Szeptemberi programajánló a Tisza partján – Szeged

A Napfény Városába bármely évszakban érdemes ellátogatni. Most a szeptember elején megnyílt Rembrandt kiállítás kapcsán adunk egy kis ízelítőt a szegedi városképből. Akár egy hosszú hétvégét, akár több időt szakít valaki a városra, Szeged nem fogy ki a látnivalókból, programokból és kirándulóhelyekből.

A Reök-palotában szeptember elejétől október végéig tartó Rembrandt kiállítás a holland mester rézkarcait vonultatja fel, bemutatva Rembrandt témáinak sokszínűségét. A 72 mű felöleli a művész szinte egész alkotói korszakát. A XVII. századi németalföldi mester grafikáin hasonló témák jelennek meg, mint festményein, és ugyancsak fő szempont a fény-árnyék kontraszttal való eljátszadozás.

A kiállításon kívül is több kulturális esemény várja a Szegedre látogatókat. Szeptemberben zajlik az Ex-Stasis programsorozat a Régi Zsinagógában. Mosolyterápia címmel a Somogyi-könyvtárban Szűcs Édua karikatúra válogatását szemlélhetik meg. A helyi születésű grafikus, karikaturista, és illusztrátor munkái általános társadalmi problémákat dolgoznak fel. Idén 6. alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált. További információkat, és még több eseményt itt találhatnak.

Programoktól függetlenül érdemes megtekinteni a Dóm téren a Fogadalmi templomot; az Új Zsinagógát (Magyarországon a második, világviszonylatban a negyedik legnagyobb zsinagóga); a ferences templomot és kolostort (az ország második legrégibb ilyen jellegű épületegyüttese); valamint a görögkeleti szerb templomot az egyedülálló ikonosztázzal. Múzeumokból sincs hiány. A két legnevesebb, a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete Ház Múzeum egyaránt a belvárosban helyezkedik el. Említést érdemel továbbá Szeged-Csanádi Egyházmegye Kincstára és Múzeuma, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, és a Kass Galéria.

A Szent István téren álló víztorony az Öreg hölgy nevet viseli. Kívülről és belülről egyaránt lenyűgöző látványt nyújt a páratlan szegedi panorámával.

Ha a Dóm téren sétálgatnak, vessenek egy pillantást a zenélő órára! IV. Béla tatárjárás után épített várából mára már csak egy bástya maradt fenn a Tisza partján, de érdemes bevonni a kihagyhatatlan Tisza parti sétába. Az Anna-kút (a Széchenyi tértől csupán pár perc séta) vizéből bátorkodjanak inni, ha arra járnak! A Vadasparkot nem csak a gyermekek fogják élvezni, egészen más élményt nyújt, mint az állatkert. Új-Szegedet sem szabad kihagyni a programból, ott található a Füvészkert, és a Csillagvizsgáló.

Reméljük sikerült felkelteni érdeklődésüket, és hasznos tippeket adtunk néhány kellemes őszi naphoz!

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.