Hogyan keressünk állást a 21. században? – Digitális lábnyom

fiatal nő a közösségi oldalak hálója előtte

Azt már tudjuk, hogy az internetről nem lehet semmit sem eltüntetni. Ezt az úgynevezett digitális lábnyomjelenséget ki is használhatjuk, ha tudatosan magunkat jó fényben, legjobb szakmai és emberi oldalunkat bemutatva jelenítjük meg.

Facebook az álláskeresésben

Bárhova is adod be az önéletrajzodat, biztos lehetsz benne, hogy a leendő munkáltató nagy bizonysággal megnézi a LinkedIn és Facebook profilodat. Mi legyen a FB-on rólunk, ha állást keresünk?

Érdemes a közösségi oldalaidat is tudatosan használni, ha állást, munkát keresel.

 1. Nézd át az adatvédelmi beállításaidat!
  Minél szűkebb körrel, lehetőleg inkább levélben vagy magáncsevegésben ossz meg családi képeket.
 2. Nézd át a Facebook-on a Tevékenységi naplódat!
  Érdemes átnézni az idővonaladat ismeretlenként. Ezt a borítóképed alatt, az Activity Log (Tevékenységi napló) beállításainál tudod kiválasztani. Ügyelj, hogy ne legyenek intim képek, politikai vélemények, érzelmileg túlfűtött bejegyzések – semmi olyan, ami megosztó lehet, ismeretleneknek első látásra hamis képet festhet Rólad. Érdemes ellenőrizni, milyen oldalakat lájkoltál, ezek is jobb, ha minél kevesebb ill. semlegesebb, esetleg a szakmaiságot hangsúlyozzák.
 3. Érdeklődési kör kiemelése.
  Például azzal, hogy bejelölöd, hogy milyen oldalak és témák iránt érdeklődsz. időnként posztolj szakterületedről szóló cikkeket, kommentálva vagy kérdést feltéve. Csatlakozz szakmai-, vagy hobbidnak megfelelő csoporthoz, ahol egy – nem kisgyerekes! – tevékenységre fókuszálsz. Nézd át, milyen csoportoknak vagy tagja, milyen szakmai vagy egyéb lapokat követsz, esetleg van–e a szakterületeden elismert szakember, akit ismersz a Facebook-on, vagy követsz valamilyen módon?
 4. Csatlakozz állásbörzék Facebook oldalához, a Gyerevissza.hu programhoz, tudatos álláskeresőket segítő programokhoz!
 5. Volt iskolák kiemelése.
  Csatlakozz felsőoktatási intézményeidhez, volt iskoláid csoportjaihoz.

Minden hasznos lehet, ami a mai tudást, önfejlesztést szolgálja, és Te követed. A túl sok, vagy mesterségesen követni kezdett oldalak inkább gyanakvást keltenek. A kevesebb több!

 1. Kövesd a kiszemelt munkahelyet!
  Keresd meg a reményeid szerinti leendő munkahely/munkahelyek Facebook oldalát, csoportját és figyeld az ottani hangulatot. Ráadásul ha meghirdetnek egy újabb pozíciót, ott látod elsőként. Megismerkedhetsz az esetleges főnökkel, munkatársakkal, még az is lehet, hogy a korábban szimpatikus munkahely nem is lesz már olyan vonzó, és a közösségi jelenlét kicsit elvesz a varázsából.
 2. Tudatosan szervezd az online jelenlétet!
  Érdemes tervezni, milyen tevékenységet mikor végzel, a neten nagyon hamar el tud telni az idő, érdemi munkavégzés nélkül is. A netes időtervezést segíthetik az online naptárak, időzítők.
 3. Csatlakozz szakmai csoportokhoz!
  A szakmai csoportokban való részvétel előnyei; ilyen csoportokban többnyire kérdések-válaszok „repkednek”, számtalan – szakmához köthető – témában. Ha bekapcsolódsz egy ilyen beszélgetésbe, már tornáztattad a gondolkodásod és megmutattad magad, akár a leendő főnöködnek is, védett környezetben, átgondolási lehetőséggel.
 4. Ego-szörfölés.
  Az online marketing egyik hazai szakértőjének számító Klausz Melinda szerint félévente érdemes egy úgynevezett ego-szörfölést tartani, amikor is saját nevünkre keresünk rá. Érdekes találatok adódhatnak, ügyeljünk az digitális lábnyomunkra.
 5. Tanulj online marketinget – piacképes tudás, ingyen!
  Szinte nincs olyan cég vagy vállalkozás – de akár saját magad ill. családod menedzselése is megkövetelheti -, hogy a neten szakszerűen legyen jelen. Ennek megtanulásához a kisgyerek melletti otthonlét ideális időszak. Néhány cím, ahol elindulhatsz, lakóhelytől, életkortól, korábbi végzettségtől függetlenül. Ha ezt a cikket olvasod, ezeket is el tudod végezni, és piacképes, nagyon jól mutató végzettséget szerezhetsz, ingyen! Digitalworkshop, Online Marketing Akadémia, Adwordsblog.

Az álláskeresés – ahogy a fentieket olvassátok – akár napi több órát is elvehet. Fontos, hogy jól tudjunk az idővel gazdálkodni, határozzuk el, mire mennyi időt szánunk, és ügyeljünk, hogy azt be is tudjuk tartani. A virtuális kapcsolatok és online profilok gondozása mellett érdemes időt szakítani a személyes kapcsolatépítésekre, állásbörzékre, különféle hálózatépítő rendezvényekre, konferenciákra is.

Végezetül két idézet, amit érdemes álláskereséskor (és a közösségi média használat során) figyelembe venni:

Vagy olyat írj, amit érdemes megtenni, vagy olyat tégy, amit érdemes leírni.
Benjamin Franklin

Az élet 10%-a az, ami történik velünk, és 90%-a az, ahogy mások reagálnak rá.
Charles Swindoll

Segítségre van szükséged az álláskereséshez, a munka világába való visszatéréshez? Az internethasználatban akadtál el? Szívesen segítek:

Fülöp Hajnalka

munkavállalási tanácsadó, újságíró, ötgyerekes anyuka

0630-866-05-23

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..