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

Az ózon inkább nyáron, a részecske szennyeződések inkább télen okoznak gondot

A légszennyezettség bármelyik évszakban lehet magas. Télen, a köd, pára és gyenge légmozgás miatt különösen a nagyvárosokban, forgalmas utak mellett, vegyes tüzelésű fűtés miatt, elsősorban a felhalmozódó kisméretű részecske szennyezés jelent gondot. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Legyél körültekintő, ha a szabadban sportolsz!

  1. A nyári időszakban inkább a kora reggeli órákra időzíts, ha például a szabadban szeretnél futni, kerékpározni.
  2. Tervezd meg úgy az útvonalát, hogy a forgalmas közlekedési útvonalakat elkerüljed!
  3. Indulás előtt nézd át az aktuális légszennyezettség jelentést és csak akkor indulj útnak, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak.
  4. Ha allergiás asztmában szenvedsz, a pollenjelentést se felejtsd el! Magas pollenkoncentráció, vagy nagy hőség esetén inkább fontold meg, hogy zárt térben edzel, ilyenkor élvezd inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét.
  5. Ha nem szeretnél lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentsd a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét. 30 perc helyett tervezze 20 percesre az edzést, megerőltető intervall futás helyett végez laza kocogást.
  6. Ne felejts el kezelőorvosoddal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról! A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amikre szükséged lehet, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüld.

Forrás: Budai Allergiaközpont
kép: pexels.com

Erről a témáról a Betegségek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsak patikában vehető meg a gyerekeknek szánt megfázás elleni készítmény!
Következő cikkCsináld magad házikó kartonból

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..