Rövidebb GYED: előbb a feltételeket teremtsék meg!

Rövidebb GYED: előbb a feltételeket teremtsék meg!

Családbarát munkahelyeket, jóval több bölcsődei férőhelyet, rugalmas munkavégzési formákat szeretnének a kisgyermekes anyák. A Növekvő Hold Alapítvány és a Babafalva.hu kismama hírportál közös felmérésén több mint 1300 kisgyermekes szülő vett részt, az ország teljes területéről.

Vissza a munkába?

A kismamák 63%-a állna munkába gyermeke egy éves korában, ha lerövidülne a GYED folyósításának ideje. A megkérdezettek mindössze 15%-a válaszolta, hogy továbbra is otthon maradna a gyermek(ek)kel, míg 22%-uk még nem tudja, mit tenne.

A legtöbben alkalmazottként vállalnának munkát, a válaszolók 35%-a menne vissza a régi munkahelyére, míg 37%-uknak új munkahelyet kellene keresnie. Vállalkozásban mindössze 3% gondolkodott, míg 25%-uk még nem tudja, hogyan állna újra munkába.

A kisgyermekes anyák munkaerő piaci hátrányát jól mutatja, hogy a válaszadók 75%-a úgy ítélte meg, hogy nehezen vagy nagyon nehezen találna munkát. A vélemények között sokszor megjelent, hogy a kisgyermekes anyákat megbízhatatlan munkaerőknek tartják, nem szívesen alkalmazzák őket. Nagy igény lenne a rugalmas munkavégzési formákra is (távmunka, otthoni munka, részmunkaidő pl.), mivel az segítené a munka és a magánélet összeegyeztetését, ám kevés az ilyen munkalehetőség.

Bölcsőde, családi napközi, nagyszülő, bébiszitter?

A gyermekfelügyelet kérdése legalább akkora problémát jelent, mint a munkahelyek hiánya. Míg válaszadók 61%-a adná bölcsődébe a gyermekét, mindössze 5%-uk tudná gond nélkül elhelyezni őt gyermekintézményben. 17% válaszolta, hogy nincs is gyermekintézmény a lakóhelye közelében, a válaszadók 78%-ánál pedig van ugyan bölcsőde, de kevés a férőhely. Így vagy évekkel korábban kell beíratni a gyerekeket, vagy várólistára kerülve reménykedhetnek az üresedében (és a szerencsében) a szülők. A válaszadók szerint több bölcsőde, családi napközi létesítése előfeltétele a GYED rövidítésének.

Ugyanakkor a bölcsődei gondozás minőségében is sokan kételkednek, és sokszor hangzott el az a vélemény is, hogy nem azért vállalnak gyermeket, hogy idegenek neveljék fel. A többség úgy gondolja, a gyermekek egészséges fejlődéséhez fontos, hogy három éves korukig otthon legyenek az édesanyjukkal. A válaszadók elsöprő többsége (96%) válaszolta azt, hogy tart attól, hogy gyermekének nem tesz jót, ha egyéves korában munkába áll.

A kérdőívet kitöltők 86%-ánál negatívan befolyásolná ez az intézkedés a vállalt gyermekek számát, elsősorban azért, mert ha nem tudnak, vagy nem akarnak a GYED lejárta után munkába állni, nem látják biztosítottnak a megélhetésüket a GYES-ből.

A válaszadók többsége (még azok is, akik egyébként egyetértenek a GYED lerövidítésével) nem csak átmeneti időt tartana szükségesnek egy ilyen intézkedés bevezetése előtt, hanem a megfelelő előkészítést is, a kisgyermekes anyák felvételének ösztönzését, családbarát munkahelyek teremtését és a gyermekintézmények fejlesztését. A költségvetési hiány pótlására pedig más forrásokat javasolnának.

Kapcsolattartó: Kocsisné Péterfy Hajnal, peterfyhajnal@gmail.com, 06 70 433 8168

Budapest, 2009. április 6.

Kapcsolódó linkek:
A felmérés összesített eredményei
Növekvő Hold Alapítvány

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkTavaszi immunerősítés babáknak
Következő cikkÁprilisi megbódulás

14 EDDIGI KÉRDÉSEK

Comments are closed.