Szeretjük a pizzát!

pizza

Ha csak az ételfutárok szállítmánya alapján ítélnénk, azt gondolhatnánk, hogy Szeged egy olasz város. A pizza és a tésztaételek adják ugyanis az összes ételrendelés 59 százalékát a városban, és ezzel Szeged egyedülálló az országban.

Ez alapján nem meglepő, hogy a csongrádi megyeszékhely felülmúlja a pizzarendelések arányával az országos átlagot – ezt erősíti meg az internetes ételrendelésekben piacvezető NetPincér friss statisztikája is. A pizzák az összes rendelés 43 százalékát, a tésztafélék 16 százalékát teszik ki, és ehhez járul hozzá a szintén nagy kedvencnek számító hamburger, amely – főként az éhes szegedi férfiaknak köszönhetően – a harmadik legkedveltebb ételtípus a városban. Tegyük hozzá, ha egy férfi hamburgert rendel, akkor a nők ezt – a statisztika alapján – saláta választással kompenzálják. A NetPincér adataiból kitűnik még, hogy a levesek nem fogynak túl jól Szegeden, hiszen az országos átlagnak csak alig felét teszik ki a leves rendelések.

Ha száz futárból 43 pizzát hoz, érdemes hozzátennünk, hogy az összes pizza 71 százaléka paradicsomos alappal érkezik. A legkedveltebb feltét – a minden második pizzán megtalálható – sonka, ha pedig sajtról van szó, a szegediek fele a mozzarellára szavaz. Sokan rendelnek hagymát és a bacont, és gyakori feltét a kukorica, a kolbász vagy szalámi és a paprika is. A fűszeres ételek imádata sosem állt távol a várostól, nem véletlen, hogy az országos átlagot előzve minden hatodik pizzát csípősen rendelnek meg itt. Viszont nem igazán kedvelt feltétek a tenger gyümölcsei, a szardella és a kapribogyó.

Nem tagadható, hogy Szeged édesszájú. Ami viszont megdöbbentő, hogy a gyakori desszert rendeléseknél mindent kiszorít a palacsinta. Az összes házhoz szállított édesség 95 százalékát ez adja! Ezért a második és harmadik helyezett somlói galuska és tiramisu szinte észre sem vehető a statisztikában.

A szegedi éttermekbe a legtöbb rendelés csütörtökön és pénteken érkezik. Nem tudni miért, de úgy tűnik, hogy csütörtökönként a szegedi nők eldobják a fakanalat az internetes ételválasztás kedvéért, hiszen a NetPincér adatai alapján minden hét csütörtökjén ők adják a legtöbb feladatot a város ételfutárainak.

Pizzacsiga


Nyíregyháza imádja is a pizzát, de a nőknek köszönhetően a városban a gírosz is sokkal jobban fogy az országos átlagnál. Főleg pénteken, amikor a városban élők a legtöbb étel rendelik az interneten. A pizzát minden magyar város imádja, de a szabolcsi megyeszékhelyen messze az országos átlag felett áll a pizzarendelések aránya. Ez derült ki az internetes ételrendelés úttörőjének és legnagyobb piaci szereplőjének számító NetPincér friss adataiból.

100 rendelésből 45-ben pizza is szerepel az a NetPincér adatai alapján. Ezen belül a pizzaimádó nyíregyháziak 77 százaléka a paradicsomos alapra szavaz, és minden második pizzán van sonka. De a város imádja még a kukoricát, a hagymát és a bacont is. Amit viszont nem annyira kedvelnek a városban, az a csípős pizza, csupán az összes megrendelés 6 százaléka erős. Articsókát, szardellát, kagylót és kéksajtot viszont ne is keressünk a város kedvencei között, mert itt szinte sosem rendelnek ilyesmit.

Van a pizza mellett a nyírségieknek még két titkos favoritja. Messze az országos átlag felett kedvelik a városban a frissensülteket. Az összes rendelés 12%-ban rántott hússal vagy sülttel érkezik a futár. A másik kedvenc a gírosz. Miközben az országban az összes rendelésnek csak 4 százalékában kérik ezt, a nyíregyháziak minden tizedik alkalommal választják a görög származású finomságot. És még valami: a pizzát láthatóan kicsit jobban kedvelik a férfiak, a gíroszból viszont a nők rendelnek többször. Érdekesség, hogy hamburgerből csak fele annyi a rendelések aránya, mint az ország egészében.

A NetPincértől azt is megtudtuk, hogy az édességek versenyét legyőzhetetlenül vezeti a palacsinta. Miközben a városban minden tizedik házhozszállítás tartalmaz desszertet, ezek háromnegyedében palacsintára vágynak az éhes nyíregyháziak. Emellett szinte eltörpül a második helyezett somlói galuska 15 százalékos, és a harmadik tiramisu 7 százalékos részesedése.

A modern anyák változatosabban főznek

És hogy mikor rendelnek a nyíregyháziak? A helyi éttermekbe vasárnap érkezik a legkevesebb rendelés, ami talán érthető. A futároknak igazán sok dolguk csütörtökön és pénteken van. Ez a két nap jelenti az ételrendelések csúcsát minden héten. És miközben csütörtökön inkább a férfiak, pénteken a nők gondolják úgy többen, hogy néhány kattintással oldják meg az ebédet vagy a vacsorát.

Erről a témáról még a Gasztro rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJönnek a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek
Következő cikkÚj virágkor az erdei vasutakon

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..