A baba névválasztás nagy kérdése

pocak-anyaapa-pepitablog

A babavárás izgalmas időszak az egész család számára. A várakozás során azonban teljesítenünk kell néhány feladatot, melyek közül az egyik legfontosabb a baba nevének kiválasztása. Egyszerűnek tűnik, mégis a bőség zavarában előfordul, hogy hónapokig bolyonganak az anyukák és apukák a legtökéletesebb név után kutatva.

Mindenki családjában vannak névadási hagyományok és öröklődő nevek, melyek alapján kap nevet az új családtag. Manapság sokan a neveket jelentésük alapján választják ki és előfordulnak olyanok is, akik az aktuális divat szerint, az éppen jól csengő, felkapott nevek mellett döntenek. Néhányan csupán hangzás alapján teszik le a voksukat egy-egy név mellett, leegyszerűsítve a feladatot. Vannak, akik a vezetéknévhez illő keresztnevet választanak, azonos kezdőbetű, azonos szótagszám vagy egyéb szempont dönti el számukra a baba nevét.

pocak-anyaapa-pepitablog

Előfordul, hogy nem sikerül választani a meglévő nevekből, ilyenkor, ha van konkrét elképzelésünk, javaslatot nyújthatunk be a Magyar Tudományos Akadémia Utónév bizottságához. A szakemberek meghatározott szempontrendszer alapján bírálják el, hogy mely keresztnevek alkalmasak arra, hogy az anyakönyvbe is bekerüljenek.

Sokan arra törekszenek, hogy minél különlegesebb nevet válasszanak gyermekük számára, ám ilyenkor érdemes azt is figyelembe kell, venni, hogy ez a döntés egész élete során végigkíséri a gyermeket és hatással lesz a jövőjére.

Íme néhány gyöngyszem a 2017-ben anyakönyvezhető különleges keresztnevek közül:

Férfi nevek:

fiúbaba-pepitablog

Ariel, Alpár, Agamemnon, Bénája, Bors, Brájen, Csatár, Dzsasztin, Dzsúlió, Enrikó, Erdő, Erős, Fernándó, Jukundusz, Hannibál, Hárs, Gida, Fortunátó, Karcsa, Kardos, Karion, Kos, Kövecs, Lizander, Naftali, Nepomuk, Orlándó, Piramusz, Román, Tullió, Vérbulcsú, Vulkán, Zílió, Zuriel

 

Női nevek:

lánybaba-pepitablog

Adelgund, Ájlin, Ajnácska, Áldáska, Angyalka, Arany, Árpádina, Balzsam, Barack, Barka, Bogárka, Búzavirág, Cila, Delfina, Dzsindzser, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Gyopárka, Hágár, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Kandida, Kisanna, Korall, Lula, Mátka, Moána, Opika, Őzike, Remény, Tavaszka, Vanília, Zöldike

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..