Ilyen a tökéletes önéletrajz (CV)! – Tippek, tanácsok álláskeresőknek

tippek önéletrajz íráshoz

Azt gondolhatnánk, hogy talán sosem volt olyan könnyű önéletrajzot írni, mint manapság, amikor is a számtalan online eszköz, applikáció, tanácsadó ontja ötleteit. Ugyanakkor a bőség zavara miatt nem könnyű ez a kérdés. Ebben szeretnék segítséget nyújtani írásommal. Az is ki fog derülni, hogy nem minden az önéletrajz, az álláskeresésben, a munkaerőpiacra való visszatérésben más eszközöket és az azokra épülő stratégiákat is használhatunk… sőt! A cikk végén pontokba szedve megtalálod, mire ügyelj, ha „csak” a szöveg megírására akarsz figyelni, előtte kicsit megnézzük, mi veszi körbe ezt a tevékenységet.

De mi is az önéletrajz, CV?

A Curriculum Vitae, vagyis latin nyelven az önéletrajz, „életem rajzolata” kifejezés rövidítése. A rövidítés máris jelzi az egyik élő trendet: gyorsan, lehetőleg azonnal adjunk információt, visszajelzést, reakciót a miket érintő kérdésekben.

Az önéletrajzok az álláskeresés klasszikus eszközei. Elkészítjük, elküldjük postán, e-mailen, bevisszük személyesen, vagy feltöltjük az online álláskereső portálokra.  Utána várjuk, hogy valakinek megtetsszen, és behívjanak minket személyes interjúra.

Mi történik a személyes interjún és mi köze ennek az önéletrajzhoz?

Ez ugyan egy külön cikk témája lehetne, most csak egy mondatban: ott az önéletrajzunkban megadott adataink és egyéb információk mentén további kérdéseket tesznek fel nekünk – és mi is kérdezhetünk, majd vagy további interjúk, tesztek, vagy a munkaadó döntése következik.

Mire vágyik a munkáltató, mit keres az önéletrajzban?

A legtöbb álláskeresőt az hatja, hogy jövedelme, biztonságos bevételi forrása legyen, egy munkahely, ami biztonságot ad. Nézzük meg „másik sapkában” is, mit keres a munkáltató? Egy munkatársat, aki megoldja problémáit, a saját hozzáértési területén, vagyis elvégzi a rábízott feladatot, önállóan, segíti a cég működését, együttműködve másokkal, nem jön zavarba, ha változás van, vagyis rugalmas, és folyamatosan tud alkalmazkodni, vagyis tanulni. Mindemellett megbízható, és természetesen szakmailag is kompetens.

Milyen „egyéb információk” alapján kérdezhetnek?

Az önéletrajzunkat elolvassák, és ha az felkeltette a figyelmüket, nagyon valószínű, hogy az interneten is utánunk néznek. Tegyük ezt meg mi is: írjuk be a Google-ba a nevünket (ne a saját gépről, vagy ún. inkognitó-módban. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a korábbi keresési eredményeink ne zavarjanak bele a találati lista kialakításába, és jobban hasonlít a minket nem ismerő munkáltató kereséséhez. Az inkognitó-ablak a Ctrl+Shift+N billentyű-kombinációval érhető el pl. a Chrome-ban.)

Megdöbbentő lehet, amit találsz

A találatok mentén érdemes figyelnünk: ezekre rákérdezhetnek, erősítsük meg, ha olyan találat is van, ami épít minket. Megdöbbentő lehet, hogy nem rólunk, hanem hasonló nevű, esetleg hasonló korú vagy munkakörű személyről is van információ a neten, amit a Google az első oldalon hoz, ez könnyen lehet, de nem kell aggódni, hiteles, őszinte fellépésünkkel saját értékeinket mutatjuk majd meg, és ez érdekli KIZÁRÓLAG a munkáltatót.

A Google mellett a Facebook-on is gyakran megnézik a potenciális munkavállaló profilját. Ha van profilunk, akkor ügyeljünk, hogy az itt megadott adatok közül mi publikus, tehát ismeretlenek számára is látható, és az legyen egységben az önéletrajzban megírtakkal. Ha jelenlegi helyzetünket, pl., hogy GYES-GYED-GYET-en vagyunk- el szeretnénk rejteni, akkor az adott oldalon az ún. ’privacy” vagy adatvédelmi beállításoknál érdemes ezt megtenni, pár kattintással.

Használhatod az angol nyelvű űrlapokkal dolgozó LinkedIn portált, ami a szakmai kapcsolatok közösségi tere.

A közösségi médiában való jelenlétünk és az álláskeresés kapcsolatáról szintén külön cikk készült, amit ITT érhetsz el!
A lényeg: ne adjunk meg túl személyes és túl megosztó, valamint negatív információkat, se magunkról, se – véleményként- másokról.

Miért fontos az önéletrajzunk összevetése más információkkal?

Az önéletrajzunk írásakor figyelnünk kell az elmúlt dolgokra, amiket megtettünk, a jelenlegi valóságra, amit épp most teszünk, amik vagyunk, de még inkább a jövőnkre, az elképzeléseinkre, milyen szerepet szánunk magunknak a vágyott állásban?

Fontos, hogy a múltunkra nem érdemes részletesen 10 évnél régebbre visszatekinteni, hisz annál régebben sok minden teljesen más volt: a technológia, a munkaerőpiac, a szabályzási környezet, a munkavégzési lehetőségek. És persze mi magunk is teljesen mások voltunk.

A legfontosabb mondat, amit le se kell, hogy írj

Az önéletrajzban szabadon megadhatunk olyan információkat, amikre a munkaadó felfigyelhet, ami megkülönböztet minket a többi pályázótól, ami kiemel, ami jelzi, ami minden olvasóra, igen, Rád is jellemző: egyedi, megismételhetetlen, különleges ember vagy!

Hogyan írjunk önéletrajzot? Konkrétabban!

Sorról sorra, mire ügyeljünk:

Első blokk:

  • Személyes adatok: név, lakóhely (csak településnév!), elérhetőségek (családi állapot, pontos cím, anyja neve nem kell!)
  • Elérhetőségek: olyan formában írjuk, hogy ha a munkáltató, a kiválasztási munkatárs mobil eszközön olvassa, akkor is rögtön használni tudja, pl. telefonszám azonnal hívható formában pl. +36301234567, e-mail: pontosan, kattinthatóan, LinkedIn, egyéb szakmai honlap címe pontosan.
  • Fotó: ha nem kérik, ne csatoljunk. Ha kérik, akkor igazolványkép, konszolidált, 1 évnél nem régebbi arckép, a dokumentumba ágyazva.

Második blokk

  • Szakmai profil: időrendben visszafelé, vagyis a legutóbbitól kezdve. Mit dolgozunk most, vagy mi volt a munkakörünk a babázás előtt. Írjunk jó pár igét, mit végeztünk a mindennapokban: Pl. irodavezető, Piros Kft., Budapest.
  • Feladataim: az iroda teljes körű működtetése, ügyfelek fogadása, segítése, számlázás, postázás, nyilvántartások, pénzügyek, telefon-kezelés, időpont-egyeztetések, beszerzések.

Harmadik blokk

  • Iskolai végzettségek: időben visszafelé, az érettségi, első szakmai végzettség megszerzéséig. Fontosak a nem iskolai, hanem ún. nonformális képzések, pl. az online tanfolyamok, kurzusok, tréningek is! Ha nincs ilyen még, akkor itt az ideje keresni kezdeni. Segítsek?
  • Kapcsolati háló: emeljük ki, mely területen vannak szakmai-emberi kapcsolataink, amiket használni tudunk a kiszemelt munkahelyen.
  • Digitális kompetenciák: mivel ezt a cikket is online olvasod, bátran hangsúlyozd, hogy digitális ismereteid vannak, gyakorlottan tájékozódsz az online felületeken. Facebook-ozol? Van Gmail-címed? Akkor azt is írhatod, hogy ismered a „felhő alapú technológiát”, hisz az interneten elérhető információidat bárhonnan eléred, tudsz regisztrálni, jelszavakat kezelni, másokkal együttműködni online eszközökön is.

Záróblokk

  • Mikor és hol készült az önéletrajzod?

Kérdésed van? További információra van szükséged?
Keress meg nyugodtan!

Sok sikert!

Fotók: freepik.com

Erről a témáról az Anya munkába megy! rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..