Puszi a fülre? Siketséget is okozhat!

fülpuszi

A fülre adott puszi akár maradandó halláskárosodást is okozhat – olvasható a mindenamihallas.hu oldalon. Néhány évvel ezelőtt például egy 82 esztendős New York-i férfinak azért károsodott a hallása, mert az unokája egy puszit adott a fülére évekkel korábban.

Cochleáris fül-csók károsodás a hivatalos neve

A jelenség nem ismeretlen az orvosok előtt: cochleáris fül-csók károsodásnak hívják. A hátterében az áll, hogy a fülre adott cuppantós puszi olyan erős szívóhatást fejthet ki, mely meghúzza a rendkívül finom és érzékeny dobhártyát. Következésképpen olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint a fülzúgás, a csökkent hallásérzékenység, a hangok eltorzult hallása, bedugulás érzés, de akár maradandó károsodáshoz is vezethet.

A jelenséget Dr. Levi Reiter audiológus vizsgálta behatóbban, miután egy nő azzal kereste fel, hogy 5 éves gyermeke megpuszilta az egyik fülén, és arra a fülére azonnal megsüketült. Kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó, azóta világszerte több mint 30 ilyen „fülcsók-áldozatot” ismerünk. Dr. Reiter szerint a szívóhatás a dobhártyával együtt a középfül hallócsontocskáit is megrántja, s a folyamat a belső fülben lévő folyadék turbulenciáját kelti.

A gyermekek halláskárosodásának okai

Legsérülékenyebbek a babafülek

Bár felnőtteknél is veszélyes, a legsérülékenyebbek mégis a babák és a kisgyerekek, mert az ő hallójáratuk rövidebb. Nem véletlen, hogy sokszor felsír egy kisgyerek, ha szeretetből egy nagy puszit kap a fülére. Sajnos, ha a fülcsók okoz is károsodást, az sokszor csak évekkel később, például az iskolában derül ki. A fülcsók a féloldali halláscsökkenésnek egy olyan oka, mely gyakran rejtve marad, és hogy valójában hány embernél okozhatott panaszokat és hallásromlást, arra nincsenek adatok.

4 tipp, hogy megelőzd a halláscsökkenést gyermekkorban

forrás: mindenamihallas.hu

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzeparációs szorongás gyermekkorban
Következő cikkJégmajális Dunakeszin

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..