TGYÁS, GYES, anyasági, családi pótlék igénylése

TGYÁS, GYES, anyasági, családi pótlék igénylése

A pénzbeli ellátások – TGYÁS, GYED, GYES, családi pótlék, anyasági támogatás – igénylésének menete, és a szükséges információk, nyomtatványok beszerzési helye, linkjei. Szülés után a pénzügyi ellátások két típusára lehet jogosult az újdonsült anya: alanyi jogon járnak az ún. családtámogatási ellátások, munkaviszony után pedig a biztosítási alapú ellátások.

Szülés után a pénzügyi ellátások két típusára lehet jogosult az újdonsült anya:

 • Alanyi jogon járnak az ún. családtámogatási ellátások: anyasági támogatás, családi pótlék, GYES  (gyermekgondozási segély), GYET  (gyermeknevelési támogatás).
 • Biztosítási alapú ellátások a TGYÁS (terhességi-gyermekágyi segély ) és a GYED (gyermekgondozási díj).

A pénzbeli ellátások igénylésének menete:

1. Anyakönyvi kivonat: Az ellátások igényléséhez szükséges a gyermek anyakönyvi kivonata és tb-kártyája. Az anyakönyvezést a kórház szerinti illetékes anyakönyvi hivatal végzi. Általában már a kórházban felveszik az anykönyvezéshez szükséges adatokat, és néhány nap múlva lehet kivenni az anyakönyvi kivonatot az érintett anyakönyvi hivatalban.

2. TB-kártya: Az anyakönyvi kivonat birtokában igényelhető a gyermek tb-kártyája is. Sok esetben a kórházban az anyakönyvi adatok felvételekor kitöltheti a kismama a tb-kártya igényléséhez szükséges nyomtatványt is, és az illetékes egészségbiztosítási pénztár 30 napon belül postázza az elkészült kártyát. Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy sokkal gyorsabb, ha az anyakönyvi kivonat kézhez vétele után személyesen keressük fel az illetékes OEP vagy MEP ügyfélszolgálatot, és helyben kiváltjuk a tb-kártyát.

Mind az anyakönyvi kivonatot, mind a tb-kártyát kiválthatja az apuka is.

3. A szükséges nyomtatványok beszerzése:

A nyomtatványokat az internetről is letölthetjük:

4. A nyomtatványok kitöltése, mellékletek csatolása. Figyelem! Minden esetben az eredeti anyakönyvi kivonatot kell beküldeni, nem másolatot, mivel rávezetik az igazolást, hogy az illető által igényelt ellátásokról. Utána a hivatal visszaküldi az anyakönyvi kivonatot a szülőknek.

5. A nyomtatványok benyújtása:

Családtámogatási eljárások: az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes MÁK Területi Igazgatósághoz, vagy a munkahely családtámogatási kifizetőhelyéhez, ha van ilyen. A GYET és a nagyszülő részéről igényelt GYES iránti kérelmeket a Területi Igazgatósághoz kell minden esetben benyújtani.

Biztosítási alapú ellátások: a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhelynél, ha a munkáltató kifizetési feladatait a MÁK Igazgatóság látja el, akkor az Igazgatóságnál, egyéb esetben a foglalkoztató székhelye, telephelye szerinti egészségbiztosítási pénztárnál. Utóbbi esetben is az igénylés a munkáltatón keresztül történik, azaz neki kell elküldeni a kitöltött nyomtatványokat, és a megfelelő mellékletek csatolása után a munkáltató küldi tovább az igénylést.
Egyes önkormányzatok szintén folyósítanak egyszeri támogatást a gyermek születésekor, ezek után a védőnőnél ill. az önkormányzatnál lehet érdeklődni.

kép: pixabay.com

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAltatók, ringatók
Következő cikkTextilpelenka – a környezetbarát választás

10 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Szeretném meg kérdezni ha nincs bejelentet lakcímem.ideiglenes sem Csak kerület,akkor jár-e az Anyasági segély gyes családi pótlék.Szállón lakom. Mivel ezek hiányával küzdök részemre semmi ellátást nem akarnak adni,mivel így nem vagyok jogosult rá.VÁLASZÁT kÖSZÖNÖM

  • Kedves Kovács Károlyné, kis türelmét kérem, mert szakértőnk február 16-tól lesz elérhető. Akkor válaszolunk kérdésére. Üdvözlettel: Csiszér Éva, főszerkesztő

 2. Szeretném meg kérdezni ha nincs bejelentet lakcímem.ideiglenes sem Csak kerület,akkor jár-e az Anyasági segély gyes családi pótlék.Szállón lakom. Mivel ezek hiányával küzdök részemre semmi ellátást nem akarnak adni,mivel így nem vagyok jogosult rá.

 3. Nekem olyan problémám lenne h decemberbe kirugtak a miunkahelyeől, de akkor már terhes voltam én ezt most beadtam a munkaügyi bírósághoz, a kérdés az lenne ha visszaállitják a munkoviszonyom akk jogosult leszek a GYED-re???????? mert a munkaviszonyom van annyi csak h most megszakadt e miatt aggódok kicsit
  köszönöm

 4. Kedves Hajnal!

  Kisfiam 2006 marciusaban szuletett az USA-ban. Az elso 6 honapban megkaptam a TGYAS-t (termeszetesen jogosult voltam ra), majd a lejarta UTAN ertesitest kaptam arrol, hogy nem folyosithatjak szamomra a GYED-et, mert a gyermek nem magyar allampolgar. Innentol kezdodott a kalvariam. A nagykovetsegen keresztul igenyeltuk a magyar szuletesi anyakonyvi kivonatot, ami elkeveredett, tobb, mint 2 ev utan sikerult kezhez kapnom szamos erdeklodes utan. Az ido viszont a hivatal szerint ellenem dolgozott, most ott tartunk, hogy senki nem tud semmit es mindenki tanacstalan, hogy hova forduljak az igenyemmel.

  Kerdesem a kovetkezo lenne, Ha a GYED valoban tappenznek minosul, szukseges volt-e a kifizetest a gyermek magyar allampolgarsagahoz kotni? Van-e lehetesogem az elmaradt folyositast igenyelni? Hova forduljak a problemammal? ( Mar kertunk igazolast a Kulugyminiszteriumtol a kesedelmes ugyintezesrol, amelyre meg nincs valasz)

  Koszonom valaszod: Monika

 5. Kedves Hajnal!

  Egyéni vállalkozó vagyok és szülés előtt 28 nappal szeretném megigényelni a tgyás-t, szeretném kérdezni, hogy pontosan milyen iratok kellenek hozzá és lehet-e levélben is igényelni és ilyenkor milyen iratokat küldhetek be?
  Továbbá kérdezném még, hogy a családi pótlékot meg az anyasági támogatást is lehetne -e levélben igényelnem?
  Köszönöm válaszát!
  Üdv: Anita

  • Kedves Anita!

   Friss, naprakész infók a TB-kisokos összeállításunkban vannak, benne van minden ellátás részletesen és linkek a beadandó papírok listájához. Folyamatosan frissítjük, ahogy változnak a jogszabályok. A legújabb verzió innen tölthető le:
   https://babafalva.hu/babafalva-kurir

   Az ellátásokat az OEP-nél is és a MÁK-nál is lehet postán igényelni, az internetről letöltött nyomtatványokon, csak arra kell figyelni, hogy mindig tértivevénnyel kell feladni az iratokat. (Én mindegyiket így igényeltem, és nem volt gond.)

   üdv,
   Hajnal

   üdv,
   Hajnal

 6. Kedves Kisi!

  A cikk már lassan 4 éves lesz.:)

  Friss, naprakész infók a TB-kisokos összeállításunkban vannak, ez bővebb is sokkal, benne van minden ellátás részletesen, és folyamatosan frissítjük, ahogy változnak a jogszabályok. A legújabb verzió innen tölthető le:
  https://babafalva.hu/babafalva-kurir

  üdv,
  Hajnal

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..