Végállomás: 2012?

yoga180x180-80x80.jpg

Lassan nincs olyan ember, aki ne hallott volna a 2012 decemberében „várható” világvégéről. Aggódunk a jövőnkért, a családunkért, ezért talán érdemes pár szót szólnunk róla. Bár sokat foglalkozom spiritualitással, de azt hiszem, hogy minden ilyen hír esetében érdemes először utánajárni, hogy milyen alapokon nyugszik, mi a háttere.

Mi emberek valahogy szeretünk kicsit mindig félni. Hol az ezredfordulótól (ugye emlékszünk még: 1999. december 31-én mindenki várta a csodát/fényt/világvégét, aztán amikor nem jött, közösen rájöttünk, hogy az ezredforduló egy évvel később van. Persze akkor sem történt semmi extra, csak buliztunk egy jót), hol az ufóktól, hol az ebolától. Most 2012. december 21-től.

Onnan kezdődött az egész, hogy a maja naptár 2012. december 21-én véget ér. Ezért, mivel oly sok esetben pontos adatokat jósoltak, ezért félnünk kell a közelgő világvégétől.

Valójában ezzel több probléma is akad. Először is: a naptárak az idő mérésére szolgálnak, nem jóseszközök. A számmisztika, és az asztrológia sem jóseszközként használja, hiszen nem mondhatjuk azt, hogy holnap mindenkivel valami örömteli dolog fog történni. Minden emberrel más fog történni, és ez az embertől függ, nem a dátumtól.

A másik dolog, hogy a maja naptár a maiakéhoz viszonyítva meglehetősen pontatlan. A korrekciókat figyelembe véve jött ki ez a vészjósló dátum. Az eredeti naptár azonban nem állít olyasmit, hogy itt vége lenne a világnak, csupán azt, hogy egy új ciklus kezdődik a számításban (2012. december 22-én a maja naptár szerint „egyszerűen” 13.0.0.0.1-t írunk majd).

Természetesen ha már beindult az ijesztgetés, akkor többen is csatlakoztak a kórushoz. Így lehet hallani arról, hogy a sumerok által (állítólag) felfedezett bolygó, a Nibiru közeledik a Földhöz. Mikor a két bolygó összeütközik, akkor lesz a világvége, és egyben 2012. december 21. is.

A sumerok igen fejlett civilizációval rendelkeztek, rengeteg újítással és építő megoldással az élet számos területén. A csillagászati ismereteik azonban nem voltak kiemelkedőek, ezért a hátramaradt írásos emlékek nem említenek semmi hasonlót. Persze a Föld sokszor találkozik kisebb-nagyobb „égből pottyant” darabokkal, de a NASA tudósai szerint egyelőre nincs félnivalónk attól, hogy egy akkora égitesttel találkoznánk, amely megsemmisíti az életet.

Szintén a tudományosság látszatával ijesztgetnek a Föld mágneses polaritásának megfordulásával (és egyidejűleg ítéletnappal) fenyegetők, vagy a naptevékenység 11 éves ciklusával járó napviharokat jóslók. Akad, aki a Föld forgástengelyének 90 fokkal való elfordulásától tart, esetleg gamma vagy egyéb sugárzástól.

Sajnos a legtöbb ember nem jár utána a hallott híreknek. Elkápráztatnak minket a szakszavak, amiket nem értünk, de „olyan tudományosan hangzanak”. Pici utánajárással (mondjuk az interneten is) elég nevetségesnek tűnnek a fenti mondatok.

A naptevékenység valóban (átlagban) 11 évenként erősödik fel, ami tényleg eshet 2012-re. De ilyet már többet is átéltünk: az átlagemberre ezek nincsenek nagy hatással. Ha viszont jövőre tervezzük az űrsétánkat, valóban jobb, ha elhalasztjuk, mert az asztronautákra és az űrsiklókra kedvezőtlenül hatnak.

Sok olyanról is hallottam-olvastam, hogy a világvége nem ennyire fizikai módon jön el, hanem egy olyan szellemi átalakuláson megyünk át, aminek már évek óta érezhetjük az előszelét.

Ez már egy kicsit megfoghatatlanabb dolog, hiszen nehéz a belsőnkben történő változásokkal vitatkozni. Abban mindenesetre egyetértek, hogy fejlődünk, alakulunk szellemi-spirituális szinten (is). Emiatt lehet, hogy évek óta egyre nagyobb az érdeklődés a szellemi iskolák iránt, az asztrológia, számmisztika, a pszichológiai módszerek iránt. Kutatjuk a belsőnket, hiszen a válaszok elsősorban onnan jöhetnek. Ugyanez a fizikai síkon is jelentkezik, hiszen a jógaiskolák, a tai-chi stúdiók soha nem látott számban tűnnek fel. Ez mind jó irányba mutat. Hiszek abban, hogy akár egy ember lelki fejlődése is hozzájárul a nagyobb csoport jól-létéhez, szellemi emelkedéséhez.

2012 számmisztikai szempontból nézve érdekes év lesz. Mivel az 5-ös szám jellemzi, ezért fel kell készülnünk a változásokra, az új eseményekre. Ez az év (persze nagy általánosságban) az új időket jelzi. Ez nem a stabilitásról, a nyugalomról, a családi idillről szól. A változás sok formában jöhet: új kapcsolatok, családtagok, új munkahely, utazások, hobbik, de lehet balesetek, betegségek alakjában is.

Ha vágytunk már egy új munkahelyre, akkor jó év lehet nekünk a következő. Viszont a kapcsolatok stabilizálására, házasságkötésre nem feltétlenül ez a legjobb év. Persze ezek mind csak általában értendők. Az egyéni vonatkozásokat, és adott napra, időszakra vonatkozó tendenciákat személyre szabottan lehet kielemezni.

Mivel a számok ciklikusan követik egymást a számmisztika szerint, ezért érdemes átgondolnunk, hogy mi történt velünk 2003-ban, vagy 1994-ben. A 2012-re jellemző 5-ös szám ugyanis 9 évente köszönt ránk.

Ha elmúlik 2012, találunk egy következő időpontot, amitől félhetünk. Addig pedig készüljünk a változásra!

A téma iránt érdeklődőknek ajánlom:

Göntér Ildikó számmisztika és jantra | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkKisgyerekes szülők az iskolapadban
Következő cikkPlus size divatban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..