Ne adj esélyt a Rota-vírusnak!

Rota vírus, Rota, betegség, hányás, hasmenés, kiszáradás

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte. Az óvodáskor végére általában a kisgyermekek legalább egyszer átesnek a rotavírus-fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől és szociális helyzettől, higiéniai körülményektől függetlenül, ezért is nevezik demokratikus vírusnak.

Hogyan terjed?

A rotavírus szájon át, cseppfertőzéssel kerül a szervezetbe. Ezt követően a vékonybél sejtjeit fertőzi meg és a vékonybél-bolyhok felszínén lévő sejteket súlyosan károsítja. Mivel ezek a sejtek felelnek a szénhidrátok emésztéséért és a folyadék felszívódásáért, a fertőzés a szénhidrátok lebontásának zavarához és a bélen keresztüli nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezet.
A rotavírus elsősorban széklettel terjed, a vírus benne van a beteg gyermek székletében, amely rákerülhet a kézre, csapra, kilincsekre, játékokra.

játszó babaAki megfogja ezeket a tárgyakat, már viszi is tovább a fertőzést. A vírus nagyon agresszív, ezért már akár néhány kórokozó is elegendő a megbetegedéshez, ráadásul az egyik legellenállóbb vírus-fajta, amely a különböző környezeti tényezőkkel, sőt, a fertőtlenítő szerekkel is felveszi a harcot, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön napokig képes túlélni. Ha bekerül egy zárt közösségbe, a fertőzés szinte megállíthatatlanul terjed.

Mikor gyanakodj?

rota vírus

A rotavírus okozta fertőzés pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki, lázzal, gyakori, vizes hasmenéssel, hányással jár. A legnagyobb veszélyt éppen ezért a kisgyermekekre jelenti, akiknek a folyadék- és elektrolit háztartása könnyen felborul és

már akár egy-két nap alatt kiszáradhatnak, melynek jellegzetes tünetei: bágyadtság, aluszékonyság, száraz, lepedékes nyelv, száraz, könnyen ráncba emelhető bőr, csökkent mennyiségű vizelet, vagy a vizelet teljes hiánya. Csecsemőknél mindezek mellett a kutacs besüpped.

Előzd meg!

A betegség megelőzésében a védőoltás az elsődleges fontosságú, mivel a hagyományos módszerek nem segítenek. A súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzés néhány cseppnyi, szájon keresztül adott, édeskés ízű védőoltással megelőzhető.
A teljes oltási sor egyszerűen adagolható, az első adagot 6 hetes kortól kaphatja meg a baba, de nincs idő a késlekedésre, mert az utolsó adagot legkésőbb 6 hónapos koráig be kell adni.

Tények a rotavírusról

  • Rotavírus járványok jellemzően télen és a kora tavaszi hónapokban jelentkeznek, de év közben is előfordulnak megbetegedések.
  • A rota vírus bármely életkorban megbetegíthet. Öt éves kor alatt azonban szinte minden kisgyermek átesik a fertőzésen.
  • A vírus szempontjából kiemelten veszélyeztetett a 6-24 hónapos korosztály, mivel az ő immunrendszerük még kevésbé ellenálló, másrészt szervezetük vízháztartása is labilisabb, így hamarabb kiszáradhatnak.
  • Magyarországon évente körülbelül 2000 négy év alatti gyermek kerül kórházba rotavírus-fertőzés miatt.
  • A levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük.
  • Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban az újrafertőződések hatására szervezetünk egyre ellenállóbb lesz, így a tünetek fokozatosan enyhülnek. Azt azonban nem árt tudni, hogy bármilyen enyhe lefolyású is a betegség, attól a vírus benne van a szervezetben és az bizony fertőz.
  • Feltételezések szerint a rotavírus-fertőzés az arra fogékonyakban hozzájárulhat olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például a lisztérzékenység, fiatalkori cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Újságíró, marketing menedszer vagyok. Több szerkesztőségben dolgoztam már, elsősorban a nyomtatott médiában. Nagyon szeretek írni, kiemelkedően fontos számomra a kisgyermekes témák megismertetése az olvasókkal.
Előző cikkAhogyan születtél…
Következő cikkHűtőszekrényt vehetsz állami támogatással!