Továbbra is igényelhetik a kismamák a jövedelemkompenzációt

hand_writing.jpg

A kismamák továbbra is igényelhetik a jövedelemkompenzációt, viszont már nem jár januárra visszamenőleg, csak a kérelmezést követő hónaptól – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyijövedelemadó-terhe is nő, ezért a kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket ily módon hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, 2012. január 1-jétől jövedelempótlékra jogosultak. A nyilatkozat továbbra is elérhető az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítóknál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Szerdán az LMP és az MSZP is a kismamák kompenzációjának elmaradását kérte számon a kormányon.

Szél Bernadett és Ertsey Katalin LMP-s országgyűlési képviselő közleményében azt írta, hogy a kormány a 80 ezer forintos jövedelempótlék igénylésére jogosult szülők háromnegyedét nem kompenzálta január 1-jéig visszamenőleg. Hozzátették, az OEP csak 40 ezer támogatottnak küldte ki az igénylőlapot, annak ellenére, hogy az egykori Nemzeti Erőforrás Minisztérium korábban 80 ezer rászoruló szülővel számolt.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja közleményében felszólította Szócska Miklós államtitkárt, hogy mielőbb tetesse rendbe a kompenzációra jogosult, gyeden lévő kismamák nyilvántartását, és érje el az igénylés menetének egyszerűsítését.

Az egészségügyi államtitkárság azt közölte: az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a kormány döntését követően minden olyan kismama részére elküldték a nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást. A hivatalok felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatokat a lehető legrövidebb időn belül, de a legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán – vagy személyesen – vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.

A jogszabály szerint januárig visszamenőleg az kapja meg a kompenzációt, aki a május 31-i határidő lejártáig igényelte. Aki a határidő lejárta után nyújtotta be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem – tették hozzá.

Kiemelték: a társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtető foglalkoztatóknak ilyen jellegű adatszolgáltatási kötelezettségük nincs, de a fővárosi, megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez május végéig csaknem 29 ezer kérelem érkezett. Eddig csaknem 19 ezren kapták meg visszamenőleg a kiegészítést. Nekik összesen több mint egymilliárd forintot fizettek ki.

A hibásan kitöltött nyomtatványok esetén minden esetben felhívta az OEP az érintett figyelmét a hiánypótlás szükségességére. Aki azonban benyújtotta az igényét május 31-ig – akár hibásan, akár hibátlanul -, és jogosult a jövedelempótlékra, az megkaphatja visszamenőlegesen a jövedelempótlékot – hangsúlyozta az államtitkárság.

MTI

fotó: sxc.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLengyeles brokkoli köret
Következő cikkA méhen belüli környezet is befolyásolja a baba egészségét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..