Werner Katalin IBCLC laktációs szaktanácsadó, dúla

876
1913

Téma: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés

Elérhetőség: 06 20/9440-225

Huszonkét éve kezdtem a szoptatásról testközeli tapasztalatokat szerezni, és közel öt év telt el az életemből, ami során szoptattam valamelyik gyermekemet. Ezek az élmények, és az akkor kapott hatékony segítség sokat számít, amikor szoptató édesanyákat támogatok. Hat éve szereztem meg a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát. 2006 óta folytatok laktációs szaktanácsadói gyakorlatot. Nyolc éve vezetek szoptatás támogató baba-mama csoportokat.

Dúlaként jelen lehettem már sok kisbaba megszületésénél, és mindig lenyűgözött az újszülöttek világra jövetel utáni ébersége, érzékenysége és érdeklődése a körülöttük lévő személyek, de leginkább az anya arca, teste, emlői felé. A szoptatás természetes folytatódása annak a szoros testközeli kapcsolatnak, ami a méhen belüli életben kezdődött a baba és az anya között.

Vannak olyan édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. Leginkább az első hetekben adódik sok kérdés, aggódás és probléma, amin felülkerekedve a mellből való táplálás végül jó élmény lehet. Megtisztelő számomra, ha segíthetek abban, hogy a szoptatás könnyebben menjen.

A segítség kérés lehetőségei:

Itt a fórumon

Ezek többségében konkrét kérdések lehetnek, amik a baba érkezése előtti időtől a szoptatási időszak végéig merülnek fel: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés kérdései. Olyan kérdések megválaszolását teszi lehetővé, ami nem igényel személyes találkozást. Sürgős esetben a telefonos konzultáció is lehetséges.

Személyes konzultáció (a kórház szülészeti, gyermekágyas osztályán, vagy a család otthonában)

A szülés körüli időszakban

Személyre szabott segítséget ad, akár a baba megszületésének pillanatától a szoptatással kapcsolatos kérdésekben.

Hogyan helyezzük a babát mellre?
Milyen szoptatási pozíciót válasszunk?
Hogyan értékeljük a baba jelzéseit?
Mire számíthatunk a baba gyarapodása szempontjából?
Honnan tudom, hogy eleget evett?
Honnan tudhatom, hogy elég-e az anyatej?
Hogyan táplálkozzam szoptató anyaként?
Fájdalmas a szoptatás, mit tehetek?

A szoptatási időszakban bármikor, ha:

Nem elég az anyatej.
Túl sok az anyatej.
Aluszékony baba szoptatása.
Koraszülött kisbaba szoptatása.
Örökbefogadott kisbaba szoptatása.
Beteg, fejlődési rendellenességgel született kisbaba szoptatása/táplálása.
Fájdalmas szoptatás, szoptatás vagy fejés utáni fájdalom a mellben.
Mellgyulladás. A mellbimbó kisebesedése.
Szopási sztrájk.
Sokat sír a csecsemő.

Szeretettel várom kérdéseiteket a fórumon!

Kérdezni a hozzászólásoknál tudsz és a választ is itt találod majd meg. Ha szeretnél azonnal értesülni róla, jelöld be, hogy kérsz e-mail értesítést, ha hozzászólás érkezik.

876 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Fórumozó Édesanyák!
  Május 20-ig külföldön vagyok. Válaszolni hazaérkezésem után fogok.
  Üdvözlet,
  Werner Kati IBCLC, Laktációs szaktanácsadó

 2. Kedves Kati! Elsőbabás anyuka vagyok. Sajnos pótolni kell tápszerrel, mert napi kb 300ml a tejem. Iszom a mecsek tea tejszaporítóját, szedek egy homeopátiás bogyót (utrica urens 5ch) , iszok köménylevest,fejek és szoptatok szinte egész nap, eszem rendesen, iszok is sokat és nincs több ötletem,hogy mit lehetne még csinálni. Én nagyon szeretném szoptatni, és még nem adtam fel a reményt, hogy elhagyhatjuk a tápszert. Van még esetleg valami megoldás? Köszönöm

  • Kedves Noémi!
   Gratulálok a kisbabájához! A bejegyzésében felsorolt tejmennyiség növelésére bevetett ötletek/módszerek önmagukban nem hatékonyak. Van néhány kérdés, hogy tisztábban lássunk.Változtak-e az emlők a várandósság során? Érezted a tejbelövellést? Van-e valamilyen betegséged? Szedsz-e gyógyszert, ha igen, mit? Hányszor szopik a baba naponta? Meddig tart egy szoptatás? Mekkora volt a születési súlya, legkisebb súlya? Súlyfejlődése eddig mekkora? Méred-e a szopásokat rendszeresen? Írod, hogy 300 ml tejet fogyaszt a baba egy nap. Üvegből eszik? Szoktál-e fejni? Ha igen, mennyi a lefejt tej naponta? Pótlásból hányszor és mennyit kap naponta? Noémi, milyen volt az egészségi állapotod szülés után (szövődmény, műtét, vérzés, gyógyszerek, közérzet)? Egészségi állapot most? Dohányzás? Fogyasztasz-e alkoholt? Mit mondott a védőnő, gyerekorvos, mit állapított meg, mit tanácsolt? Mikor szoktad mellre tenni a babát? Használsz-e nyugtatócumit? Ha igen mikor adod, mióta? Hogyan zajlik egy nap a babával? Van-e segítséged? Hol és hogyan altatod a kicsit? Mit gondolsz, mitől változhatna meg a helyzet? Érzel-e fájdalmat szoptatás közben? Milyen érzés, amikor a baba szopik? Tejleadó reflex érezhető-e (van-e csepegés a másik mellből, amikor szoptatsz)? Szopás után változik-e a mellbimbó alakja? Alkalmanként egy vagy két mellből kínálod meg a babát? Mennyi ideig tart egy szoptatás? Kap a baba anyatejen és tápszeren kívül bármi mást, akár vizet, teát? Mennyi tápszerpótlást kapott az elmúlt 24 óra alatt?
   Mennyi pisis-kakis pelenkája termelődik 24 órában?
   Használtok bimbóvédőt?
   Mennyit van a baba kézben, ölben?
   Hogyan alszik el, hol alszik nappal, éjjel? Milyen az étvágyad? Mennyi folyadékot fogyaszt? Érdemes lenne személyesen találkozni laktációs szaktanácsadóval: http://www.ibclc.hu
   Szeretettel üdvözöllek,
   Werner Kati

 3. Kedves Reni!

  Ide találtam. 🙂
  Van egy 8,5 hónapos babócàm, 95%-ban anyatejes még mindig. A mai napig iszsz baba, ha kéri kapja, nekem ez így természetes. Tej van bőven neki. Mostanában a matricakorszaka miatt úgy felszaporitotta, hogy időnként fejnem is kell.
  5 hónaposan kezdtük a kóstolgatást, semmit nem erőltettem. Van, hogy nem kéri egyáltalán a pépest vagy a darabost csak a cicit. Ilyenkor nem erőltetem, kapja amit kér. Étkezést még nem sikerült kíváltanunk. Sokak szerint ez probléma, mert a pépest is meg kell ennie, ne adjak cicit, majd eszik. Jól gondolom, hogy ez nem probléma? Egyszer csak elkezd enni is.

  Ugyanakkor hiába kínálgatom vízzel, egy két korty ami lecsúszik naponta, utána csak játék a pohárral. Ennyi szopi mellett fedezve lenne a folyadék szükséglete is még?

  Harmadik probléma az éjszakai ébredések. A korábban este 9-6ig kétszer ébredő babám most rengeteget ébred. Már nem is számolom. Fogunk épp nem jön. (Akkor 20 percenként ébredt és rajtam lógott, gondolom én voltam a fájdalom csillapító. Nem okozott gondot, magunk közé vettük. ) Mostanában is sokat ébred, ha simogatással nem alszik vissza akkor cicire teszem, van hogy mennyiséget szív, van hogy csak vissza alszik. “Szakértőtől” olyan tanácsot kaptam, hogy adjak este tápot, hogy jobban aludjon. Én nem tudom elhinni, hogy ennyi tej mellett éhes lenne. Ha nappal 3 óránként kéri éjjel miért lenne éhes akár óránként? Azon gondolkodtam, hogy a szeparácios szorongás bezavar az éjjelekbe? Az etesd be jól nappal tanács nem jön be, ha nem éhes nem kéri…

  Előre is köszönöm. Máshova nem tudok fordulni, falun védőnő nincs. A doktornőnk egy aranyfalat, ismeri a szakmai ajánlásokat, ezeket is adja tanácsként viszont úgy érzem maga sincs meggyőzve arról, hogy ez így van.

  • Kedves Karolina!
   Nagyon köszönöm ezt a levelet! Azért, mert nagyon sok Önhöz hasonlóan gondolkodó és gondoskodó édesanya bólogat most bőszen. A 8-9 hónapos, szoptatott kisbabák ugyanis szinte mind így viselkednek, pontosan ezek a kérdések szoktak felmerülni az édesanyákban. Nagyon jó látni, hogy vannak anya-baba párosok, akiknél ilyen olajozotan működnek a dolgok,és leveléből azt érzem, nagyon jól kisbabájára hangolódott. Azért vegyük sorba a ,,problémákat”, amelyeket inkább jelenségnek neveznék.
   A csecsemők második félévében még csak hozzátáplálásról beszélünk, a szoptatáshoz táplálunk hozzá. Az anyatej teszi ki még most is a szükséges tápanyag 2/3-át. Ha gyermekét naponta megkínálja néhányszor szilárddal, akkor biztosan enni fog, ha szüksége van rá. Egy egészséges gyermek, jól felismeri a szükségleteit.
   Amikor több szilárd ételt is fogyaszt majd, akkor igényelhet több vizet is, most még az anyatej fedezi a folyadékigényét. Itt is az a tanácsom, hogy kínálja meg a picúrt pohárból vízzel. Ha szomjas, inni fog.
   Nagyon jól érzi Karolina azt is, hogy az éjszakai ébredések oka nem az éhség. Ebben az életkorban intenzív a mozgásfejlődés, ami az érzékeny idegrendszernek jó sok feldolgoznivalót hoz (mint, mikor nekünk van nagyon mozgalmas napunk, és nem tudunk elaludni). Ez mellett a szeparációs szorongás is aktuális, jó látni, hogy ,,mindenki megvan” ,mikor éjjel megébred. És a fogzásnak sincs vége. Ez egy húzós időszak, az eddig jól alvó csecsemők nagyon meg tudják lepni a szüleiket a gyakori éberdéseikkel, és sajnos sokan ilyenkor alvástréningeket vagy tápszert vetnek be, pedig teljesen normális életkorra jellemző jelenségről van szó, ami átmeneti. Jó, ha tudnak nappal pihenni vagy, ha van egy nagymama, barátnő, aki kicsit besegít, hogy picit Ön is tudjon lazítani és tovább élvezni az anyaságot! Amikor pedig az embernek van egy boldog, kiegyensúlyozott totyogója, akkor azt az élményt, meg lehet osztani a jófej gyerekorvossal, erősítve a remek szakmai tudásást!

   Szeretettel,
   Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó- hallgató,védőnő

 4. Kedves Katalin
  2 éves múlt a kislányom.. Általában fekve szopizik.. 2 napja ahogy cicizik, ugy megszivja,hogy leszippantja a cicit.. Öklendezik és vissza jön a tejcsi 🙁
  Miert van ez?? Mit tudok tenni?? Köszönöm a választ

  • Kedves Erika!
   Gratulálok önöknek, kislánya nagyon szerencsés, hogy még mindig anyatejhez jut!
   Elképzelhető, hogy az orrocskája van bedugulva, és ez miatt változott meg a szoptatás. Az utolsó tejfogak előbújása is okozhat kellemetlen érzést a szájüregben, a gyermek esetleg jobban rászívhat a mellre. Ilyenkor meg lehet próbálni szoptatás előtt kicsit hűteni a problémás helyen az ínyt. Ha néhány napig ölben szoptatna, egy kényelmes karosszékben, kissé hátradőve, az is hozhat eredményt. Valószínűleg, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik a gondjuk, ha nem, érdemes gyermekorvoshoz fordulni, aki segíthet kideríteni, mi okozza a túlzott érzékenységet! Bízom benne, hogy hamar túljutnak ezen a kellemetlenségen!
   Szeretettel,
   Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó-hallgató, védőnő

 5. Kedves Fórumozó Édesanyák és leendő Édesanyák!
  Köszönöm a bizalmat, és azt is, hogy itt lehetek. Őszintén remélem, hogy tudok válaszolni néhány felmerülő kérdésre!
  Sok szeretettel,
  Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó hallgató

  • Kedves Renáta!
   Örömmel látlak a fórum oldalon! Biztos vagyok benne, hogy a védőnői tapasztalataid, és a laktációs szaktanácsadó szakon elsajátított friss ismereteid valamennyiünk hasznára lesznek. Jó munkát kívánok a félévi feladathoz!
   Szeretettel üdvözöllek!
   Werner Kati IBCLC

 6. Kedves Fórumozó Édesanyák!
  A mai naptól laktációs szaktanácsadó hallgatók is bekapcsolódnak a válaszadásba. Szeretettel várjuk a kérdéseket vagy a kisbabához, anyasághoz, szoptatáshoz, gondozáshoz kapcsolódó tapasztalatokat.
  Üdvözlet,
  Werner Kati IBCLC, Laktációs szaktanácsadó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ