Milyen a normális csecsemő széklet és mikor kell aggódni?

csecsemő széklete

A csecsemők, kisgyermekek széklete igen árulkodó. Nem csak arról „mesél”, hogy mit evett, de jelezhet fertőzést, allergiát és egyéb betegségeket is. Színről színre átvesszük a csecsemők és kisgyermekek székletét; hogy tudd, mikor kell orvoshoz fordulni és mikor felesleges aggódnod.

Túl híg széklet

A csecsemők széklete jóval lazább a felnőttekéhez képest, ám, ha vizessé válik, akkor már hasmenésről beszélünk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hisz fertőzés állhat a háttérben és a kiszáradás esélye is megnő.

Egyéb okok, amik híg székletet okozhatnak:

 • allergia
 • ételérzékenység (pl.: cöliákia)
 • antibiotikum kúra (ezért kell közben probiotikumot adni a kicsiknek)
 • gyulladásos bélbetegség

Amennyiben 24 óra alatt nem múlik el, úgy fel kell keresni a gyerekorvost!

Hasmenés csecsemő- és gyermekkorban

Túl kemény széklet, székrekedés

Ha a csecsemő, kisgyerek gyakran erőlködik, görcsöl a hasa és hosszú napok telnek el két produktum között, akkor az bizony nem normális. Lehetséges, hogy az emésztőrendszere túl sok nedvességet nyel el, de állhat a háttérben más, nem szervi oka is – pl. szorongás.

Egyéb okok, amik kemény székletet okozhatnak:

 • allergia
 • ételérzékenység
 • dehidratáltság
 • anatómiai problémák
 • pajzsmirigy diszfunkció
 • metabolikus rendellenességek

Fontos, hogy nem szabad elkönyvelni a gyermeket „nehezen kakilónak”. Kérjünk segítségek a gyermekorvostól, bizonyos esetekben – nagyobbaknál – pszichológustól.

Amikor nem vagy biztos abban, hogy a pelenkában talált széklet normális e, hívd fel a gyerekorvost, és mondd el neki milyen színű, állagú, szagú. Amennyiben ő is szeretné megnézni – mintát venni belőle -, két dolgot tegyél meg, mielőtt elindulsz hozzá;

 1. Fotózd le úgy, hogy a lehető legjobban visszaadja az eredeti színt!
 2. Csomagold össze a pelenkát és tedd egy zacskóba, majd vidd magaddal!

1Zöldes-fekete, kátrányszerű

Ne ijedj meg, minden újszülött széklete ilyen. A magzatszurok, a szülést követő 48-72 órán belül teljesen kiürül és helyét átveszi a „normál” babakaki.

2Sárgás, hígabb, édeskés illatú

Átlagos csecsemő széklet. Az első hetekben az újszülöttek naponta, akár 3-4 alkalommal is telerakhatják a pelenkát, sőt, az se ritka, mikor minden szopizást követően van székletük. Ez idővel be fog állni a napi 1-2 adagra – ám az is teljesen normális, ha pár hónaposan csak hetente párszor kakil.

3Sötétebb barna és erős szagú

Ez a tápszerrel táplált babáknál jellemző széklet. Általában valamivel sűrűbb, sötétebb a produktum és naponta egyszer – vagy kicsit gyakrabban – lehet esetükben nagydologgal számolni. A színe nem feltétlenül csak barnás lehet, a sárgás és zöldes is teljesen normális.

4Zöldes-barna

A hozzátáplálás megkezdésével, a baba széklete is megváltozik.  Sűrűbbé, akár esetekben darabossá, gyurma-szerűvé válik. Bizonyos ételek „megszínezhetik” a produktumot, így találkozhatsz narancssárgás, sárgás és pirosas (pl. paradicsom, cékla) kakival.

5Barnás, szilárd

A kisgyermekek széklete – akik javarészt már normál ételeket esznek –, egyre inkább emlékeztet a miénkre. Az is normális, ha naponta egyszer vagy hetente csak párszor van nagydolog a pelenkában. Emiatt mindaddig nem kell aggódni, amíg a gyermek nem erőlködik túlzottan, nem fájlalja hosszasan kakilás előtt a pocakját.

6Sötétzöld

Sűrű, sötét „fenyőfa” zöld színt általában a vas-készítmények, vagy a vassal dúsított tápszerek okoznak.

7Világos zöld, habos

Ez a „lóhere” színárnyalat azoknál a babáknál tapasztalható, akik csak az anyatej alacsonyabb zsírtartalmú részét szopizzák. Érdemes megvárni, míg teljesen kiüríti az egyik mellet és csak utána áttenni a másikra.

Ám, különböző vírusok is okozhatnak fényes zöld székletet – ilyenkor általában erősebb szagúvá is válik.  Sőt, van, amikor zöldes, nyúlós, kifejezetten bűzös széklete lesz a babának, kisgyereknek. Ez utalhat tejcukor vagy tejfehérje allergiára is. Mindkét esetben érdemes felkeresni a gyerekorvost, ha tartósan tapasztaljuk.

8Piros

Már említettük, hogy a babakakit ételek is megszínezhetik, így például a céklától rózsaszínes, pirosas lehet. Azonban a székletben lévő piros foltok, csíkok vért is jelezhetnek. Kis mennyiségben a székrekedés is lehet érte felelős – az erőlködésétől elpattanhat egy-egy kisebb ér a pici popsijánál. Ám, nagyobb mennyiségben komoly aggodalomra adhat okot. Azonnal orvoshoz kell fordulni!

5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

9Krétafehér

Amennyiben a kaki színtelenné, fehérré, vagy túl fakóvá válik, az komoly epe- vagy máj problémát jelezhet. Azonnal orvoshoz kell fordulni!

10Fekete

Ez a szín az újszülöttek esetén normális – 3 napos korukig! – utána azonban a sűrű, kemény, feketés széklet alvadt vért jelezhet, mely komoly betegség tünete lehet. Azonnal orvoshoz kell fordulni!

fotók: freepik.com, pinterest.com

Erről a témáról a Csecsemő, újszülött rovatban olvashatsz többet!

11Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkBeszoktatás – másképp
Következő cikkJogerősen két év fogházra ítélték Geréb Ágnest