Az újszülött babád fejlődése 1. rész – Az első hét

Az újszülött babád fejlődése - 1. hét

Amikor végre megérkezik az aprócska, babaillatú, régóta várt családtag, jogosan merülhet fel a kérdés a szülőben, hogy vajon mégis mire számíthat az első héten. Mi fog történni? Milyen lesz babával az élet? Milyen változások elé néz a napi rutinotok? Milyenek lesznek az éjszakák? Milyen fejlődésen kellene az első héten keresztül mennie a biztonságot nyújtó pocak védelmén kívül? Ez egy teljesen más életszakaszotok lesz, az biztos. Temérdek csodálatos és legalább ennyi nehéz pillanattal, mégis káprázatos emlékeitek fajsúlyosabban maradnak majd meg emlékeitek között. A nehezebb intervallumokat pedig humoros sztorikká mossa majd az idő. Minden kisgyermek más ütemben fejlődik, de azért nézzük meg, hogy általánosságban mégis mire számíthatunk az első héten.

Először is ne aggódj, ha kisbabád gyűrött még picit. A televíziókban látható “egyhetes babák” igazából nem egy hetesek. A valóságban sokkal ráncosabb a picik, hiszen 9 hónapig voltak a pocakban és a szülési csatornán keresztülpréselődve megnyomódott az arcuk. Viszont ez éppen ezen oknál fogva teljesen normális. Lábaik és karjuk is jó eséllyel lesznek még az első napokban az anyaméhben hasonló testtartásban. Ha kényelmetlen ez a számotokra, próbáljátok bepólyázni, hogy felidézhesse ő is a méhben lévő érzést.

Milyen kognitív képességeik vannak?

Egy hetes korukban a csecsemőknek ösztönös agyi funkciója lesz, tehát tudniuk kell lélegezni, aludni, enni (ha megetetjük őket) és minimálisan helyzetet változtatni is. Viszont még nem lesznek képesek összetetten gondolkodni, megérteni a nyelvet, teljes fizikai koordinációra vagy emlékezni dolgokra.

Milyen oltásokat kell megkapjon egy hetes kisbaba?

Az első oltások ijesztőek lehetnek a szülők számára, de szerencsére szurit csak a nyolcadik hét környékén fog kapni először a pici, így erre a mérföldkőre még van időtök felkészülni.

Mennyit kellene aludnia egy hetes kisbabának?

Az újszülöttek akár napi 16–17 órát is alszanak, de sajnos általában ez nem egyszerre történik. Az kicsik általában napi egy-két órát alszanak nappal és éjjel, így ez a menetrend kissé szabálytalan és fárasztó. Éjszaka valószínűleg gyakran fog felébredni, ezért igényli majd, hogy megvigasztaljátok vagy megetessétek az első hetekben.

Mennyit kellene ennie egy hetes babának?

A válasz erre attól függ, hogy a szoptatást választottad-e vagy sem. A szoptatott csecsemőknek általában kevesebb tejre van szükségük, mint a tápszerrel táplált. Mivel azonban a csecsemők nem tudják eleinte szabályozni a tejbevitelt, akkor hányhatnak, ha túl sokat isznak.

Útmutató egyszeri étkezéshez mérve napról napra a következő:

1-2. nap: 14 ml
3. nap: 38 ml
4-5. nap: 58 ml
6-7. nap: 65 ml

szoptatás
pixabay.com

Hogyan lehet megmondani, mennyi tejet kap a baba szoptatás közben?

Nehéz megmondani főleg eleinte, hogy mennyi anyatejet szopizik a kicsi vagy mikor lakik jól, ezért érdemes figyelni a következő jeleket:

  • A mell lágyulása az etetés során
  • Lassan nyelnek
  • Maguktól abbahagyják a szopizást
  • Egyenletessé válik légzésük és ellazulnak a picik
  • A széklet barnásról sárgásabbá válik
  • A pelenka néhány óránként nedves lesz

A szoptatás általában kb. 40 percig tart, a csecsemők számára 5-30 percenként cserélned kell a melled, attól függően, hogy mennyi ideig akar a pici táplálkozni, és mennyi tej van az egyes mellekben. Amíg mindkét melledre szüksége van, szinte biztosan elegendő tejet vesz magához. Az első héten teljesen normális, ha a babánál fogyást észlesz, mert a hét végétől újra el kell kezdődnie a súlynövekedésnek.

Hányszor kell székletének lennie a kicsinek?

Az első héten még viszonylag rendszertelen lehet a pelenka cseréje. Egy kisbabának akár naponta tízszer is lehet széklete, de már az is rendben lehet, ha eleinte naponta öt vagy hat alkalommal kell cserélned a pelusát.

Amennyiben azt veszed rajta észre, hogy diszkomfort érzete van, puffadt a hasa vagy nincs egyáltalán széklete, érdemes egyeztetni az orvossal, hogy fény derülhessen az esetleges problémára.

A terhesség ideje alatt a beleikben mekónium halmozódik fel, ami sötétzöld székletet eredményez, ez válig idővel sárgássá. Szoptatás alatt pedig attól függ, hogy éppen mit ettél, milyen tápanyagok vannak az elfogyasztott ételeidben, továbbá függhet még a szín a hidratáltság mértékétől is.

Egy hetes kisbaba mérföldkövei

Amint láthatjátok nem lesz sok mérföldkő az első héten, mert a kicsi még csupán szokja a környezetét, a kinti világot. Viszont hamar megtanulja majd, hogyan ismerje fel a hanod, körülbelül 25 cm távolságban jól fog látni és felismeri az illatodat is.

Cikkünk második részében leírjuk nektek, hogy milyen megbetegedések fordulhatnak elő és mire kell felkészülnötök a bébi érkezése után.

Forrás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!