Újszülött anyakönyvezése

az újszülött anyakönyvezése

Amit a születési anyakönyvezésről tudni kell: a születés bejelentése, anyakönyvezése, a szükséges iratok, kapcsolódó jogszabály. A születést az az anyakönyvvezető anyakönyvezi, akinek működési területén a születés történt. Az anyakönyvbe születési helyként azt kell bejegyezni, ahol a gyermek született.

Ki anyakönyvez?

A születést az az anyakönyvvezető anyakönyvezi, akinek működési területén a születés történt. Az anyakönyvbe születési helyként azt a községet, várost, fővárosi kerületet kell bejegyezni, ahol a gyermek született.

Hogyan kell bejelenteni az újszülöttet?

Intézetben történt születést – legkésőbb az azt követő első munkanapon – az intézet vezetője köteles bejelenteni. Intézetnek kell tekinteni a kórházat, a szülőotthont, a szociális otthont vagy más egészségügyi intézetet. Ha a születés járművön történt – az az anyakönyvvezető jegyzi be, akinek működési területén az anya a járművet elhagyta.

A bejelentéshez szükséges:

 • a szülők személyi igazolványa és lakcímkártyája (vagy más személyazonosításra alkalmas okmány)
 • a szülők 300 napnál nem régebben kiállított házassági anyakönyvi kivonata
 • ha a szülők nem házasok, akkor apasági nyilatkozat, amennyiben van ilyen

Otthon ill. intézeten kívüli születés esetén a születés helye szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kell bejelenteni a gyermek születését 8 napon belül.

Az anyakönyvezéshez szükséges és elengedhetetlen:

 • amennyiben a szülésnél orvos közreműködött: az orvos által kiállított “Élveszületési lap”,
 • ha a szülésnél nem működött közre orvos akkor: az “Élveszületési lapot” a szülők töltik ki az anyakönyvvezetőnél, az anya nyilatkozata a szülésről, orvosi szakvélemény (ez lehet szülés-nőgyógyász, gyermekorvos vagy háziorvos szakvéleménye), valamint terhesgondozási kiskönyv.

Mennyibe kerül az anyakönyvezés?

Az első anyakönyvi kivonat kiállítása illetékmentes. Az anyakönyvvezető az igény beérkezésétől számított 8 napon belül kiállítja azt, és a gyermek szülei az anyakönyvi hivatalban személyesen átvehetik. Elég ha csak az egyik szülő jelenik, meg, de mindkettőjük személyazonosító okmányai kellenek. Ha nem veszik át a kivonatot, azt a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnek kell megküldeni az anyakönyvi kivonat átadása céljából.

Minden további anyakönyvi kivonat kiállítását 2 000 Ft-os illeték terheli. Mindig az adott anyakönyvi esemény helye szerint illetékes polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője fogja kiállítani a kért okiratot. A kivonatot személyesen, vagy levélben kell kérni.

Kapcsolódó jogszabály: 6/2003. (III. 7.) BM rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről

15 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Üdvözlöm!
  Lassan 3 éve váltunk el a férjemmel. 12 évig próbálkoztunk gyermekvállalással, de sajnos nem sikerült. A válás után a közös embrióink felhasználási jogáról írásban lemondott a javamra, így folytathattam a lombik programot. Az első egyedülálló lombikom sikeres volt és most fogom világrahozni a közös babánkat. Szeretnénk ha kettőnk családi nevét viselné a kicsi és a volt férjem gyermekeként vállalni akarja közös babankat. Az érintett anyakönyvezetők nem tudtak segíteni, hogyan lehetne ezt megvalósítani mivel eddig ilyenre nem volt példa.

 2. Jó napot, a férjemmel 2016 bán házasodtunk össze, várjuk a másadik babánkot, új házzasági anyakönyvi kivonatot kell kérjünk a baba anyakönyveztetéséhez?
  Válaszát előre is köszönöm!

 3. Üdvözlöm!
  A jogszabály csak az anya családi állapotára terjed ki?
  Nálunk apuka – bár néhány éve nem élnek együtt – nem váltak el…én még hajadon vagyok. Nemsokára születendő babánk apasági nyilatkozattal viselheti a nevét?
  Köszönöm

 4. Tisztelt szakértő!
  Èn magam egy magyar állampolgárságú apa vagyok. A párom/ élettársam pedig román állampolgárságú hölgy. 3 napja született egy gyönyörű kisfiunk. Csináltattunk apasági nyilatkozatot melyben elismerem az apaságot, kértünk szegeden a Román – Magyar nagykövetségen hajadonsági igazolást is. Most azért nem készítették el az anyakönyvi kivonatot mert nincs nyilatkozat arról, hogy a párom beszél magyarul. Azt szeretném kérdezni, mi a helyes eljárás milyen okmányok szükségesek a mi esetünkben, milyen állampolgár lesz a babánk? Mert itthom csak küldözgetnek minket jobbra- balra. Üdvözlettel: Kovács László.

  • Kedves László! A megadott adatok alapján nem lehet teljes körűen választ adni. Elképzelhető, hogy két eljárásról van szó vagy van még olyan lényeges információ, amelyről nem írt a kérdésében.

   Az 1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról 4.§ -a alapján a honosítás feltététele a magyar nyelvtudás igazolása, nem pedig az újszülött gyermek anyakönyvezéséhez tartozó követelmény.

   A gyermeket a rendelkezésre álló adatok alapján lehet anyakönyvezni, hiszen ismertek a szülők, a születés helye és időpontja is.
   Az anyakönyvezéshez csatolni kell az anya külföldi anyakönyvi kivonatát.
   Az anyakönyvi eljárásban az állampolgárságot vizsgálni kell: az ügyfél a magyar állampolgárságát, ha nem tudja igazolni, az anyakönyvvezető vagy a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv a magyar állampolgárság megállapítása céljából megkeresi az állampolgársági ügyekben eljáró szervet. A nem magyar állampolgárság érvényes külföldi úti okmánnyal, a más állam által kiállított állampolgársági okirattal, valamint a magyar hatóság által kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy úti okmánnyal igazolható.

   Remélem, azért tudtam segíteni!
   Üdvözlettel: Veresné Móni, tbellatasok.hu

 5. Udvozlom,

  Szeretnem a segitseget kerni.
  A ferjem kameruni allampolgar es mivel ott masok a szabalyok a szuletesi anyakonyvi kivonataban a vezetek melle irtak az egyik keresztnevet. Babat varunk es kislanyunk lesz akinek nyilvan a ferjem vezetek nevet szeretnenk adni de azt az informaciot kaptuk, hogy mivel a ferjem keresztneve a vezetek nevhez van irva ezert azt is vezetek nevnek kell adnunk a lanyunknak amit nyilvan nem szeretnenk. Azt mondtak hogy ugy lehet megoldani hogy a ferjem vezetekneve kotojellel en vezetek nevem lehet a lanyunk vezetek neve amit szinten nem szeretnenk. Hogyan oldhato meg, hogy kizarolag a ferjem vezetek nevet kapja a kisbabank? Koszonom a segitseget!

 6. Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!
  Izraelben született asszony (68 éves) áp. felülvizsgálata kérelméhez születését is anyakönyvezni kell Magyarországon. A szülők elhunytak, csak zsidó vallási esküvő volt, de erről sincs dokument. Izraeli hatóságok elismerték a vallási esküvőt dokumentum nélkül is, így a hölgy szül.akvijában szerepel az apa neve, és a hölgy is az apa vezetéknevét viseli, mindenütt leánykori vezetékneveként az apja vezetékneve szerepel. Tudom, hogy a magyar jogállás szerint az anya vezetéknevét kell viselnie, az illeti meg. A kérdésem, hogy
  a “Külföldön történt születés hazai anyakönyvezése” adatlapban be kell jegyezni az apa nevét és adatait, vagy ezeket a rubrikákat üresen kell hagyni, és az anya vezetéknevével kell kérni az anyakönyvezést? Megköszönném, ha az ideszóló rendeletek hozzáférhetőségének helyét megadnák.
  Segítségüket előre is köszönöm!
  Abdi Judit

  • Kedves Judit!

   Tekintettel arra, hogy a házasságkötést Izrael az ott érvényben lévő jogszabályok szerint elismerte és az alapján anyakönyvezte az idős asszonyt így a Magyarországon történő anyakönyvezéséhez elegendő a külföldi országban kiállított születési anyakönyvi kivonat a 2010. I. törvény az anyakönyvi eljárásról 67 §. (4) szakasza alapján . A kérelemben a házasságkötésre vonatkozó részt nem kell kitölteni.

   Üdvözlettel: Veresné T. Móni

 7. Tisztelt szakértő.
  Az iránt érdeklődnék hogy 2016 junius 30.-án elvaltam 2017 november végén fog születni a babám,jelenlegi párommal nem házasodtunk össze.Az lenne a kérdésem hogy a jelenlegi páromnak a nevére kerül.e a baba. Köszönettel Gyöngyi

  • Kedves Gyöngyi!Nem kerül automatikusan a nevére a baba és nem tehető apai elismerő nyilatkozat akkor ha az anya válását kimondó ítélet jogerőre emelkedésének napja és a gyermek születésének napja között nem telt el 300 nap. Ebben az esetben csak bírósági úton lehet az apaságot megállapítani.

 8. Tisztelt Szakerto!
  Az lenne a kerdesem,hogy november 11.en lett jogeros a valasom,decemberben teherbe estem a paromtol,szeptemberben erkezik a baba.Allitolag a gyerek a volt ferjem vezeteknevet kapja,hiaba mar elvaltunk a fogantatas idejen,meg apasagi nyilatkozat eseten is.Mennyi ennek a valosagalapja?Mit lehetne tenni?
  Koszonom,tisztelettel:Monika

 9. Tisztelt Babafalva!
  Az érdekelne hogy a párom külföldi állampolgár és igy nincs apasági nyílatkozatunk hogy akkor a baba az Én vezeték nevemet kapja és őt csak bejegyzik az anyakönyvi kivonatba mint apát? Ha nincs apasági nyílatkozatunk akkor az fog szerepelni az apa helyén hogy ismeretlen?
  Aválaszát előre is köszönöm. Mária

  • Kedves Mária!
   A 149/1997 (IX.10) Korm.rendelet alapján az anya – gyermeke családi jogállásának rendezése érdekében történő – meghallgatásakor jegyzőkönyvbe kell foglalni mindazokat az adatokat, amelyek a későbbiekben az apaság megállapítása iránti per megindításához, vagy a képzelt személy apaként történő bejegyzéséhez szükségesek.
   Az apaként megnevezett férfit a gyámhivatal meghallgatja és, ha az apaság tényét nem vitatja, felhívja őt az apai elismerő nyilatkozat megtételére, majd nyilatkozatát jegyzőkönyvben rögzíti.
   Lehetőség van arra is, hogy az apa adatai nélkül anyakönyvezett kiskorú gyermek részére az anya kérelmére képzelt személyt állapítson meg a gyámhatóság apaként, feltéve, hogy az apaság megállapítása iránt nincs per folyamatban, illetve nincs eljárás folyamatban a gyermek örökbefogadásának engedélyezése iránt.
   A képzelt apa adatainak megállapítására irányuló eljárásban az anya kérelméről és a gyermek névviselésére vonatkozó döntéséről a gyámhivatal jegyzőkönyvet vesz fel. A gyámhivatal lehetőség szerint az anyával egyetértésben állapítja meg a képzelt személy
   a) családi és utónevét,
   b) születési helyét és évét, hónapját, napját (a továbbiakban együtt: születési helyét és idejét),
   c) lakóhelyét, és
   d) azt, hogy a gyermek a továbbiakban a képzelt apa családi nevét viseli, vagy az anya családi nevét viseli tovább.
   Az anya kérheti, hogy a képzelt személy családi neve
   a) a legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének családi neve legyen,
   b) saját családi neve legyen, vagy
   c) más, általa megjelölt családi név legyen, feltéve, hogy az más jogos érdekét nem sérti és a gyermekre nem sérelmes.

 10. Tisztelt Szakértö Úr/hölgy!
  Az lenne önhöz a kérdésem,hogy jelenleg válófélben vagyok a férjemmel,akivel már nem élek együtt! Jelenleg van egy párkapcsolatom és a közös babánkat várjuk!!Az lenne ezzel kapcsolatban, hogy hogyan kerùlhet a párom nevére a baba??? Válaszát elöre is köszönöm !!!
  Tisztelettel : Katalin

  • Kedves Katalin,

   Az apaság vélelme miatt – mely minden esetben a házastársat tekinti a gyermek apjának -, a baba első anyakönyvi kivonatán a férje fog szerepelni édesapaként, valamint a vezetékneve is aszerint lesz bejegyezve, amit Önök, házasságkötésükkor megadtak.
   Miután az anyakönyvi kivonat elkészült, jelenlegi párjának lesz lehetősége beadni a területi anyakönyvvezetőhöz egy Apai elismerő nyilatkozatot.

   Kellemes babavárást!
   Babafalva csapat

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..