Vintage: stílus a bolhapiacról

Nagy virágok, kopott farmerek, nosztalgikus darabok szüleink, nagyszüleink gardróbjából – a vintage őrület hazánkat is elérte. A többség azért szereti a ezeket a darabokat, mert mindegyik ruhának, tárgynak megvan a saját története. De mit is jelent pontosan a vintage (vintázs)?

Divattal kapcsolatban főként a régi vagy réginek tűnő kiegészítőkre, ruhákra utal, melyek a nosztalgikus pillanatok főszereplői. Sokan összekeverik a retróval, érdemes azonban tudni, hogy míg a vintage az 1920-as évektől a 70-es évekig hódított, a retró csak később, 1975-től nyert teret az öltözködésben.

Hazánkban is rengeteg vintage üzlet nyílt, amelynek ez a stílus a fő profilja, ám végignézhetjük édesanyánk, nagymamánk szekrényét is, hiszen ezek a lelőhelyei az igazi kincseknek. A stílus követői igaz, hogy használt ruhákat hordanak, azonban ezek a darabok exkluzívak, s meghatározó szerepet töltöttek be a régmúlt divatjában. A vintage legfőbb jellemzője a játékosság, a régebbi darabokat párosíthatjuk a manapság divatos, új ruhákkal. A kor és a minőség számít leginkább, a békebeli hangulat, az apró minták és a letisztultság pedig elvarázsolja a rajongó lelkeket.

„Nekem minden olyan, minimum 15 éves ruhát, cipőt, brosst, táskát és egyéb kiegészítőt sőt dísztárgyat is jelent a vintage, amely egyedi, érdekes és még ma is meg állja a helyét. – mondja Kertész Violetta, a Lovebug Vintage online shop tulajdonosa.

Violetta egy bécsi bolhapiacon

Olyan míves vagy mókás darabok a múltból, amik értéket képviselnek, nem jönnek szembe az utcán és mindennapos használatra is kiválóan alkalmasak. A lényeg, hogy elérhető áron egyedi és különleges kiegészítőkre tehet szert az ember.”

Violetta hétvégente budapesti és vidéki bolhapiacokra jár kincsekre vadászni, hét közben a szokott helyeit járja végig, antik bazárokat, turkálókat. A termékeket kitisztítja, majd lefotózza és utána mennek is fel a webshopba, ahonnan bárki számára elérhetőek. Havonta egyszer tart egy nyílt napot, amikor el lehet menni hozzá, a mini vintage show-room-ba, szabadon nézelődni, vásárolgatni.

Úgy látja, ez a stílus egyre népszerűbb nálunk is. „Az elmúlt évben sok cikkben és műsorban került szóba a vintage stílus, ami szerencsére már itthon is egyre ismertebb. Azt veszem észre, hogy itthon is kezd meghonosodni a bátrabb öltözködés. Bár az utca kép még mindig nem összehasonlítható mondjuk egy londonival, de most már szerintem itthon is egyre többen vállalnak fel izgalmasabb szetteket, látványosabb kiegészítőket vagy akár visszafogottabb, de mégis érdekes, igényes darabokat.”

Szólj hozzá Te is!