Karriertervezés: ezzel kezdd az álláskeresést

Az otthon töltött évek után nem könnyű újra munkába állni, állást találni. Cikksorozatunk ehhez kíván segítséget nyújtani végigkövetve az álláskeresés folyamatát, a karriertervezéstől a ruhatár kiválasztásáig.

A karriertervezés nem más, mint annak pontos megtervezése, honnan hová szeretnénk eljutni. Fel kell mérnünk saját adottságainkat, képességeinket és lehetőségeinket és ennek függvényében kialakítani terveinket. Jelenthet olyan egyszerű dolgot is, mint annak felmérése, hogy milyen állást is keresünk.

Készítsünk mérleget erősségeinkről és korlátainkról:

  • milyenek a munkával kapcsolatba hozható személyes tulajdonságaink,
  • milyen készségeknek vagyunk birtokában, mi az, ami ezekből esetleg már megfakult – pl. számítógépes ismeretek, nyelvtudás, jogosítvány stb.
  • milyen a családi hátterünk – hány gyerekről gondoskodunk, van-e segítségünk, hol és mennyi időre tudjuk elhelyezni őket, amíg dolgozunk, ki vigyáz rájuk, ha betegek stb.
  • mennyire vagyunk rugalmasak túlórák, hétvégi munka, üzleti utak tekintetében.

Gondoljuk át, milyen munka felelne meg a legjobban az igényeinknek, válasszuk ki, mi az a három szempont, amit a legfontosabbnak tartunk: szellemi kihívás, kreativitás, pénz, elegendő szabadidő vagy előrelépési lehetőség, netán kötetlen munkaidő?

Következő lépésben mérjük fel a lehetőségeinket, álláshirdetések alapján, ismerősök, régi kollegák révén igyekezzünk tájékozódni, hogy szakmánkban milyen álláslehetőségek vannak. Érdemes több alternatívát is felvázolni, amerre elindulhatunk.

Ha a felmérést elvégeztük, akkor válasszuk ki az irányt, amellyel kezdjük az álláskeresést és tervezzük meg elképzeléseink megvalósítását, ütemezzük az egyes lépéseket (pl. pályázatot mikorra állítjuk össze, hol böngésszük az álláshirdetéseket stb.).

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..