Csak patikában vehető meg a gyerekeknek szánt megfázás elleni készítmény!

megfázás elleni gyógyszerek

A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény betegek biztonsága érdekében. Néhány paracetamol hatóanyag tartalmú készítmény gyógyszertáron kívüli forgalmazását megszünteti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatott dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

A paracetamol hatóanyagtartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

Sok megfázás elleni gyógyszerben is megtalálható ez az alapanyag, ezért előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka – állítja az OGYÉI főigazgatója, – hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal azt.

Fontos tudni, anyaként, hogy a túladagolás következményeként kialakuló májkárosodás megelőzhető a paracetamol tartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

3 hónapos kor feletti csecsemők – 12 éves gyermekek:

A fent említett korosztály részére 10-15 mg-nak megfelelő adag adható testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10×10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk csak neki. De figyelni kell arra is, hogy 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható! Fontos tudni, hogy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamol tartalmú készítményt!

 12-18 év közötti serdülők:

Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható. A napi maximális bevitel 2000 mg.

Felnőttek:

Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként ismételhető, de naponta a maximális adag: 4000 mg-nál nem lehet több.

Figyelni kell arra, hogy a különféle – vényre vagy vény nélkül kapható – készítmények együttes alkalmazása esetén a hatóanyagtartalom összeadódik. Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők, biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát. Mindig a gyógyszerek betegtájékoztatójában olvasható információk a mérvadóak, így kérjük, vegyék ezt figyelembe! – hívta fel a figyelmet Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

A jövőben az alábbi termékek kizárólag a gyógyszertárakban lesznek elérhetőek:

COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz
COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz
COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz
GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz
LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz
NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek
RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz
WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz
Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

 

Mit kell tudni?

A paracetamol hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazása esetén fontos tudni:

  • Paracetamol-tartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, forduljon orvoshoz.
  • Ellenőrizze házi patikáját: a többféle márkanéven vásárolt/kiváltott paracetamol tartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.
  • Ha májműködési zavar (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma), súlyos vesekárosodás áll fenn, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a paracetamol-tartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszéljen a gyógyszerésszel vagy az orvossal.

A döntés lényege

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót!

Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

Gyógyszer információs vonal: 06-1-8869-409
E-mail: gyogyszerinformacio[@]ogyei.gov.hu

forrás: ogyei.gov.hu
kép: pexels.com

Erről a témáról a Betegségek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk1 rágó + 1% = 500 boldog gyermekmosoly
Következő cikkTisztább levegő – kevesebb fulladásos roham

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..