Tej nélkül anyatej sem lesz?

anyatej, tejfogyasztás terhesen

A netet böngészve bizony nem egyszer futunk bele hajmeresztő tévhitekbe, amikkel a legnagyobb baj az, hogy sokan szentírásnak veszik, és ezzel megnehezítik a saját dolgukat a várandósság alatt, ami valljuk be, egyébként sem éppen könnyű. Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos. Ezt tesszük most rendbe, és ebben van dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu segítségére.

Igyunk tejet a várandósság alatt vagy ne igyunk?

Hogy miért éppen a tejivást emeltük ki a tévhitek közül? Mert sokan nagy megerőltetések árán mondanak le róla, vagy éppen fordítva, leerőltetik a torkukon, mert azt olvasták, a babának ez kell. Nos nem. A babának kellő anyagok vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, nem a tej. A benne lévő kálcium valóban fontos, de sok más élelmiszerből is be lehet vinni, illetve nagy segítséget jelentenek a várandós vitaminok is.

Ebben az esetben érdemes a szoptatás ideje alatt a minimálisra csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, és a legalább hat hónapig anyatejjel etetni a kicsit. Itt fontos megjegyezni, hogy a hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!

10 érdekesség az anyatejről

Amíg azonban a pocakban van a pici, addig a tej fogyasztása, vagy éppen nem fogyasztása kizárólag az anyának tesz jót vagy rosszat, a babára nincsen semmilyen hatással. Fontos azt is megjegyezni, hogy az anya tejfogyasztásának vajmi kevés köze van az anyatej termeléséhez. A kettő kapcsolata annyiban kimerül, hogy a tej is tápanyag, mely szükséges az anyatej termeléséhez, de nem kifejezetten erre a folyadékra van szüksége a szervezetnek, hanem vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő kombinációjára

Tejfogyasztás = kálciumpótlás?

A tej jó kálciumforrás, és tudjuk, hogy ez az anyag elengedhetetlen a csontváz megfelelő kialakításához, de még számos ponton szükséges a szervezet számára. Ahogyan olyan sok más anyagnak, a kálciumnak is megnő az igényelt mennyisége a várandósság hónapjai alatt, illetve a raktárak feltöltésére már a terhesség tervezésétől szükség van.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem a tejtermékekből szívódik fel a legjobban a kálcium, és ráadásul segédanyagokra is szüksége van a beépüléshez. A szezámmag, a mák, vagy a hal is gazdag kálciumban. A beépülést egyrészt a szerves kötés, másrészt a D-vitamin megfelelő mennyisége is segíti. A szervezet megnövekedett igényeinek kiszolgálására ezért a szakemberek többsége javasol valamilyen várandós vitamin készítményt. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azonban elmondta, hogy ezek között is szelektálni kell, hiszen nem mind ugyanazt tudják. Fontos a megfelelő tagoltság, illetve – ebben az esetben is – a szerves kémiai kötés. A szerves kötésű anyagok felszívódása ugyanis akár 80%-kal is jobb lehet a szintetikus társaikkal szemben, ami jelentős különbség.

Szoptatás szülés után: honnan van az anyatej?

Ha a cél a nyugodt babavárás, akkor ne az internetet nyúzzuk válaszokért. A kezelőorvos nagyon szívesen válaszol a feltett kérdésekre, hiszen ez a szakmája, nap mint nap ezzel foglalkozik, míg a kismamáknak csupán 9 hónapjuk van arra, hogy összeszedjék a szükséges ismereteket. Ezt pedig egyszerűbb egy szakembertől, mint az igaz és a fals információk között evezve.

Forrás: ratkotunde.hu

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLesz hely a bölcsődében vagy nem?
Következő cikkMióma – mikor van szükség műtétre?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..