Nomen est omen: nevünkben a végzetünk?

phonebook-300x199.jpg

Mióta a magyar jogszabályok lehetővé teszik, igen változatos nevekkel találkozunk. Egyre-másra bukkannak elő Ciprienek, Málnák, Dzseniferek (a teljesség igénye nélkül). Emlékszem még, hogy annak idején a Fradikán még fennakadtunk, de ma már bármilyen név adható, amennyiben a magyar helyesírásnak megfelelően anyakönyvezik.

Természetesen ezek a nevek a szülők (barátok, rokonok stb.) lelkesedését tükrözik leginkább, nem egyszer láttam már, hogy bemutatkozáskor a név tulajdonosa inkább a becenevét mondja, hisz nem szereti az eredetileg neki szánt nevet.

A számmisztika szerint természetesen a nevek is elemezhetőek. Ilyenkor a használt nevet elemezzük, nem az a fontos, hogy a személyinkben mi szerepel. Ha pl. Tóth Istvánné helyett mindenki Tóth Zsókának hív, akkor ezt kell elemeznünk. Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy milyen számokból alakult ez át, de a valóban ránk jellemző tulajdonságokat a használt névből kapjuk.

A betűk számértékeinek meghatározását is, mint oly sok mindent a számmisztikában, Püthagorasznak köszönhetjük (van más átirat is, de ez a leggyakrabban használt).

123456789
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

A magyar neveknél az ékezetes betűk átszámítása abból a betűből történik, ami az alapja is egyben (vagyis Á=A, É=E, Í=I, Ó=Ö=Ő=O, Ú=Ü=Ű=U). A számítás a korábban már megismertekhez hasonló: a név betűit egyesével összeadva, addig folytatjuk a sort, amíg 1 számjegyet nem kapunk (ez alól itt is kivétel a 11 és a 22, hiszen ezek mesterszámok, külön kell velük foglalkozni).

Nézzük akkor Tóth Zsókát!

T=2 Ó=6 T=2 H=8 Z=8 S=1 Ó=6 K=2 A=1, vagyis 2+6+2+8+8+1+6+2+1=36, 3+6=9 (Ha a  Tóth Istvánné nevet használná, akkor ez a szám 5 lenne).

Ezek után a kapott számok jelentése:

Ha az össznévszám 1: Vezetésre született. Ő az irányadó, a többiek is tőle várnak útmutatást. Jó az új célok bevezetésében, kevéssé szereti a rutint, a megszokottat. Megvan a saját elképzelése, és azt akarja követni. Ha a negatívumokat valósítja meg, akkor agresszívvá, basáskodóvá válhat, aki akár mindenkin keresztüllépve is követi a maga útját.

Ha az össznévszám 2: Békéslelkű nyugodt. Ő az aki vigaszt tud nyújtani az elkeseredetteknek, erős érzelmi töltéssel bír. Nagyon jó a diplomáciai érzéke. Negatív oldala lehet, a fennhéjázás, az önhittség, ami elmagányosodáshoz vezethet.

Ha az össznévszám 3: Lelkes, inspiráló, művész. Bárkibe lelket tud önteni. Szeret beszélni, de néha túl sokat is mond. Esetenként felszínes, szétforgácsolódott lehet.

Ha az össznévszám 4: Szorgalmas, megbízható. Ő az, aki ügyel a részletekre, mindig alapos. Rossz esetben el is veszik a részletekben, illetve túlzottan óvatos lehet. Jól tudja megvalósítani mások ötleteit. Semmi nem hullik az ölébe, mindenért keményen meg kell dolgoznia.

Ha az össznévszám 5: Imádja a változatosságot, az embereket, a kommunikációt. Munkájában is jó ha ezen az úton halad. Mielőtt megállapodna, sok dolgot kell kipróbálnia. A személyes szabadságát mindennél előbbre tartja, ha ebben korlátozzák, azonnal menekülőre fogja. Nem szereti a monotonitást, a rutint.

Ha az össznévszám 6: Szintén „művész-szám”. Emellett nagyon szeretetreméltók. A természetet kedvelik, benne az összes emberrel. Kultúra nélkül elképzelhetetlen az életük, akár résztvevőként, akár külső szemlélőként kapnak benne szerepet. Ezért a stílusukra is sokat adnak. Társasági és szerelmi életük is színes.

Ha az össznévszám 7: Legfőbb tulajdonsága a komolyság. Ez egyben kitartást, stabilitást is jelez. Ha valaminek nekifog azt szereti végigvinni. A misztikum, a lélek dolgai fontosak számára, akár jó tanító is lehet. Hiteles személyiség, könnyű hallgatni rá.

Ha az össznévszám 8: Nagyon jó képességekkel rendelkezik mind pénzügyi-anyagi, mind üzleti téren. Ha ezt megszerzi, akkor felelőssége, hogy ezt meg is tartsa, illetve jól gazdálkodjon vele. Ha negatív módon jut hozzá valamilyen dologhoz, akkor a felelősségre vonást biztosan nem kerüli el. Tehát a becsületesség mindenki másnál fontosabb kell hogy legyen neki.

Ha az össznévszám 9: Nemes gondolkodású ember, aki minden szempontból magasabbrendű célokat tűz maga elé. Jó ügyek képviselője, az alantas dolgok nem érhetnek hozzá. Ha mégis ilyesmire szánná magát, magány, csalódás és sikertelenség lesz a része.

Ha az össznévszám 11: A 11-es mindig a jó ötletek, az inspiráció, az ihlet száma. Nehéz társaság tud lenni, hiszen a többiek talán „kevésnek” érzik magukat mellette. Jó az intuíciójuk, sokszor akár tudósok, feltalálók is lesznek. Nagy lehetőségeket, de ezzel együtt nagy felelősséget is hordoz magában. Mivel a számai összege 2, ezért ennek a jellemzését is érdemes áttanulmányozni.

Ha az össznévszám 22: A 11-es rezgései, ötletei mellett tartalmazza a megvalósításhoz szükséges energiákat is. Nehéz életút (talán a legnehezebb) az övé, de a jutalma is ehhez mérten nagy. Akár új irányzatokat is hoznak akár tudományos, művészeti vagy vallásos területeken. Sokszor a „nagy” emberekhez hasonlóan a környezetüknek igen megterhelő velük élni.

A nevek elemzésekor kezelhetjük külön a magánhangzók összegét, és a mássalhangzók összegét. Az előbbi olyan belső, rejtett tulajdonságokat mutat, amit a külvilágnak nem szeretnénk megmutatni. Az utóbbi pedig a kifelé mutatott arcunkat láttatja. Ha a kettő egyforma, akkor van igazán harmóniában az ember.

Gyermekünk nevének választásakor tehát az egyéb szempontok mellett érdemes lehet figyelni ezekre is.

Göntér Ildikó számmisztika, jantra szakértő | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..