Werner Katalin IBCLC laktációs szaktanácsadó, dúla

884
5670

Téma: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés

Elérhetőség: 06 20/9440-225

Huszonkét éve kezdtem a szoptatásról testközeli tapasztalatokat szerezni, és közel öt év telt el az életemből, ami során szoptattam valamelyik gyermekemet. Ezek az élmények, és az akkor kapott hatékony segítség sokat számít, amikor szoptató édesanyákat támogatok. Megszereztem a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát. 2006 óta folytatok laktációs szaktanácsadói gyakorlatot. Nyolc éve vezetek szoptatás támogató baba-mama csoportokat.

Dúlaként jelen lehettem már sok kisbaba megszületésénél, és mindig lenyűgözött az újszülöttek világra jövetel utáni ébersége, érzékenysége és érdeklődése a körülöttük lévő személyek, de leginkább az anya arca, teste, emlői felé. A szoptatás természetes folytatódása annak a szoros testközeli kapcsolatnak, ami a méhen belüli életben kezdődött a baba és az anya között.

Vannak olyan édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. Leginkább az első hetekben adódik sok kérdés, aggódás és probléma, amin felülkerekedve a mellből való táplálás végül jó élmény lehet. Megtisztelő számomra, ha segíthetek abban, hogy a szoptatás könnyebben menjen.

A segítség kérés lehetőségei:

Itt a fórumon

Ezek többségében konkrét kérdések lehetnek, amik a baba érkezése előtti időtől a szoptatási időszak végéig merülnek fel: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés kérdései. Olyan kérdések megválaszolását teszi lehetővé, ami nem igényel személyes találkozást. Sürgős esetben a telefonos konzultáció is lehetséges.

Személyes konzultáció (a kórház szülészeti, gyermekágyas osztályán, vagy a család otthonában)

A szülés körüli időszakban

Személyre szabott segítséget ad, akár a baba megszületésének pillanatától a szoptatással kapcsolatos kérdésekben.

Hogyan helyezzük a babát mellre?
Milyen szoptatási pozíciót válasszunk?
Hogyan értékeljük a baba jelzéseit?
Mire számíthatunk a baba gyarapodása szempontjából?
Honnan tudom, hogy eleget evett?
Honnan tudhatom, hogy elég-e az anyatej?
Hogyan táplálkozzam szoptató anyaként?
Fájdalmas a szoptatás, mit tehetek?

A szoptatási időszakban bármikor, ha:

Nem elég az anyatej.
Túl sok az anyatej.
Aluszékony baba szoptatása.
Koraszülött kisbaba szoptatása.
Örökbefogadott kisbaba szoptatása.
Beteg, fejlődési rendellenességgel született kisbaba szoptatása/táplálása.
Fájdalmas szoptatás, szoptatás vagy fejés utáni fájdalom a mellben.
Mellgyulladás. A mellbimbó kisebesedése.
Szopási sztrájk.
Sokat sír a csecsemő.

Szeretettel várom kérdéseiteket a fórumon!

Kérdezni a HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ mezőben tudsz és a választ is itt találod majd meg. Kérlek, tekerj egy kicsit lefelé.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

884 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Katalin!
  Sajnos egy autoimmun betegséggel kell,hogy együtt éljek(Bechterew-kor)
  Várandossagom ideje alatt illetve a mai napig nem szedtem gyógyszert ugyanis a tüneteim nem jelentkeztek de sajnos két hete elég nagy fájdalmaim vannak,olyannyira,hogy felkerestem ismét a reumatologust.Nem szteroid típusú gyógyszert írt fel nekem (Ibuprofen hatoanyaggal)
  és azt javasolta,reggel&este vegyek be belőle egy szemet de utána 4 óra teljen el és úgy legyen a következő etetés.Tanácsot szeretnék kérni,mitévő legyek,teljesen el vagyok keseredve,nem akarom,hogy a babámnak bármiféle baja legyen 🙁
  Illetve még egy olyan kérdésem lenne,hogy hat hónapos lesz lassan a kislányom,már kibújt 2 foga,szerintem úton a következő.Azt érzem,hogy a szopizás megnyugtatja ugyanakkor a szopási technikája nem mondható jónak sokszor azt veszem észre,hogy már nincs a mellbimbo a szajaban&keresi a cicit.Létezhet,hogy két hét alatt semmit nem hízik(most 7 kiló)
  Köszönettel,
  Haskó Zita

  • Kedves Zita!
   Megértem az aggodalmát! A szakirodalom (Thomas W. Hale: Medications and Mother’s Milk) szerint a fájdalomcsillapításra szoptatás alatt a legbiztonságosabbnak tartott hatóanyag az ibuprofén. L1 besorolású, biztonságos. Az anyai dózis 0,6%-a megy át a tejbe. Nagyszámú szoptató anya által szedett gyógyszer, amivel kapcsolatban nem tapasztaltak káros hatásokat a csecsemőnél. Szoptató anyákon végzett kontrollált vizsgálatok során nem mutattak ki kockázatot a csecsemőre nézve. Nemcsak felnőtteknél, szoptató anyáknál, hanem a gyermekgyógyászatban is alkalmazzák ezt a ható anyagot fájdalom- és lázcsillapításra csecsemőknél. Különféle gyógyszerformákban – például filmtabletta, granulátum stb. – recept nélkül is forgalmazzák. Egyszeri dózisa felnőtteknek 200-600 mg, a napi dózisnál az 1600 mg-os mennyiséget nem ajánlott túllépni, olvasható a tájékoztatókon.
   A fogacskák áttörése nyugtalanná teheti a babákat. Jól megfigyelte, hogy a szoptatás viszont nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Előfordul, hogy lelassul a gyarapodás, főleg, ha a baba az utóbbi időben sokat mozog, egyre több új testhelyzet begyakorlásán igyekszik. A 7 kg megfelelő lehet ebben a korban, bár nem ismerem a kislánya születési súlyát, eddigi fejlődését. Kizárólagosan szoptatott baba? Egészségesnek látszik? Van változás a közérzetében? Étvágya és a szopik gyakorisága változott mostanában? Lát változást a pelenkákban? Sok baba éjjel több tejet vesz fel ebben az időszakban. Éjjel szopizik a kislánya? Mielőbbi jobbulást kívánok!
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 2. Kedves Kati! 1 hónapos a kisfiam és igény szerint szoptatok. 2016.05.12-én született 3330 grammal,3170 grammal hagytuk el a kórházat,most 4000 gramm a súlya. Mivel nagyon lassan szopizik,gyakran belealszik így nagyon hosszúra nyúlnak a szoptatások,nem ritka hogy két óra vagy annál tovább tart. Nem sárgult be,nem aluszékony,csak a cicin. Jó kedvű,mosolygós baba. Próbàlom közben ébresztgetni,böfiztetni,de nem sok sikerrel. A Vèdőnő cumit javasolt és,hogy vegyem le a ciciről,mert túleszu magát ès minimum 1,5 óra szünet legyen a szopik között. De ha nem lehet mellen,akkor nagyon sír és tömi az öklét a szájába. Néha szinte kirobban belőle a kaki,van hogy 20 perc alatt akár háromszor is,ami ilyenkor elèg híg,de sárga és nincs szaga. Mit tanács? Tényleg túletetem a kisfiam? Vagy nem elég tápláló a tejem? Köszönöm!

  • Kedves Eszter!
   Gratulálok a kisfiadhoz! A tejed pont olyan tápláló, amilyenre a babádnak aktuálisan szüksége van. Efelől semmi kétségem, hiszen ha igény szerint szoptatod a kicsit, akkor ő szabályozza a tej mennyiségét és az összetételét is a szopások gyakoriságával, intenzitásával és hosszával. A túletetésről azt gondolom, hogy nagyon ritka jelenség egy kizárólag szoptató anyukánál és kisbabájánál. A túletetés a baba jelzéseinek félreértelmezéséből következhet, és inkább csak később alakul ki. Én abból indulok ki, hogy egy baba, aki nem éhes, és nem vágyakozik a mell után, az nem fog szopni. Ha egy csecsemő mellrekerülve jóllakott, akkor el fogja engedni a mellet, ezzel befejezve az evést. Az első hetekben sok időt tölthetnek a mellen a babák. Vetkőztesd le a mellen aluszékony babádat, engedd, hogy bőrkontaktusban legyen veled, amikor szoptatsz. Ha nagyon meleg van, csökken a baba szopási készsége, hamarabb elalszik. Ha szundikál evés közben, óvatosan vedd le a mellről, és kelj fel mellőle. Lehet, hogy zavartalanabb az alvása, ha nem mozdítod onnan ahol elaludt. Mi a helyzet éjszaka? Melyik napszak nyugodtabb, melyikben nyűgös a baba?
   Gyarapodás. Nem ritka a szoptatott babáknál, hogy a havi hízásuk egy kiló körüli, és ha minden más rendben van, akkor emiatt sem kell aggódni A normális babaszéklet lehet kenőcsös állagú, és normális az is, ha időnként hígabb. A napi 1től a napi 5-székletig szintén normális a székletek száma. A baba székletürítését némileg befolyásolhatja az anya táplálkozása/ gyógytea/gyógyszer fogyasztása is. Várom válaszod!
   Szeretettel üdvözöllek,
   Werner Kati

   • Kedves Kati! Köszönöm válaszod,a helyzetünk javuló ám van,az idő sok mindenre megoldás. Tegnap voltunk 6 hetesek,és mostmár 2-3 óránként szopizik,a kakija újra normális,hogy elhagytam az összes tejterméket. Most hasfájással küzdünk,nem böfizik,mivel továbbra is elalszik a cicin. Éjszaka kb óránként szopizik,ha megébred nagyon mohó és sok levegőt nyel. És nagyon hamar felkeltik a pukik. Erre esetleg lehet vmi megoldás? Eddig Infacolt kapott,de nem hatásos. A Gripe Water segîthet? 1 hónaposan 4200 gramm volt,most 6 hetesen 4550 gramm. A nappalok nyugisabbak,sokat mosolyog,szeret nézelődni a játszószőnyegen,akár 15 percig is elszórakoztatja magát,alszik két hosszút (délelőtt ill.délután) de az éjszakák nyűgösek. Pár napja èszrevettem,hogy nyáladzik és gondolom ez mèg nem a fogzàs jele. Köszönöm előre is!

 3. Kedves Kata!
  Második kislányommal vagyok itthon, 6 hetes múlt. Sajnos születése után nagyon sokat fogyott (500 g), nem volt még tejem, ezért tápszerrel kellett pótolni. Kezdetben nem termelődött elég mennyiség és itthon is kellett pótolni, ráadásul, amikor már nem jött úgy a tej a mellemből, akkor csak sírt. A pótlásokat próbáltuk pohárból, fecskendőből, hogy ne kelljen cumisüveget használni. Nem sikerült. Folyamatosan fejtem etetések után, így a mennyiség már elegendő volt, de az evések vége 80%-ban így is cumisüvegből történt (20-30ml). Már megbarátkoztam ezzel a helyzettel, de tegnap előtt először az egyik mellemet, tegnap már a másik mellemet is elutasította. A lefejt tejet viszont üvegből minden gond nélkül megitta. Az első gyermekemnél nem volt semmi ilyen problémám, ezért nem tudom, hogy mit kellene tennem. Bármennyire is próbálkozom a szoptatással, pár perc után már csak sír és tolja el magát. Szinte semmit nem szopizik. Tudnál tanácsot adni, hogy mit tegyek? Előre is köszönöm válaszod!

  • Kedves Fatime!
   Gratulálok a kislányodhoz. Nem tudom mi történt Veletek a szülés körül. Mekkora súllyal érkezett ez a kislány, és miért volt ilyen óriási a súlyvesztése? Az nagyszerű, hogy ebben a nehéz helyzetben folyamatosan fejtél, szépen beindult a tejtermelés, és a fejéssel biztosítani tudod a kicsi számára az értékes anyatejet. Óriási ajándékot adsz ezzel.
   Az üvegből táplált gyerekek egy jó része megszokja a cumisüveget és elkezd kötődni hozzá. A mell pár hét után már nem annyira érdekes, és egyszer csak elutasíthatják a mellet, ahogy a Te kislányod is tette. És azt hiszem valahonnan már te is elengedted a szoptatást, amivel befutottatok ide.
   Lehet innen kiút. Van sok példa rá, hogy egy baba újra megtanult szopizni. Egy megerősödött állapotban a bőrkontaktus, a testi, lelki odafordulás, a ráhangolódás sikerrel jár. De tudnod kell azt is, hogy ez lehet, hogy nagy munka lesz, és előfordul néha az is, hogy nem megy. Egy tisztázó beszélgetéssel jó lenne megismerni a történeteteket, mielőtt bármilyen javaslat születne.
   Érdemes lenne minél hamarabb személyes segítséget kérned laktációs tanácsadótól. http://www.ibclc.hu
   Szeretettel üdvözöllek,
   Werner Kati

   • Kedves Kata!
    Köszönöm válaszod! A szülés körül minden rendben volt. A szoptatással sem volt gond. Azt mondták, hogy valószínűleg kevés volt az előtejem és ezért fogyott a baba annyit. Nem engedtem el a szoptatást, csak nagyon kétségbe vagyok esve. Nem igazán tudom, hogy még mit kellene csinálnom. Úgy érzem, hogy már a tejem is egyre kevesebb, hiába fejek állandóan. Amikor nyugodtabb a lányom, akkor szopik, de van, amikor egyáltalán nem kell neki a mellem. Szeretnék személyes segítséget kérni. Hogyan tudom ezt megtenni? Te vagy a legközelebbi Tanácsadó hozzánk.
    Köszönöm válaszod!
    Üdv.:
    Fatime

 4. Kedves Fórumozó Édesanyák!
  Május 20-ig külföldön vagyok. Válaszolni hazaérkezésem után fogok.
  Üdvözlet,
  Werner Kati IBCLC, Laktációs szaktanácsadó

 5. Kedves Kati! Elsőbabás anyuka vagyok. Sajnos pótolni kell tápszerrel, mert napi kb 300ml a tejem. Iszom a mecsek tea tejszaporítóját, szedek egy homeopátiás bogyót (utrica urens 5ch) , iszok köménylevest,fejek és szoptatok szinte egész nap, eszem rendesen, iszok is sokat és nincs több ötletem,hogy mit lehetne még csinálni. Én nagyon szeretném szoptatni, és még nem adtam fel a reményt, hogy elhagyhatjuk a tápszert. Van még esetleg valami megoldás? Köszönöm

  • Kedves Noémi!
   Gratulálok a kisbabájához! A bejegyzésében felsorolt tejmennyiség növelésére bevetett ötletek/módszerek önmagukban nem hatékonyak. Van néhány kérdés, hogy tisztábban lássunk.Változtak-e az emlők a várandósság során? Érezted a tejbelövellést? Van-e valamilyen betegséged? Szedsz-e gyógyszert, ha igen, mit? Hányszor szopik a baba naponta? Meddig tart egy szoptatás? Mekkora volt a születési súlya, legkisebb súlya? Súlyfejlődése eddig mekkora? Méred-e a szopásokat rendszeresen? Írod, hogy 300 ml tejet fogyaszt a baba egy nap. Üvegből eszik? Szoktál-e fejni? Ha igen, mennyi a lefejt tej naponta? Pótlásból hányszor és mennyit kap naponta? Noémi, milyen volt az egészségi állapotod szülés után (szövődmény, műtét, vérzés, gyógyszerek, közérzet)? Egészségi állapot most? Dohányzás? Fogyasztasz-e alkoholt? Mit mondott a védőnő, gyerekorvos, mit állapított meg, mit tanácsolt? Mikor szoktad mellre tenni a babát? Használsz-e nyugtatócumit? Ha igen mikor adod, mióta? Hogyan zajlik egy nap a babával? Van-e segítséged? Hol és hogyan altatod a kicsit? Mit gondolsz, mitől változhatna meg a helyzet? Érzel-e fájdalmat szoptatás közben? Milyen érzés, amikor a baba szopik? Tejleadó reflex érezhető-e (van-e csepegés a másik mellből, amikor szoptatsz)? Szopás után változik-e a mellbimbó alakja? Alkalmanként egy vagy két mellből kínálod meg a babát? Mennyi ideig tart egy szoptatás? Kap a baba anyatejen és tápszeren kívül bármi mást, akár vizet, teát? Mennyi tápszerpótlást kapott az elmúlt 24 óra alatt?
   Mennyi pisis-kakis pelenkája termelődik 24 órában?
   Használtok bimbóvédőt?
   Mennyit van a baba kézben, ölben?
   Hogyan alszik el, hol alszik nappal, éjjel? Milyen az étvágyad? Mennyi folyadékot fogyaszt? Érdemes lenne személyesen találkozni laktációs szaktanácsadóval: http://www.ibclc.hu
   Szeretettel üdvözöllek,
   Werner Kati

 6. Kedves Reni!

  Ide találtam. 🙂
  Van egy 8,5 hónapos babócàm, 95%-ban anyatejes még mindig. A mai napig iszsz baba, ha kéri kapja, nekem ez így természetes. Tej van bőven neki. Mostanában a matricakorszaka miatt úgy felszaporitotta, hogy időnként fejnem is kell.
  5 hónaposan kezdtük a kóstolgatást, semmit nem erőltettem. Van, hogy nem kéri egyáltalán a pépest vagy a darabost csak a cicit. Ilyenkor nem erőltetem, kapja amit kér. Étkezést még nem sikerült kíváltanunk. Sokak szerint ez probléma, mert a pépest is meg kell ennie, ne adjak cicit, majd eszik. Jól gondolom, hogy ez nem probléma? Egyszer csak elkezd enni is.

  Ugyanakkor hiába kínálgatom vízzel, egy két korty ami lecsúszik naponta, utána csak játék a pohárral. Ennyi szopi mellett fedezve lenne a folyadék szükséglete is még?

  Harmadik probléma az éjszakai ébredések. A korábban este 9-6ig kétszer ébredő babám most rengeteget ébred. Már nem is számolom. Fogunk épp nem jön. (Akkor 20 percenként ébredt és rajtam lógott, gondolom én voltam a fájdalom csillapító. Nem okozott gondot, magunk közé vettük. ) Mostanában is sokat ébred, ha simogatással nem alszik vissza akkor cicire teszem, van hogy mennyiséget szív, van hogy csak vissza alszik. “Szakértőtől” olyan tanácsot kaptam, hogy adjak este tápot, hogy jobban aludjon. Én nem tudom elhinni, hogy ennyi tej mellett éhes lenne. Ha nappal 3 óránként kéri éjjel miért lenne éhes akár óránként? Azon gondolkodtam, hogy a szeparácios szorongás bezavar az éjjelekbe? Az etesd be jól nappal tanács nem jön be, ha nem éhes nem kéri…

  Előre is köszönöm. Máshova nem tudok fordulni, falun védőnő nincs. A doktornőnk egy aranyfalat, ismeri a szakmai ajánlásokat, ezeket is adja tanácsként viszont úgy érzem maga sincs meggyőzve arról, hogy ez így van.

  • Kedves Karolina!
   Nagyon köszönöm ezt a levelet! Azért, mert nagyon sok Önhöz hasonlóan gondolkodó és gondoskodó édesanya bólogat most bőszen. A 8-9 hónapos, szoptatott kisbabák ugyanis szinte mind így viselkednek, pontosan ezek a kérdések szoktak felmerülni az édesanyákban. Nagyon jó látni, hogy vannak anya-baba párosok, akiknél ilyen olajozotan működnek a dolgok,és leveléből azt érzem, nagyon jól kisbabájára hangolódott. Azért vegyük sorba a ,,problémákat”, amelyeket inkább jelenségnek neveznék.
   A csecsemők második félévében még csak hozzátáplálásról beszélünk, a szoptatáshoz táplálunk hozzá. Az anyatej teszi ki még most is a szükséges tápanyag 2/3-át. Ha gyermekét naponta megkínálja néhányszor szilárddal, akkor biztosan enni fog, ha szüksége van rá. Egy egészséges gyermek, jól felismeri a szükségleteit.
   Amikor több szilárd ételt is fogyaszt majd, akkor igényelhet több vizet is, most még az anyatej fedezi a folyadékigényét. Itt is az a tanácsom, hogy kínálja meg a picúrt pohárból vízzel. Ha szomjas, inni fog.
   Nagyon jól érzi Karolina azt is, hogy az éjszakai ébredések oka nem az éhség. Ebben az életkorban intenzív a mozgásfejlődés, ami az érzékeny idegrendszernek jó sok feldolgoznivalót hoz (mint, mikor nekünk van nagyon mozgalmas napunk, és nem tudunk elaludni). Ez mellett a szeparációs szorongás is aktuális, jó látni, hogy ,,mindenki megvan” ,mikor éjjel megébred. És a fogzásnak sincs vége. Ez egy húzós időszak, az eddig jól alvó csecsemők nagyon meg tudják lepni a szüleiket a gyakori éberdéseikkel, és sajnos sokan ilyenkor alvástréningeket vagy tápszert vetnek be, pedig teljesen normális életkorra jellemző jelenségről van szó, ami átmeneti. Jó, ha tudnak nappal pihenni vagy, ha van egy nagymama, barátnő, aki kicsit besegít, hogy picit Ön is tudjon lazítani és tovább élvezni az anyaságot! Amikor pedig az embernek van egy boldog, kiegyensúlyozott totyogója, akkor azt az élményt, meg lehet osztani a jófej gyerekorvossal, erősítve a remek szakmai tudásást!

   Szeretettel,
   Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó- hallgató,védőnő

 7. Kedves Katalin
  2 éves múlt a kislányom.. Általában fekve szopizik.. 2 napja ahogy cicizik, ugy megszivja,hogy leszippantja a cicit.. Öklendezik és vissza jön a tejcsi 🙁
  Miert van ez?? Mit tudok tenni?? Köszönöm a választ

  • Kedves Erika!
   Gratulálok önöknek, kislánya nagyon szerencsés, hogy még mindig anyatejhez jut!
   Elképzelhető, hogy az orrocskája van bedugulva, és ez miatt változott meg a szoptatás. Az utolsó tejfogak előbújása is okozhat kellemetlen érzést a szájüregben, a gyermek esetleg jobban rászívhat a mellre. Ilyenkor meg lehet próbálni szoptatás előtt kicsit hűteni a problémás helyen az ínyt. Ha néhány napig ölben szoptatna, egy kényelmes karosszékben, kissé hátradőve, az is hozhat eredményt. Valószínűleg, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik a gondjuk, ha nem, érdemes gyermekorvoshoz fordulni, aki segíthet kideríteni, mi okozza a túlzott érzékenységet! Bízom benne, hogy hamar túljutnak ezen a kellemetlenségen!
   Szeretettel,
   Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó-hallgató, védőnő

 8. Kedves Fórumozó Édesanyák és leendő Édesanyák!
  Köszönöm a bizalmat, és azt is, hogy itt lehetek. Őszintén remélem, hogy tudok válaszolni néhány felmerülő kérdésre!
  Sok szeretettel,
  Komenda Renáta, Laktációs szaktanácsadó hallgató

  • Kedves Renáta!
   Örömmel látlak a fórum oldalon! Biztos vagyok benne, hogy a védőnői tapasztalataid, és a laktációs szaktanácsadó szakon elsajátított friss ismereteid valamennyiünk hasznára lesznek. Jó munkát kívánok a félévi feladathoz!
   Szeretettel üdvözöllek!
   Werner Kati IBCLC

 9. Kedves Fórumozó Édesanyák!
  A mai naptól laktációs szaktanácsadó hallgatók is bekapcsolódnak a válaszadásba. Szeretettel várjuk a kérdéseket vagy a kisbabához, anyasághoz, szoptatáshoz, gondozáshoz kapcsolódó tapasztalatokat.
  Üdvözlet,
  Werner Kati IBCLC, Laktációs szaktanácsadó

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!