„Tévézz okosan!”: honlap a tudatos médiahasználatért

A tevezzokosan.hu weboldal segítséget szeretne nyújtani a felnőtteknek és a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak a tengernyi televíziós műsor között, és a tévét arra használják, amire való: a világról, a tudományról, a kultúráról információkat adó médiumként.

A Tévézz okosan! programot és a hozzá kapcsolódó honlapot a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) kezdeményezte, szakmai főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A két szervezet közös célja a fiatalok médiatudatosságának, médiaértés-készségének fejlesztése. A honlap a legfogékonyabb korosztály, a fiatalok számára szolgál virtuális útjelzőül abban a labirintusban, amelyet a sok száz tévécsatorna napi több ezer válaszható programja jelent.

Kéry Ferenc, az MKSZ elnöke elmondta, hogy a Tévézz Okosan! program egy társadalmi kezdeményezés, melynek alapja az a jelenség, hogy sok gyerek tévézik felügyelet nélkül, és gyakran találnak olyan műsorokat, ami nem nekik való. Hozzátette, a kábeltévén akár több mint 100 csatorna is fogható, ilyen műsorkínálat mellett pedig igen nehéz megoldani, hogy a gyerekek csak olyan adást nézzenek, ami nekik készült.

A weboldal nemcsak a fiatalokat, hanem a szülőket is támogatni szeretné abban, hogy eligazodjanak a csatornák programkavalkádjában, hogy kiválaszthassák a gyermekek számára legértékesebb médiatartalmakat.

A rendezvényen Rendes Krisztina gyerek – és ifjúsági klinikai szakpszichológus rámutatott, hogy sok szülő azért fél a tévétől, mert úgy érzi, nem tudja kontrollálni, hogy mit nézzen a gyerek és mit ne, mert nem lehet eligazodni a műsoráradaton. Pedig a tévézés hasznos is lehet, ha megfelelően kiválasztják a szülők a tartalmakat, hiszen bővítheti, elmélyítheti a felnövekvő nemzedék ismereteit, és felkeltheti az érdeklődésüket bizonyos témák iránt, ráadásul a televíziós műsorok segítségével a konfliktusok kezelését is könnyebben megtanulhatják.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóság minden olyan javaslatot támogat, amely segíti a fiatalok eligazodását a digitális univerzum útvesztőiben. Hozzátette, minden szakmai tapasztalatukat készséggel megosztják a program munkatársaival, és remélik, hogy sikerül elérni a kitűzött célokat.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzigorodnak az iskoláztatási támogatás feltételei
Következő cikkMás-más országban született ikerpár

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..