8 módszer, hogy hogyan keressünk állást

hogyan keressünk állást

Cikksorozatunk második részében az álláskeresés módjait tekintjük át. Az álláskeresésnek több módja is létezik, legjobb, ha ezeket kombináltan alkalmazzuk.

Álláskeresés GYES után: Önéletrajz írás

Pályázat személyes ismeretség útján: érdekes módon legnagyobb elhelyezkedési aránya az ilyen módon megpályázott állásoknak van, ráadásul az állások egy részét nem is hirdetik meg, mivel ismeretség útján gyorsan betöltik azokat. Tehát mikor álláskeresésbe kezdünk, hozzuk ezt tudomására minden közeli és távolabbi ismerősünknek is. Ha olyannak ismernek minket, mint akit bátran ajánlhatnak, ha a munkahelyükön megfelelő álláslehetőség adódik, meg is fogják tenni. Vagy ha nem is ajánlanak minket, de értesíthetnek, ha ilyen álláslehetőség a tudomásukra jut. Fontos hangsúlyozni, hogy nem protekcióról van szó, hiszen ismerősünk csak ajánl minket, de az teljes mértékben rajtunk múlik, milyen benyomást keltünk a felvételiztetőben, és megkapjuk-e az állást.

Újsághirdetések figyelése: ne csak napilapokban keresgéljünk, hanem figyeljük a szakmai és a gazdasági lapokat is – utóbbiaknak általában elég vaskosak az álláshirdetéseket tartalmazó rovatai. Egy-egy ilyen hirdetésre rengeteg pályázat érkezik, ezért is fontos, hogy olyan önéletrajzot és kísérő- ill. motivációs levelet állítsunk össze, amely kitűnik a többi közül – ehhez sorozatunk következő részében adunk segítséget. Motivációs levelet mindenképpen csatoljunk az önéletrajzhoz, mivel a cégek egy része elteszi “későbbre” azokat a pályázatokat is, amelyek kiestek a rostán, így akkor is tudni fogják, mivel is szeretnénk foglalkozni.

Fejvadász cégek felkeresése: itt regisztrálják az önéletrajzot, általában el is beszélgetnek a jelentkezővel, és értesítik, ha megfelelő állást tudnak kínálni. A szolgáltatás az álláskeresők részére ingyenes, és a fejvadászoknál sok olyan állás is megjelenik, amelyeket nem hirdetnek meg. Fejvadász cégekre szintén újsághirdetések útján bukkanhatunk, elsősorban a gazdasági lapokat érdemes forgatni. Vannak kifejezetten egy-egy szakmára specializálódott fejvadász cégek is, rajtuk keresztül még nagyobb az esélyünk állás találni.

A közösségi média és az álláskeresés

On-line állásközvetítők: ezekbe főleg azért érdemes regisztrálni, mert így ingyen böngészhetünk a felkerülő álláshirdetések között. Kevéssé valószínű, hogy a feltöltött önéletrajzunk alapján megkeresnek minket, de mi könnyebben jelentkezhetünk egy-egy állásra. Általában meg lehet rendelni az állásközvetítő hírlevelét is, amelyből folyamatosan tájékozódhatunk a felkerülő új, minket érdeklő állásokról. A legismertebbek: Cvonline, jobpilot.hu, jobline.hu, karrier.hu, allascentrum.hu és a job4smarts.

Próba-szerencse alapon beküldött önéletrajzok: olyan cégekhez, ahova szeretnénk bekerülni. Ez a módszer vagy működik vagy nem, inkább a szervezettebb cégekre jellemző, hogy megőrzik ezeket az önéletrajzokat, de még akkor is lehetséges, hogy sokáig nem lesz üresedés egy nekünk megfelelő pozícióban.

A megcélzott cégek állásajánlatainak figyelése: érdemes időnként felkeresni azoknak a cégeknek a weboldalát, amelyeknél el szeretnénk helyezkedni, gyakran itt is megjelentetik a cégek aktuális álláshirdetéseiket.

Álláskereső hirdetés feladása: ennek a módszernek a hatékonysága szintén eléggé bizonytalan, valószínűleg a munkáltatókhoz elég pályázat érkezik más úton-módon ahhoz, hogy ne keresgéljenek hirdetések között.

Karriertervezés: ezzel kezdd az álláskeresést

Munkaügyi Központok: szolgáltatásaikat munkanélküliek vehetik igénybe, a lakóhely szerinti illetékes megyei munkaügyi központ kirendeltségén kell regisztráltatniuk magukat. A regisztrálás nyilvántartásba vételt jelent, ami egyaránt jár jogokkal és kötelezettségekkel. Szolgáltatásaik: munkavállalási tanácsadás (egyéni vagy csoportos formában, célja a problémák, munkaerőpiaci helyzet tisztázása), Álláskereső Klub (különböző időtartamú szervezett tréningek a sikeres elhelyezkedéshez szükséges ismeretek elsajátításához), pszichológiai szakszolgálat (figyelem-, képesség- és érdeklődés vizsgálatok, egyéni illetve csoportos pszichológiai tanácsadás). Jelenleg az országban nem minden kirendeltségen működnek ezek a szolgáltatások, ezért érdeklődni kell a kirendeltségek információs munkatársainál.

Sorozatunk következő részében a pályázati anyag összeállításával fogunk foglalkozni.

Álláskeresés GYES után: A pályázat összeállítása

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..