Névválasztás hivatalos szempontjai

Névválasztás hivatalos szempontjai

A születési név az a név, amely az érintettet a születési anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A magyar állampolgár születési neve családi és utónévből áll. Egy vagy két, a gyermek nevének megfelelő utónevet lehet anyakönyvezni, a szülők által meghatározott sorrendben. Milyen neveket választhatunk? Hogy lehet különleges neveket anyakönyveztetni?

A családi név

Egy- vagy kéttagú, a kéttagú családi név tagjait kötőjel köti össze. Ha a szülők a gyermek családi nevében megállapodtak a házasságkötéskor, ezt legkésőbb az első közös gyermek születésének anyakönyvezéséig okirattal vagy a megállapodást is tartalmazó házassági anyakönyvi kivonattal igazolják. Az apa családi nevét kell a gyermek családi neveként bejegyezni, ha egyik szülő sem él, vagy szülői felügyeleti jogát egyik szülő sem gyakorolja, és a gyermek családi neve a szülők korábbi megállapodása vagy házassági anyakönyvi kivonata alapján nem állapítható meg.

Az utónevek

Egy vagy két, a gyermek nevének megfelelő utónevet lehet anyakönyvezni, a szülők által meghatározott sorrendben.

Magyar állampolgárságú, magyar nemzetiségű gyermek esetén a szülők a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből választhatnak a gyermek részére utónevet. Hivatalosan a Ladó János-Bíró Ágnes által szerkesztett Magyar Utónévkönyv a mérvadó magyar nemzetiségű, magyar állampolgárok utónévkönyveként.

Ha olyan utónevet szeretne a szülő adni a gyermekének, mely nem szerepel a magyar utónévkönyvben, a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője előtt kérelmet kell benyújtani a kívánt utónévről szakvélemény beszerzésére. Az eljárást 2.200 Ft illeték terheli. Már több hónappal a szülés várható ideje előtt érdemes benyújtani a kérelmet, hogy mire a gyermek megszületik már biztosak lehessenek a szülők, hogy az adott utónév bejegyezhető-e az anyakönyvbe. A kért név anyakönyvezhetőségéről a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik.

Magyar állampolgárságú és valamelyik Magyarországon elismert nemzeti, vagy etnikai kisebbséghez tartozó gyermekük esetén a szülők adhatják az adott kisebbség utónévjegyzékében szereplő utónevet is.

Ha a szülők vagy azok egyike nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető a gyermek utónevét a születési anyakönyvbe az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezheti.

A külföldön született magyar állampolgárságú gyermek születésének hazai anyakönyvezése során a gyermek utóneveként a külföldi okiratban szereplő utónevet kell bejegyezni, de kérhető az utónév magyar megfelelőjének bejegyzése is.

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBemutatkozó
Következő cikkÚjszülött anyakönyvezése

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..