10 hasznos tipp kullancsok és szúnyogok ellen

kullancsriasztók

A kullancsok és szúnyogok száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, immár egész évben terjesztik a fertőző betegségeket. Ma már a városok parkjai, a strandok, sőt, saját kertjeink sem biztonságosak. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint a hatékony védekezés módjait meg kell ismernünk és megfelelően alkalmaznunk.

A kullancsok főképpen az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírust hordozzák, de majd’ minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma is. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás – figyelmeztet a doktornő. – És ha nem fordulunk azonnal orvoshoz a tünetek észlelése után, a következmény végzetes lehet.

ID-10064229Ma már a szúnyogok sem csupán nyáresti ejtőzésünk nyugalmát zavarják. Ők is számos betegség hordozói lehetnek. Ilyen a nyugat-nílusi láz, a malária vagy a tularémia. Ha a szúnyogcsípéseket elvakarjuk, helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Pánikra azonban nincs okunk: a tudatos egyéni védekezés jó eséllyel megoldja a problémáinkat.

Az alábbi 10 hasznos tanács betartásával minimálisra csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

1. Időben oltassuk be magunkat agyhártyagyulladás ellen, és az ismétlő oltásokat se felejtsük el!

2. A szabadban ügyeljünk a megfelelő ruházkodásra! Ruházatunk legyen zárt, ugyanakkor szellős, nadrágunkat tűrjük a zokninkba, így a rovarok nehezebben férhetnek hozzá bőrünkhöz.

3. Húzzunk karimás kalapot! Ez különösen kisgyermekek esetében hasznos, mivel az alacsony ágakról támadó kullancs egyenesen a fejükre pottyanhat. A karimából nem tud kimászni a rovar.

4. A megfelelő öltözet mellett használjunk testre (és a ruhára) permetezhető riasztószereket!

5. Vásárlás előtt olvassuk át a vásárlói tájékoztatót, nézzük meg, milyen hatóanyagokat tartalmaz a készítmény! A dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazó szerek hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, így érzékeny bőrűek, kisgyermekek bőrén is használhatjuk őket. A pikaridin-tartalmú készítmények fokozott igénybevétel esetén is védelmet nyújtanak.

6. Pontosan tartsuk be a riasztószerek használati utasítását! Ha lejár a hatóidejük, ne felejtsük el megismételni a kezelést!

7. A 12 év alatti gyermekek védelméről nekünk kell gondoskodnunk. Ne engedjük, hogy ők fújják be magukat riasztószerekkel! Ügyeljünk, hogy a permet ne kerüljön a kezükre vagy a nyálkahártyájukra. A tenyerünkbe fújt permettel, krémmel kenjük be a szabadon hagyott bőrfelületeket, illetve spray-jel a ruhájukat is.

8. Szúnyogok ellen hatékony kiegészítő védekezés kültéren a riasztó spirálok, illetve beltéren a szúnyogháló vagy elektromos szúnyogirtók használata.

9. Természetjárás, séta, kerti munkák után mindig kérjünk meg valakit, hogy alaposan vizsgálja át bőrünket, nem bújt-e meg rajta valahol egy kullancs!

10. Ha kullancsot találunk magunkban:
Késlekedés nélkül távolítsuk el az állatot! Erre bármilyen eszköz használható, de külön céleszközök is kaphatóak (ilyen például a kullancseltávolító kanál). Ne kenegessük olajos krémekkel vagy vegyszerekkel a kullancsot, mert fuldokolni kezd, és a potrohában lévő fertőzött nyálat szervezetünkbe üríti. A tévhittel ellentétben egyáltalán nem baj, ha a kullancs feje beszakad, azt szervezetünk mint idegen testet, rövid időn belül természetes módon kilöki magából. A csípés helyét legalább egy hónapig figyeljük, és ha elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA várandós apák is kettő helyett esznek
Következő cikkTraff Park – közlekedési oktatójáték kisgyerekeknek

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Szoptató anya beadathatja a 3. ismétlőoltást kullancs ellen? Nem okoz bajt a kicsinél?

  Javasolna konkrét kullancs és szunyog-elleni készítményt, jelenleg 9 hónapos a kislányom.

  Köszönöm válaszát.

  • Kedves Linda!

   Konzultáltam közben szoptatási tanácsadó doktornővel is az oltással kapcsolatban. Mivel az oltás inaktivált vírusokat tartalmaz, nem okoz bajt a kicsinél, nyugodtan beadathatja.

   A Galaktív Bio kullancsriasztó spray, amely természetes hatóanyagokat tartalmaz, babáknak 2 hónapos kortól használható, és alkalmazható a szoptatás alatt is.

   üdvözlettel,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   főszerkesztő, szakgyógyszerész

 2. A kalap-ötlet nagyon meglepett. Az már túlhaladott szemlélet, hogy felülről “ránk ugranak” a kullancsok. A kullancsok az aljnövényzetben laknak, nem az ágakról ugranak a nyakunkba.

  Esetleg nagyon pici gyereknél, aki a legalsó ágak alatt bújkál, előfordulhat ez, de hogy olyan picike fejre való kalap karimájából nem tudna kimászni a kullancs, azt is kétlem.
  1) betűrt zokni
  2) befújás
  3) átnézés
  és persze az oltás. De az Lyme ellen nem véd.

 3. Kedves Szülőtársak!
  Csak annyit javasolnék még mindenkinek, ha kiszedte a kullancsot a bőrből, azt ne dobja el, hanem egy kis zárható orvosságos, vagy kindertojásos dobozkába tegye el, dátummal ellátva, mert ha valami baj van, ennek vizsgálatával gyorsabban kiderül, milyen fertőzést kaphatott az “áldozat”. Sajnos, ez nálunk gyakorlat, és kifejezetten kullancs fertőzéssel foglalkozó orvos javasolta.
  Üdv. Mészáros Stefánia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..