Új ízek bevezetése üveges bébiételekkel

üveges bébiételek

Sok édesanyának gondot okoz, ha a hozzátáplálás során egy-egy új íz bevezetésekor éppen nem tud hozzájutni a kóstoltatandó gyümölcshöz vagy zöldséghez. Amennyiben nincs idénye valaminek – pl. sárgarépa – akkor egyes szakemberek nem is javasolják annak bolti megvásárlását, mert nagy valószínűséggel primőr áru. Néhány zöldségféle esetében nagyon ügyelni kell azok elkészítésére, hogy biztos ne maradjon vegyszer maradvány rajta vagy benne, pl. cékla. Ezekben az esetekben kapóra jön, hogy az üveges bébiételek bármikor megvásárolhatóak, de joggal merül fel a kérdés az anyukákban, hogy azokkal hogyan vezessenek be új ízeket, mire figyeljenek.

Hozzátáplálási tanácsok:

 • Új ízt csak akkor vezess be, ha már megszokta az előzőt és nem okozott semmi kellemetlenséget.
 • Mindig figyeld a babád, hogy reagál egy új ízre. Érdemes délelőtt adni az új ízeket, hogyha gondot okozna, akkor az ne éjszaka történjen.
 • Ha beteg vagy nyűgős – pl fogzik – a kisbabád, akkor azokban a napokban érdemes szünetet tartani a kóstoltatásban.
 • Próbálj meg olyan ízeket adni, amik ellentétes emésztésű hatásúak, hogy elkerülj egy esetleges szorulást vagy hasmenést.

Új ízek bevezetése üveges bébiételekkel

 • Javasolt bio jelzésű bébiételeket venni, mivel azok alapanyagai biztos, hogy ellenőrzött gazdálkodásból származnak.
 • Olyan terméket válassz, ami csak azt tartalmazza, amit éppen bevezetsz. Vagyis, ha épp almát kóstoltatsz akkor csak alma legyen benne, semmi más gyümölcs vagy zöldség, se glutén, se tejszármazék, se hozzáadott cukor vagy só.
 • A kóstoltatás elején úgy is csak pár kanállal adsz a babádnak, ezért gazdaságosabb, ha kisüveges kiszerelést – jellemzően 125 grammos – vásárolsz. A legtöbb üveges bébiétel amúgy is 1-3 napig eláll hűtőben tárolva.
 • Amennyiben sikerült egy gyümölcsöt bevezetned, akkor érdemes a következőt az előzőhöz keverned vagy eleve kombinált gyümölcstartalmú bébiételt vásárolni, ami a már bevezetett és az új ízt tartalmazza pl. alma-banánpüré, őszibarack körtével, sárgabarackos-banán. Az aprómagvas gyümölcsös bébiételek (pl. epres, málnás, áfonyás, stb) esetében ugyan a gyártók elviekben átpasszírozzák az apró magvakat egy szűrőn, de azért ne velük kezd a gyümölcsök bevezetését, illetve lassabb léptékben kóstoltass belőlük. A joghurtos és túrós bébiétel esetében érdemes az alacsonyabb tejszármazék tartalmúakkal kezdeni pl őszibarack-sárgabarack túrókrémmel, ebben 8% a túró.

 • Mivel a gyümölcsök édesek, ezért a zöldségek bevezetése általában nehezebben szokott menni. Ilyenkor is nyugodtan már egy bevezetett gyümölcsbe keverheted a zöldséget vagy szintén kaphatóak kombinált bébiételek pl almapüré burgonyával, alma sárgarépa. A puffasztó zöldségek (pl karfiol, zöldbab) bevezetésére kiválók a vegyes zöldfőzelék, illetve finomfőzelék bébiételek, mert azokban csak pár % található a puffadást okozó összetevőből. Van néhány 6 hónapos kortól adható jelöléssel ellátott főzelék, melyek sűrítésére pár % tejszínt vagy sovány tejport használnak – pl spenót burgonyával. Javasolt ezeket óvatosan bevezetni, tehát elsőre csak pár kanállal adni belőlük.
 • A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság ajánlása alapján az első 2-3 gyümölcs/zöldség bevezetése után következhet a glutén. Mivel az elején csak kis mennyiségű és egyféle glutént javasolt adni, így figyelj a bébiétel összetevői között, hogy alacsony, 5-8% körüli, lehetőleg teljes kiőrlésű glutént tartalmazzon az üveges bébiétel pl alma-sárgarépa teljes kiőrlésű zabpehellyel, ebben 4% a gluténtartalom.
 • A húsok bevezetéséhez is javasolt a már megszokott ízhez tenni egy kis husit. Vásárolhatóak szintén kis kiszerelésű húsos bébiételek, így nem kell pár gramm húspép elkészítésével pepecselned. Ha bizonytalan vagy, hogy hány gramm husira van szükség a bevezetéskor, akkor érdemes valamilyen husis üveges bébiételt vásárolnod – például sárgarépapüré csirkehússal, vagy almaszósz csirkehússal – mert azok hústartalma az ideális 8-9% körül van.
 • Ha már sikerült jó pár gyümölcsöt, zöldséget, husit bevezetned, akkor jöhetnek a menük, melyek íz világa már sokkal változatosabb. Ugyanakkor ezeknél is érdemes odafigyelni az összetevőkre, hátha azok közül valamivel még nem találkozott a babád. Elég sok menü rizslisztet tartalmaz, ami szorulást okozhat. 8 hónapos kortól adható jelöléssel ellátott menükhöz már rakhatnak hozzáadott sót is a gyártók. Amennyiben nem vezetted be még a tejtermékeket, vagy netán tudod, hogy allergiás rá a gyerkőcöd; akkor a menüknél fokozottan figyelj az alkotóelemekre, mert elég sok tartalmaz tejszármazékot.
 • A már kiváltott ízből 1-1,5 üveggel nyugodtan adhatsz a babádnak.
Fotók: pixabay.com, pinterest.com

 Erről a témáról a Hozzátáplálás rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!