Szoptatás szülés után: honnan van az anyatej?

anyatej

Hogyan termelődik az anyatej és  hogyan indul meg szülés után? Mit jelent a kereslet-kínálat elve, miért fontosak már az első cseppek is és biológiai szempontból miért megalapozott az az igény, hogy az újszülött az első pillanattól édesanyja mellett legyen, és mindig szophasson, amikor csak szeretne?

Hogyan termelődik a tej?

Az anyatejet az anyai mellben levő tejmirigyek termelik. Terhesség ideje alatt a magas terhességi hormonszinteknek (ösztrogének, progeszteron) köszönhetően a mellben a mirigyek megszaporodnak, a tejcsatornák kinyílnak, és a mellbimbó kiemelkedik, a bimbóudvar sötétebb lesz. Szülés után, miután leválik a méhlepény, ezeknek a hormonoknak a szintje csökken, megindul viszont a tejtermelésért felelős hormonok elválasztása.

kolosztrum: szoptatás szülés utánA tej termeléséért a prolaktin nevű hormon, a tej leadásáért pedig az oxitocin nevű hormon a felelős. Mindkét hormon esetében a csecsemő szopása, azaz a mellbimbóban lévő idegvégződések ingerlése indítja el az agyban a hormontermelést. Ezért mondjuk, hogy a tejtermelődés a kereslet-kínálat elvén működik: a csecsemő a mellbimbó ingerlésével jelzi, hogy van kereslet az anyatejre, a szervezet pedig a jelzés alapján megteremti a kínálatot, azaz tejet termel. Ezért fontos a szoptatás minél korábbi megkezdése, és az is, hogy az újszülött anyja közelében legyen, és igénye szerint szophasson. Minél többször szopik, annál több inger éri a mellett, így annál hamarabb indul meg a tejtermelés.

Tej nélkül anyatej sem lesz?

Minden cseppje kincs

A szülést követő 1-2 napban ún. előtej (kolosztrum) termelődik. Az előtej mennyisége csak néhány csepp, de időre született, egészséges, igény szerint szoptatott újszülöttnek ez elegendő az első néhány napban, amíg be nem következik a tejbelövellés. Részben mert az újszülöttek jelentős folyadéktartalékokkal rendelkeznek születésükkor, és ezeket használják fel a születésük utáni napokban (ezért csökken a súlyuk). Másrészt azért is elég pár csepp előtej egy-egy szoptatásnál, mert az újszülöttek gyomra pici, kb. cseresznye nagyságú.

Szoptatásra fel! – mindent az első pár napról

Noha nem nagy mennyiségű, mégis kiemelten fontos az előtej az újszülött számára, mert:

  • nagy a fehérje- és zsírban oldódó vitamintartalma,
  • magas ellenanyag és élő fehérvérsejt tartalma megvédi az újszülöttet a fertőzésektől, annak ellenére, hogy immunrendszere még nagyon fejletlen,
  • hormonszerű anyagai beindítják az újszülött emésztőcsatornájának mozgását és emésztőenzimeit,
  • az első néhány korty bevonatot képez az emésztőrendszer nyálkahártyáin, így  megvédi azokat a gyulladástól, és megakadályozza egyes kórokozók, allergén anyagok bejutását a baba szervezetébe,
  • hashajtó hatású, így segíti a magzatszurok (az újszülött első béltartalma) kiürülését.

Amikor megindul…

tejbelövellés szülés utánA tejbelövellés a szülés utáni 2.-4. napon várható. A baba igény szerinti, gyakori szoptatása elősegíti a tejbelövellést is. Ez általában a szülés utáni 2.-4. nap történik meg, amikor a tejmennyiség ugrásszerűen megnövekedik. A mell mérete jelentősen megnő, meleg és vérbő lesz. Fájdalommal, kényelmetlen feszüléssel is járhat. Kísérő tünetei akkor csökkenthetők a leghatásosabban, ha éjjel-nappal, igény szerint megszoptatjuk az újszülöttet, mert így nem telítődik túl a mell. Fájdalmas feszülés esetén fejés is szükséges.

Tehermentesítésre használjunk jó minőségű, rugalmas anyagú melltartót. Ha az újszülött a fokozott ödéma miatt nehezen kapja be a mellet, 5-10 ml-t fejjünk le szoptatás előtt, ezzel fellazítjuk a bimbóudvart. A csomókat óvatosan masszírozzuk ki, szoptatás előtt tegyünk a mellre melegvizes borogatást.

Tejleadó reflex

A szoptatás kezdete után kis idővel, a szopás hatására erőteljesen megindul a tej áramlása. Ez – legalábbis a szoptatás első heteiben, hónapjaiban – bizsergő, esetleg feszítő érzéssel járhat egyik, vagy mindkét mellben, és ezzel egyidejűleg a csecsemő elkezd nagyokat nyelni. A tej megindulását az oxitocin hormon váltja ki, ezért oxitocin-reflexnek is szokták nevezni, és jó működése szükséges ahhoz, hogy a csecsemő hozzájusson az anyatejhez.

Az anyai érzelmek, gondolatok serkenthetik, illetve gátolhatják ennek a reflexnek működését. Ezért fontos, hogy az újszülött állandóan édesanyja közelében lehessen,  hogy az anya megérinthesse, reagálhasson a kisbaba jelzéseire, mivel a csecsemő közelsége az anyában pozitív érzelmeket vált ki. A reflex kiváltódását a negatív érzelmek, stressz, túlzott aggódás, szoptatás közbeni fájdalom, szorongás stb. gátolhatják. Ezért a szülés utáni első napokban szenteljünk sok időt a pihenésre, szoptatásra, és kérjünk segítséget a házimunkában és a nagyobb gyerekek ellátásában.

szakértőként közreműködött:
Gitidiszné Gyetván Krisztina IBCLC szoptatási tanácsadó, védőnő

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..