Beszoktatás – másképp

beszoktatás

Közeledik a bölcsődébe vagy az óvodába szoktatás ideje? Izgulsz, félsz, hogyan fogadja majd a kicsi? Ne tedd! Rajtad múlik a közösségbe szoktatás sikere. Sok múlik rajtad, ezért állj így hozzá:

Nincs rossz döntés

Legyen egy határozott álláspontod, egy megingathatatlan döntés benned, hogy így lesz a legjobb mindenkinek: Te visszamész dolgozni, ő pedig közösségbe kerül.
“Bízz benne, hogy bárhogy is döntesz, az a helyes választás.”
TE döntesz! Akkor is, ha azt mondod, a pénz miatt mész vissza. Ebben az esetben is Te döntöd el, hogy hogyan állsz ehhez a kérdéshez. Próbáld a legtöbbet kihozni a helyzetből. A gyermeked tényként kezeli, hogy dolgoznod kell, rajtad múlik, hogyan indulsz el reggel és hogyan érkezel haza.

Tedd a dolgod a munkahelyen és tölts utána minőségi időt a gyermekeddel! (ne a házimunkával foglalkozz rögtön hazaérkezésed után)

Lehet, hogy úgy érzed, neked egyszerűen szükséged van a váltásra, arra, hogy kiszakadj a peluscserék, etetések, mondókázások sorából. Arra, hogy visszatérj a kollégáid közé (szép ruhában és a babanyelvet elfelejtve), és azt tedd, amit szintén szeretsz és szintén jól csinálsz, amiért elismernek és megfizetnek. Ez is teljesen rendben van. A kicsi is érezni fogja, mert ha jól érzed magad a munkahelyeden és feltöltődve érkezel haza, az neki is sokkal jobb, mint egy szomorkás anyukával otthon lenni.

Óvodai beszoktatás – Legyen könnyebb az első búcsú

Nézd a jó oldalát!

A bölcsi/ovi jó dolog. Új dolgokat tanul, szélesedik a látóköre. Nem baj, ha más nevelést is kap, vagy érzékeli, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani. Segíti a kicsi szociális fejlődését, hiszen gyerekek között van, sok olyan élmény, inger érheti, amik otthon nem és ezek később hasznára is lehetnek.

Figyelj a kommunikációdra!

Nem csak a szavak számítanak! Ha könnyes szemmel mondod, hogy minden szuper lesz, az nehezen hihető. Sokszor mondják, hogy a gyerekek kicsik, de nem hülyék. Értik a magyarázatot, amit adunk, és érzik, nagyon jól megérzik, hogy őszinték, határozottak vagyunk -e vagy sem. Ez a két dolog a legfontosabb. Biztosnak kell lenned magadban és a döntésedben és ezt is kell kimutatnod.
„A gyerekkel mindenről lehet és kell is beszélni…” (Dr. Vekerdy Tamás)

6 hasznos tipp az óvodai beszoktatáshoz

Fontos a következetesség!

Látod az előnyöket és a hátrányokat, és rengeteg kérdés zakatol a fejedben… Nem csoda, hiszen ez egy fontos korszak a gyermeked életében, a továbbiakra is nagy hatással lesz. A lényeg, hogy nem más, hanem Te, az anyuka és a gyermek apukája eldöntötte a kérdést. Ezután nem marad más hátra, mint a következetesség! Ha elindultok a bölcsibe, akkor már nem mondhatod, hogy rendben, ma nem megyünk, kicsim. Hagyj magadnak és neki is időt. Nem lesz könnyű! Az óvoda egy teljesen új környezet, új emberekkel, várhatóan nem lesz tehát könnyebb annak, aki előtte bölcsibe is járt. Minden gyermek más! Ne hasonlítgasd a gyermeked másokhoz. Legyél türelmes.

Élvezd a vele töltött időt!

Az első 3 év nagyon fontos egy kisgyermek életében. Ez az első időszak lesz kihatással az egész életére, jellemére. Amint elkezdődik, hogy közösségbe jár a kicsi, kevesebb az otthon és a szüleivel töltött idő. Élvezd a vele töltött időt – bármennyi is az! Ne erőltess semmit, engedd, hogy azt csinálja, amihez kedve van, és akkor meséljen, amikor szeretne. Ne faggasd, várd ki, hogy ő mondja el. Ne küldd őt rögtön vissza a bölcsibe/oviba, épp csak hogy hazaérkezett onnan. Sokkal nagyobb sikereket érünk el, és több mindent megtudunk a napjáról, ha meghagyjuk neki azt a kis időt, amíg megtörténik az átállás. Ha békén hagyjuk, a kérdéseinket megtartjuk magunknak, és megvárjuk, amíg magától elmondja. Akkor figyelmesen hallgassuk végig, akármilyen hosszan is mesél.

Tartsd szem előtt, hogy a gyermekünk legtöbbet minden esetben Tőlünk, a szüleitől tanulja. Legyünk céltudatosak, előrelátók és megfontoltak. Hatalmas adag türelemmel szerelkezzünk fel és mutassunk példát. Menni fog!

Erről a témáról még az Óvoda rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..