Plus size divatban

A tavalyi év a plus size éve volt. Magazinok divatrovataiban, kifutókon, nagyobb márkák polcain, szinte mindenhol megtalálhattuk azt a plusszot, ami igazából az átlagméretet is jelenthetné.

Pár évvel ezelőtt még irigykedtünk a divatmagazinokban szereplő modellekre, manapság már nyugodt szívvel mondhatjuk, nem divat a csontsoványság. Az elmúlt években több anorexiás modell halálhírét hallhattuk a híradókban, ezért nagynevű márkák tervezői döntöttek úgy, hogy a 0-s méret többé ne legyen meghatározó a kifutókon. Talán ezeknek a tragédiáknak ,,köszönhető”, hogy  telt idomú modellek vették át a helyet a legnagyobb divatmagazinok hasábjain. Hiszen hol van az megírva, hogy a vékony, magas, 90-60-90-es méretű modell, az igazi modell?

A ’80-as években még az a nő volt a férfiak szépségideálja, akin volt mit fogni. A ’90-es évek elején pedig megjelent a szupermodellek első nagy generációja Cindy Crawford, Claudia Shiffer, Linda Evangelista és Naomi Campbell. A média és a divat által sulykolt ,,igazi” nőknek köszönhetően, a gyengébbik nemnél testképzavar alakult ki. Sokan lettek anorexiásak, bulémiásak, depressziósak, énképvesztettek. A legfurcsább ebben az, hogy a férfiak sincsenek oda a csontsovány lányokért, csak ezt nehéz elhinni.

Plus size a kifutókon

Tavaly aztán berobban a plus size a kifutókra. Voltak, akik kampányoltak mellette, mások pedig ellenálltak. Karl Lagerfeld, a Chanel  ház vezető tervezője így nyilatkozott: ,,Senki nem akar látni dundi nőket!”. Polgárpukkasztó kijelentése után furcsamód ő kérte fel Miss Dirty Martini burlesque táncosnőt, hogy szerepeljen a V Magazine egyik fotósorozatában. Mit lehet tenni az üzlet, az üzlet.

A legnépszerűbb plus size modellek Christal Renn, Toccara Jones, Mia Tyler, Kate Dillon és nem utolsó sorban a mi üdvöskénk, Demmer Erika. Ők azok a nők, akik 42-es vagy nagyobb méretű ruhákat hordanak, és lelkiismeret furdalás nélkül eszik meg a sajtburgert.

Egy év leforgása alatt azonban mintha alábhagyott volna a lelkesedés. Tavaly még mindenki kampányolt, mindenki hirdette a természetességet, de ha ma forgatom a divatlapokat, ritkán látok 36-nál nagyobb méretű ruhákat. Azért a plus-size modelleket sem felejtik el a tervezők, egyfajta alternatívaként élnek a backstage-ben.

A divat mindig mutat valami újat, valószínű, hogy ha nem is idén, de pár éven belül újra visszamosolyog ránk az Igazi Nő!

Fotók: H&M

Szólj hozzá Te is!