
A gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség színe élénkzöld, alakja hasonlít a pitypangéra, azonban kevésbé csipkézett. Íze frissen borsos, enyhén csípős, leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztető. Magas A-, C- és K vitamintartalma figyelemreméltó, ezen kívül kálciumot és vasat is tartalmaz. Antibakteriális és emésztést elősegítő hatása is ismert.
Ráksaláta rucolával
Ez egy meglehetősen gusztusos saláta. Pirosra sütött rákocskák, párolt zöldspárga és főtt tojás az alapja. A rucola viszonylag vékonyra vágottan van belekeverve.
A citromos, fokhagymás öntethez mozsárban törjünk meg néhány szem feketeborsot. Facsarjuk ki két citrom és egy lime levét, szórjuk bele a feketeborsot, némi tengeri sót, keverjünk hozzá áttört fokhagymát, egy csepp olajat és egy kanálka barnacukrot, majd csorgassuk rá a salátára. Pirított kenyérrel, nagy, mély tálban tálaljuk.
Rucolás crostini
Fogjunk két szelet házikenyeret, és egészen enyhén, szárazon pirítsuk meg őket a grillen vagy akár serpenyőben. Nagyon-nagyon halványan! Vágjunk össze két nagyobb, keményhúsú paradicsomot kockára, három-négy nagy fej gombát apróra, rucolát egy marékkal, petrezselymet ugyanannyit, néhány gerezd fokhagymát, és törjünk fekete borsot.
A serpenyőben előbb hevítsünk egy kevés vajat, azon pároljuk meg a gombát – sóval, jó sok borssal, pici majorannával, majd szórjuk meg petrezselyemmel, és máris mehet az egyik kenyérkére. Azután megint pici vaj a serpenyőbe, dobjuk rá a paradicsomot, a fokhagymát, forgassuk át, majd a rucolát is tegyük hozzá. Ezt elég lesz csak egy picit sózni. Ez pedig mehet a másik kenyérre.
Édesburgonya saláta rucolával
Ebben a salátában sütőben sült édesburgonya van karikára vágva, lilás árnyalatú, fodros saláta, csak a látvány kedvéért, sok-sok rucola vágatlanul és reszelt parmezán-forgácsok.
Többnyire majonézzel pöttyözgetik meg a tetejét, de az talán túlságosan nehéz. Szerintem érdemes volna egy cseppet hagymás, almaecetes, olívás öntettel kipróbálni. Azért persze a krumplis salátákhoz ne nagyon fogyasszunk pirítóst, nem csak azért, mert kigömbölyödünk, hanem az ízéhez sem illik.
Paradicsomsaláta rucolával
Ennél egyszerűbb saláta nem is létezik: paradicsomkarikák a tányéron, rajta friss rucola, parmezánforgács – ezek valahogy nagyon jól érzik magukat együtt – pirított fenyőmag és leheletnyi olívapöttyök. Utóbbiakat legjobb olajszóróval rápermetezni. Ez nagyon friss, nagyon egyszerű és nagyon szép.